80 δισ. δολάρια κρύβει ο βυθός του Ιονίου πελάγους

80 δισ. δολάρια κρύβει ο βυθός του Ιονίου πελάγους

Τουλάχιστον τρεις με τέσσερις «Πρίνους» κρύβει το Ιόνιο Πέλαγος, ήτοι περίπου 800 εκατ. βαρέλια πετρελαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» οι εκτιμήσεις αυτές έχουν φτάσει στην ηγεσία του ΥΠΕΚΑ μετά την παράδοση των επεξεργασμένων δεδομένων των σεισμικών ερευνών που έκαναν οι Νορβηγοί της PGS στο Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης.

Εγκυρες πηγές που μετέχουν στις προσπάθειες των ερευνών υδρογονανθράκων της χώρας μας αποκαλύπτουν στο «ΕτΚ» ότι οι σεισμικές «γραμμές» των 30.000 χλμ. δείχνουν πετρελαϊκές δομές στο υπέδαφος του Ιονίου που με συντηρητικούς υπολογισμούς κρύβουν τουλάχιστον 600 με 800 εκατ. βαρέλια πετρελαίου. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των κοιτασμάτων, ο «Πρίνος» μέχρι τώρα έχει δώσει 200 εκατ. βαρέλια. Αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις των 800 εκατ. βαρελιών, τότε μιλάμε για έναν πλούτο της τάξης των 80 δισ. δολαρίων.

Η φωτογραφία

Επίσης το «ΕτΚ» αποκαλύπτει σήμερα ντοκουμέντα των δεδομένων που έχουν μεταφορτωθεί από την PGS στο data room του ΥΠΕΚΑ αλλά και γεωλογικούς χάρτες που θα παρουσιαστούν σε εταιρείες, οι οποίες θα ενδιαφερθούν για την απόκτηση των σεισμικών γραμμών.

Οι χάρτες που έγιναν με βάση και τα στοιχεία που φωτογράφησαν οι Νορβηγοί δείχνουν ομοιότητες του υπεδάφους του Ιονίου Πελάγους με εκείνα της Αλβανίας και της νοτιοανατολικής Ιταλίας. Στις ζώνες των δύο χωρών έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και γίνονται εξορύξεις εδώ και χρόνια.

Οι επιστήμονες στους οποίους αποτάθηκε το «ΕτΚ» για την ερμηνεία των γεωλογικών χαρτών μιλούν για περιοχές που προσομοιάζουν με τις αντίστοιχες δομές της Αλβανία και της νοτιοανατολικής Ιταλίας. Επίσης δείχνουν ξεκάθαρα πως «υπάρχουν ενεργά πετρελαϊκά συστήματα, παγίδες υδρογονανθράκων».

Το «ΕτΚ» απευθύνθηκε στον υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη προκειμένου να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις περί 800 εκατ. βαρελιών πετρελαίου. Απέφυγε να προσδιορίσει ποσότητες, αλλά τόνισε στην εφημερίδα μας πως «υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή». Οι πλέον ενδιαφέρουσες ζώνες είναι η Ιόνια και των Παξών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περιοχές όπου έχουν «χτυπηθεί» πυκνές γραμμές και δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον είναι στους Παξούς, βορειοδυτικά της Κέρκυρας, δυτικά στο Κατάκολο αλλά και στα θαλάσσια σύνορα της χώρας με την Αλβανία.

Μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες αναφέρουν πηγές παίρνουν θέσεις για την απόκτηση των σεισμικών δεδομένων και πρόγευση… μπορούν να έχουν τόσο από το data room που έχει στηθεί στο ΥΠΕΚΑ αλλά και σε Λονδίνο, Χιούστον και Οσλο. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να έχουν πρόσβαση από αυτόν τον μήνα.

Ενα από τα δεδομένα που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το «ΕτΚ» είναι η απεικόνιση σεισμικής γραμμής που χτυπήθηκε στο Ιόνιο Πέλαγος. Στη διάθεση της εφημερίδας βρίσκεται και η περιοχή. Οι γεωλογικές πτυχώσεις της μπήκαν σε αντιπαραβολή με αντίστοιχες συγκεκριμένου «οικοπέδου» στην Αλβανία όπου ήδη γίνεται εξόρυξη. Οι επιστήμονες μιλούν για ομοιότητες, που οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα της ύπαρξης κοιτασμάτων.

Μεγάλο ενδιαφέρον δείχνουν και τα δεδομένα της Κρήτης. Ωστόσο, όπως σημειώνουν επιστήμονες, η περιοχή δεν έχει «διαβαστεί» ξανά και θέλει προσοχή στις εκτιμήσεις και τις προσεγγίσεις.

Η βάση δεδομένων που παρέδωσαν οι Νορβηγοί στο ελληνικό δημόσιο φέρει τον τίτλο «Greece MegaProject». Πληροί τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές της διεθνούς πετρελαϊκής βιομηχανίας και περιλαμβάνει 12.500 χιλιόμετρα νέων σεισμικών γραμμών, 9.000 χιλιόμετρα επανεπεξεργασμένων υφιστάμενων γραμμών και 9.000 χιλιόμετρα πρόσθετων γραμμών, που έχουν ρυθμιστεί ώστε να συνδυάζονται με τα υπόλοιπα δεδομένα.

Η πρεμιέρα

Σε λίγες ημέρες, εξάλλου, ξεκινά η επίσημη διεθνής προώθηση της Ελλάδας στην πετρελαϊκή αγορά, με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας του YΠEKA στο παγκόσμιο συνέδριο στο Χιούστον (NAPE 2014, 4-7 Φεβρουαρίου), όπου η χώρα θα συμμετέχει με ειδικό περίπτερο και ομιλητές.

Το παγκόσμιας εμβέλειας πετρελαϊκό αυτό συνέδριο πραγματοποιείται σε ετήσια βάση, παρακολουθείται από χιλιάδες εκπροσώπους πετρελαϊκών εταιρειών και αποτελεί το πλέον επίσημο «βήμα» που δίδεται σε Δημόσιες Αρχές Κρατών για να παρουσιάσουν τις δραστηριότητές τους στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, τις επενδυτικές δυνατότητες που προσφέρουν οι χώρες τους και να συζητήσουν με κορυφαία στελέχη και εμπειρογνώμονες του πετρελαϊκού τομέα.

Τα δεδομένα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», πρόκειται να πουληθούν, προς 500 δολάρια ανά χιλιόμετρο για το «πακέτο» των 12.500 χλμ. Το δημόσιο μπορεί να φτάσει σε ποσοστό είσπραξης μέχρι και 50%, όσο περισσότερα χιλιόμετρα και όσο περισσότερες εταιρείες τα αγοράζουν. Σε ένα ρεαλιστικό σενάριο με 10 αγοραστές 12.500 χλμ. τότε το Δημόσιο θα πάρει μέχρι και 30 εκατ. δολάρια.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης μετά από αυτά τα δεδομένα σκοπεύει στο τέλος του Ιονίου με αρχές Ιουλίου να έχει εισηγηθεί θετικά για την προκήρυξη νέου γύρου παραχωρήσεων.

Εκτιμάται ότι στο Ιόνιο θα «κοπούν» 10 με 15 «οικόπεδα» προκειμένου να προσέλθουν εταιρίες πετρελαϊκές και ανάλογα με τις προσφορές που θα δώσουν να κατέβουν στον διεθνή διαγωνισμό. Οι πετρελαϊκοί όμιλοι αναμένεται να πάρουν τις περιοχές στις αρχές του 2015. Από τότε λοιπόν μέχρι την πρώτη εξόρυξη απαιτούνται γύρω στα πέντε με επτά χρόνια.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ

Τολμήσαμε και τα καταφέραμε

Τη βεβαιότητά του για την ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος επισημαίνει με δήλωσή του στο «Εθνος της Κυριακής» ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης και εμφανίζεται αισιόδοξος: «Ο κύκλος που ανοίξαμε το 2010 κλείνει με επιτυχία κι ένας νέος ελπιδοφόρος κύκλος ανοίγει με στοιχεία που έχουμε πια στα χέρια μας. Τολμήσαμε, εργαστήκαμε αφοσιωμένα και δρομολογήσαμε για πρώτη φορά στην ιστορία μας ένα τόσο εκτεταμένο πρόγραμμα σεισμικών ερευνών που κάλυψαν έκταση περίπου 220.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στον θαλάσσιο χώρο δυτικά και νότια της χώρας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63957355
 

Σχετικά άρθρα:

Μοιραστείτε το:


Επικοινωνία

Direct Line – 6942 53 53 16
Ρεπορτάζ – 6981 03 83 81
info@e-Grevena.com

Αρ.Μητρώου Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας: 13388

Καιρός

barbagiannis

Ζητούνται άτομα για καλοκαιρινή σεζόν σε καφε-σνακ στην Κώ από Μάιο μέχρι Οκτώβριο. Σερβιτόρος-Σερβιτόρα Μπαριστας Μπουφέ με γνώσεις σνακ φαγητού 6944369544 Βασίλης

ΠΩΛΕΙΤΑΙ φραγμένο οικόπεδο 456,00τ.μ. στο ψηλότερο σημείο στο Βαρόσι με θέα όλα τα Γρεβενά και τη Βασιλίτσα. Πληροφορίες: 6942535316

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμερισμα 120τμ με 3 κρεβατοκαμαρες με ντουλαπες, κουζινα, Σαλονι, Λουτρο, με αυτονομη θερμανση και τζακι… Σε αριστη κατασταση.. Πληροφοριες 6976752733

Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση στην οδό κ. Ταλιαδούρη 54 -Γρεβενά, τηλ 2462084776.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟYΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ASCHFFENBURG ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 0049015737468309

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 1ου ορόφου για επαγγελματική στέγη στην οδό 13ης Οκτωβρίου 16, γωνιακό, ανακαινισμένο, καθαρού εμβαδού 80 τ.μ. με 4 δωμάτια, χωλ, κουζίνα, WC, με ατομική θέρμανση (ατομικό λέβητα πετρελαίου) και τριφασικό ρεύμα. Πληροφορίες στο τηλ: 6973233246

Πωλείται οικόπεδο 4 στρ. στην Ξεχασμένη Βέροιας σε τιμή ευκαιρίας. 6938493525

Πωλείται διαμέρισμα 3άρι 96τμ στην Αριστείδου στα Γρεβενά. 6936815010

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για ενοικίαση, με 3 δωμάτια. 6942535316

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για αγορά, με 3 δωμάτια 100 με 120 τμ, κέντρο ή ανατολικά. 6946073653

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διαμέρισμα 100 τ.μ., με 3 (τρία) ευρύχωρα δωμάτια (το ένα με εντοιχιζόμενη ντουλάπα), Σαλόνι, Κουζίνα, Μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση – δικό του λέβητα, στο δεύτερο όροφο οικοδομής κατασκευής του 1981, σχεδόν έναντι του Πνευματικού κέντρου με θέα στο δάσος Θεοδωρίδη. Διεύθυνση: 13ης Οκτωβρίου 52. Τιμή Ευκαιρίας. Μεσιτικό Γραφείο: Αργυρόπουλος Αντώνης, Τηλέφωνο: 6974 301201
ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό μαγαζί 165,00 τ.μ. με πατάρι 85,00 τ.μ. στα Γρεβενά. Πληροφορίες: 6979 716 184