Χαρίτσης: Οι παρεμβάσεις του υπ. Οικονομίας που αλλάζουν τον χάρτη της περιφέρειας

Χαρίτσης: Οι παρεμβάσεις του υπ. Οικονομίας που αλλάζουν τον χάρτη της περιφέρειας

Οι σημαντικές παραγωγικές δυνατότητες της Ηπείρου, αλλά και η σημασία της περιοχής στην ενίσχυση των πλωτών μεταφορών κατά μήκος του θαλάσσιου διαδρόμου Αδριατικής – Ιονίου αναδεικνύονται στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης.
Ο αναπληρωτής υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης μιλώντας στο πρόσφατο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγή και την Ανασυγκρότηση, στα Ιωάννινα, τις παρεμβάσεις του υπουργείου που οδηγούν την περιφέρεια στον δρόμο της ανάπτυξης και αλλάζουν τον χάρτη της περιοχής.
Ο Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε στην ομιλία του ότι η Ήπειρος διαθέτει σημαντικές παραγωγικές δυνατότητες, ιδίως στον πρωτογενή τομέα και την αγροδιατροφή, μοναδικές φυσικές ομορφιές και ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της χώρας με μεγάλο ερευνητικό έργο.
Γι’ αυτό και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης στοχεύει στην αξιοποίηση τους μέσα από την αναβάθμιση των τοπικών υποδομών, όπως το λιμάνι της Ηγουμενίτσας με 55 εκατ. ευρώ.
Αναβαθμίζεται επίσης το σύνολο του οδικού δικτύου της περιφέρειας με ειδικό πρόγραμμα 50 εκατ. ευρώ, συνδέεται το ερευνητικό έργο του πανεπιστημίου και του τεχνολογικού πάρκου Ιωαννίνων με την παραγωγή μέσα από εξειδικευμένα προγράμματα όπως το “Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ” του νέου ΕΣΠΑ και το νέο ταμείο συμμετοχών Equi Fund, ενώ θα ενισχυθεί το τουριστικό προϊόν και τα τοπικά αγροτικά προϊόντα, μέσα από στοχευμένες δράσεις όπως αυτή για τη δημιουργία αναγνωρισμένου σήματος ποιότητας που θα αναβαθμίσει τα ελληνικά προϊόντα αγροδιατροφής στις διεθνείς αγορές.
Αγροδιατροφή
Σύμφωνα με το μέλός του οικονομικού επιτελείου, το μεγάλο ενδιαφέρον της Ηπείρου για τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, αποτυπώνεται στις υποβολές επιχειρηματικών σχεδίων στον νέο αναπτυξιακό νόμο.
Το 55% των αιτήσεων της περιφέρειας αφορούν στην αγροδιατροφή, με συνολικό προϋπολογισμό 34,1 εκατ. ευρώ, από τα 51,5 εκατ. ευρώ που είναι το σύνολο του προϋπολογισμού όλων των προτάσεων που κατατέθηκαν, μέχρι σήμερα, στον νέο αναπτυξιακό νόμο, από τη Ήπειρο.
Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομίας υπενθυμίζεται ότι ανακοίνωσε ήδη την έναρξη του προγράμματος για τη διαμόρφωση ελληνικού σήματος στα προϊόντα αγροδιατροφής, σε συνεργασία με το Εnterprise Greece, προϋπολογισμού 34,5 εκατ. ευρώ και του προγράμματος “Επιχειρώ έξω” προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, με το οποίο ενισχύονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την ανάπτυξη εξαγωγικής δραστηριότητας.
Απορρίμματα – απόβλητα
Το κυβερνητικό στέλεχος υποστηρίζει ότι στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 έχει προγραμματιστεί, στην περιφέρεια Ηπείρου, η υλοποίηση εξής έργων:
-Στον τομέα διαχείρισης υγρών αποβλήτων (λύματα) έχει δρομολογηθεί η υλοποίηση έργων ύψους 7,3 εκατ. ευρώ.
-Στον τομέα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων (απορρίμματα) έχει δρομολογηθεί η υλοποίηση του έργου “Εγκατάσταση επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων (Α.Σ.Α) Περιφέρειας Ηπείρου”, συνολικού ύψους 20,7 εκατ. ευρώ.
Τουρισμός – Πολιτισμός
Όμως, σύμφωνα με τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, και ο τομέας του τουρισμού αναπτύσσεται μέσω του ΕΣΠΑ.
Ειδικά για την Ήπειρο, υπήρξαν υψηλού επιπέδου προτάσεις και σημειώθηκε μεγάλο ποσοστό επιτυχίας. Θετικά αξιολογήθηκαν οι 64 από τις 68 προτάσεις που υποβλήθηκαν (ποσοστό 94%) οι οποίες θα επιδοτηθούν με 3,3 εκατ. ευρώ.
Επίσης, στην περιοχή έχει δρομολογηθεί μέσω του νέου ΕΣΠΑ η υλοποίηση δημοσίων έργων για την αξιοποίηση του τουριστικού κεφαλαίου. Έχει ήδη ξεκινήσει η υλοποίηση έξι έργων συνολικού προϋπολογισμού 6,5 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για τα έργα όπως:
– Η βιοκλιματική αναβάθμιση του πρώην δημαρχείου Αγνάντων και η προσθήκη παιδικής χαράς με ανακυκλωμένα υλικά εκπαιδευτικού χαρακτήρα στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων.
-Η αναπαλαίωση και αξιοποίηση του Διατηρητέου Κτιρίου “Ιστορικό Δημαρχείο ‘Αρτας”.
-Η ενσωμάτωση χώρου παλαιών στρατιωτικών φυλακών στον αστικό ιστό ως κέντρο παροχής αστικών εξυπηρετήσεων δήμου Ιωαννιτών.
Πρόγραμμα “Συνδέοντας την Ευρώπη”
Ο αναπληρωτής υπουργός στέκεται στο ότι στην περιφέρεια Ηπείρου υλοποιείται στα πλαίσια του CEF 2014 – 2020 ένα πολύ σημαντικό έργο.
Η παρέμβαση στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας με τη δημιουργία ενός διπολικού Εμπορευματικού Κέντρου στην περιοχή της Θεσπρωτίας, που θα αποτελείται από μια περιοχή εντός της λιμενικής ζώνης και μια άλλη στην ενδοχώρα της.
Ο προϋπολογισμός της Ελληνικής συμμετοχής (ΟΛΗΓ ΑΕ, Περιφέρεια Ηπείρου, ΒΙΟΠΑΘΕ ΑΕ) ανέρχεται σε 11,3 εκατ. ευρώ, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Το έργο στοχεύει στην ενίσχυση των πλωτών μεταφορών κατά μήκος του Θαλάσσιου διαδρόμου Αδριατικής-Ιονίου μεταξύ των λιμένων της Τεργέστης, της Αγκόνας και της Ηγουμενίτσας.
Εθνικό σκέλος του ΠΔΕ
Ένα θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Χαρίτσης είναι η αύξηση κατά 279,85% του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την Ήπειρο το 2016 ενώ για το 2017, έχουν διατεθεί ήδη 31,05 εκατ. ευρώ για ώριμα έργα από εθνικούς πόρους.
Στην Ήπειρο, οι πόροι αξιοποιούνται για έργα υποδομών (οδικό δίκτυο), άμεσες παρεμβάσεις για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών (περιβάλλον, επισκευή κτιρίων), αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών καθώς και αποκατάστασης σημαντικών πολιτιστικών και ιστορικών μνημείων.
ΕΤΕπ+ΠΔΕ.
Προχωρά το νέο πρόγραμμα έργων οδικής ασφάλειας με βάση μελέτες της “Εγνατία Οδός ΑΕ” που εντόπισαν τα περισσότερο επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου και περίπου 50,5 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στην Ήπειρο από πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για το σκοπό αυτό.
euro2day.gr

Σχετικά άρθρα:

Μοιραστείτε το:


Επικοινωνία

Direct Line – 6942 53 53 16
Ρεπορτάζ – 6981 03 83 81
info@e-Grevena.com

Αρ.Μητρώου Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας: 13388

Καιρός

barbagiannis

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμερισμα 120τμ με 3 κρεβατοκαμαρες με ντουλαπες, κουζινα, Σαλονι, Λουτρο, με αυτονομη θερμανση και τζακι… Σε αριστη κατασταση.. Πληροφοριες 6976752733

Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση στην οδό κ. Ταλιαδούρη 54 -Γρεβενά, τηλ 2462084776.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟYΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ASCHFFENBURG ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 0049015737468309

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 1ου ορόφου για επαγγελματική στέγη στην οδό 13ης Οκτωβρίου 16, γωνιακό, ανακαινισμένο, καθαρού εμβαδού 80 τ.μ. με 4 δωμάτια, χωλ, κουζίνα, WC, με ατομική θέρμανση (ατομικό λέβητα πετρελαίου) και τριφασικό ρεύμα. Πληροφορίες στο τηλ: 6973233246

Πωλείται οικόπεδο 4 στρ. στην Ξεχασμένη Βέροιας σε τιμή ευκαιρίας. 6938493525

Πωλείται διαμέρισμα 3άρι 96τμ στην Αριστείδου στα Γρεβενά. 6936815010

Πωλείται ή ενοικιάζεται γραφείο 70 τ.μ. πρώην ιατρείο Βασιλόπουλου στη Φαρδυκάμπου στα Γρεβενά. 6976889437

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για ενοικίαση, με 3 δωμάτια. 6942535316

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για αγορά, με 3 δωμάτια 100 με 120 τμ, κέντρο ή ανατολικά. 6946073653

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διαμέρισμα 100 τ.μ., με 3 (τρία) ευρύχωρα δωμάτια (το ένα με εντοιχιζόμενη ντουλάπα), Σαλόνι, Κουζίνα, Μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση – δικό του λέβητα, στο δεύτερο όροφο οικοδομής κατασκευής του 1981, σχεδόν έναντι του Πνευματικού κέντρου με θέα στο δάσος Θεοδωρίδη. Διεύθυνση: 13ης Οκτωβρίου 52. Τιμή Ευκαιρίας. Μεσιτικό Γραφείο: Αργυρόπουλος Αντώνης, Τηλέφωνο: 6974 301201
ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό μαγαζί 165,00 τ.μ. με πατάρι 85,00 τ.μ. στα Γρεβενά. Πληροφορίες: 6979 716 184

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ή ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΛΠ φραγμένο οικόπεδο 430,00τ.μ. στο ψηλότερο σημείο στο Βαρόσι με θέα όλα τα Γρεβενά και τη Βασιλίτσα. Πληροφορίες: 6947 80 80 16

Τηλεφωνήτριες άνω των 25 ετών ζητούνται από εταιρεία καλλυντικών για κλείσιμο ραντεβού, για δωρεάν περιποίηση προσώπου σε κυρίες. Απαραίτητο σταθερό τηλέφωνο. Πολλά κέρδη. Ευέλικτο ωράριο. Συμφέρουσα συνεργασία. Προσφορά εργασίας προς όλη την Ελλάδα.
Τηλ: 6987056500/2314310500
email: lefleuraggelia01@gmail.com

Γυναίκα άνω των 35 ετών ζητείται από εταιρεία καλλυντικών για παρουσίαση καλλυντικών προϊόντων στην πόλη της και στα περίχωρα, με προκαθορισμένα ραντεβού, από την εταιρεία σε κύριες. Απαραίτητο αυτοκίνητο. Συμφέρουσα συνεργασία. Πολλά κέρδη. Προσφορά εργασίας προς όλη την Ελλάδα.
Τηλ: 6987056500/2314310500
email: lefleuraggelia03@gmail.com

Γραφείο γνωριμιών πανελλαδικής εμβέλειας με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και πλήρη εχεμύθεια, έχει τη δυνατότητα και βρίσκει το(η)ν σύντροφο της ζωής σας που υπάρχει και σας περιμένει οπουδήποτε στην Ελλάδα. Αν σας ενδιαφέρει δείτε μας στα www.skertso.gr www.φλερτ.gr και www.ρομαντζο.com και επικοινωνήστε μαζί μας στο email: gnorimia1@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6987056500