ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ν.Ε. Τ.Ε.Ε. ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΙ

Ένα βασικό συστατικό για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην ευρύτερη περιοχή των Γρεβενών, αποτελεί το τρίπτυχο Παιδεία – Έρευνα –Καινοτομία. Με αφορμή και την πρόσφατη συζήτηση σχετικά με το πόρισμα της Επιτροπής «Γαβρόγλου» για τη συγχώνευση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας είναι αναγκαίο να τονιστεί ότι για την περιοχή των Γρεβενών στα ζητήματα της παιδείας δε χωρούν υποχωρήσεις, ούτε κομματικές στρατηγικές.

Η έως τώρα λειτουργία των Τμημάτων του ΤΕΙ Γρεβενών και των Σχολών (Σχολή Αστυνομίας, Νοσηλευτική Σχολή) δε μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ως μια θετική εξέλιξη για την περιοχή μας. Οι φοιτητές πάντα δίνουν ζωή σε μια περιοχή, αλλά συνεισφέρουν και στο τοπικό ΑΕΠ αποτελώντας «αναπτυξιακή» ένεση σε επιχειρήσεις που έχουν άμεση σχέση με τη φοιτητική ζωή. Αναλογιστείτε πώς θα ήταν μια οποιαδήποτε πόλη, γνωστή για το πανεπιστήμιο της, χωρίς τους φοιτητές της…

Στο προτεινόμενο πλαίσιο δημιουργίας ενός ενιαίου χώρου ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας, η περιοχή των Γρεβενών παραμένει πολιτικά αδικημένη. Είναι αυτονόητη για την Νομαρχιακή Επιτροπή Γρεβενών του ΤΕΕ η αδιάλειπτη λειτουργία των ήδη υπαρχουσών Τμημάτων, προτείνοντας ταυτόχρονα την εμπεριστατωμένη διεκδίκηση και μιας Πανεπιστημιακής Σχολής, π.χ. Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στην περιοχή μας. Η ευρύτερη περιοχή του νομού Γρεβενών είναι μια περιοχή που παρέχει το απαραίτητο «φυσικό εργαστήριο» (δασικό πλούτο, χλωρίδα και πανίδα, βιομάζα κλπ) αλλά και την τεχνογνωσία να συνδράμει στην παροχή απαραίτητων γνώσεων και δεξιοτήτων για την επιστημονική κατάρτιση και την επαγγελματική σταδιοδρομία των φοιτητών. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας με παράλληλη προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, συνεπικουρούμενες από τα υψηλής κατάρτισης μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας.

Η ουσία της «συγχώνευσης» χαρακτηρίζει την προχειρότητα με την οποία όλα αυτά τα χρόνια  αντιμετωπίζει η πολιτική ηγεσία τα Γρεβενά και τη Δεσκάτη στα θέματα παιδείας. Συγχωνεύσεις με καθαρά οικονομικό χαρακτήρα, χωρίς κανένα στρατηγικό σχεδιασμό στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Από το πόρισμα της Επιτροπής «Γαβρόγλου» για τη συγχώνευση του ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, συμπεραίνει κανείς εύκολα, ότι τα Γρεβενά και η Δεσκάτη δεν θα διαδραματίζουν το ρόλο που τους αρμόζει στην ανώτατη εκπαίδευση της ευρύτερης περιοχής. Αυτό δε μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί. Όλοι μαζί οι φορείς πρέπει να συνεργαστούμε και να επιδιώξουμε την αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής μας.

Ο δρόμος της ανάπτυξης για τον τόπο μας περνάει αποκλειστικά από τα χέρια μας και η Νομαρχιακή επιτροπή του ΤΕΕ Γρεβενών και τα μέλη της, δηλώνει παρούσα στην ανάληψη και συμετοχή σε δράσεις που θα συμβάλουν στην αναπτυξιακή πορεία της Π.Ε. Γρεβενών.

Για την Ν.Ε. Γρεβενών

Ο Πρόεδρος , Αντιπρόεδρος και τα μέλη