"Ελπίδα": Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

"Ελπίδα": Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κοζάνη 11 01 2019

Μόνο 4 επενδυτικά σχέδια για τον τουρισμό απ’ τα 2.527 που εγκρίθηκαν σ’ όλη τη χώρα είναι της Δυτ. Μακεδονίας!

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.

 

Το πέτυχαν κι αυτό.

Στη χώρα μας εγκρίθηκαν 2.527, συνολικά, επενδυτικά σχέδια για τον τουρισμό, προϋπολογισμού 411 εκ €, αλλά απ’ αυτά μόλις τέσσερα (4) αφορούν στη Δυτική Μακεδονία (βλ εικ.).

Πού οφείλεται αυτό; Στη μηδενική χρηματοδότηση της Δράσης από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Π.Ε.Π.) της Περιφέρειας.

Δυστυχώς δεν είναι κάτι πρωτοφανές αλλά η συνέχεια της ακολουθούμενης «πολιτικής Καρυπίδη» στον ευαίσθητο και νευραλγικό τομέα του τουρισμού.

Μια «πολιτική» εξ αιτίας της οποίας:

–          Δεν υπάρχει κανένα έργο για την ενίσχυση του τουρισμού στο ΕΣΠΑ.

–          Απαξιώθηκε ο πυρήνας του χειμερινού τουρισμού της Βασιλίτσας με την φιλοξενία προσφύγων εκεί.

–          Η ανάπτυξη τουριστικών υποδομών στις λίμνες είναι μηδενική.

–          Δεν υπήρξε καμία αξιοποίηση του πολιτισμού και της παράδοσης.

–          Μηδενική στήριξη των επιχειρήσεων στον τουριστικό τομέα.

Γι’ αυτό είμαστε τελευταίοι:

  • στα έσοδα από επισκέπτες,
  • στις αφίξεις με ποσοστό 0,6%,
  • στις διανυκτερεύσεις με 0,3%,
  • στην πληρότητα των καταλυμάτων.

Τι προτείνουμε

 

Ως εδώ. Είναι καιρός πια να πάμε μπροστά.

Γι’ αυτό εμείς προτείνουμε και θα εφαρμόσουμε άμεσα ως Περιφερειακή αρχή, βασιζόμενοι στην Μελέτη τουριστικής ανάπτυξης της Περιφέρειας που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ, τις εξής δράσεις:

Τη μαγευτική διαδρομή του ιστορικού κέντρου της Καστοριάς συμπληρωμένο με τα 12 σημεία ανάπλασης και την ολοκλήρωση του έργου της παραλιακής Ζώνης σε συνέχεια της Βόρειας παραλίας.

Τον τουρισμό των χιονοδρομικών μας κέντρων με τεχνητή χιόνωση, με λευκές εβδομάδες για επισκέψεις μαθητικού τουρισμού και τη δημιουργία κινήτρων δωρεάν μετάβασης σε πολιτιστικά αξιοθέατα που θα συνδυαστούν με τις γιορτές του χειμώνα.

Τις Γιορτές του Χειμώνα που θα καθιερωθούν ως αναπτυξιακό εργαλείο με κεντρικό σχεδιασμό και χρηματοδότηση από την Περιφέρεια. Η Περιφέρεια  «υιοθετεί» τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και αξιοποιεί το μεράκι των ανθρώπων των πολιτιστικών συλλόγων.

Τις Λιμναίες διαδρομές που θα καθιερώσουν τη Δυτική Μακεδονία ως την Περιφέρεια των Λιμνών στην συνείδηση των επισκεπτών. Τα πολιτιστικά μνημεία, τα Μουσεία και οι παραδοσιακοί οικισμοί είναι οι στάσεις των επισκεπτών στις διαδρομές αυτές.

Τις φυσιολατρικές διαδρομές της Βάλια Κάλντα, του Γράμμου, των περιοχών Natura, του Αλιάκμονα και του βιότοπου της καφέ αρκούδας

Το Γεωπάρκο Δυτικής Μακεδονίας με την εκπληκτική ιστορία της Παγγαίας και της γένεσης της Ευρώπης της καρδιάς του γεωπάρκου της  Τιθύος, των Νοχταριών και Νυχταριών, συνδεδεμένου με το γεωλογικό φαινόμενο των Μετεώρων που είναι παγκόσμια γνωστό.

Την  Αναβίωση της Αρχαίας Εγνατίας που άρχιζε από το Δυρράχιο, περνούσε από τη δική μας χώρα των Εορδαίων, έφτανε στη Βεύη και συνέχιζε προς την Πέλλα. Με τις νεολαίες που ξεκινώντας με πρόσκληση και οργάνωση της Περιφέρειας, θα την περιδιαβαίνουν δίνοντας δουλειά και αντικείμενο σε ξεναγούς, αρχαιολόγους, ιστορικούς και όχι μόνο.

Τις μεγάλες Βαλκανικές και Πανευρωπαϊκές διοργανώσεις που δημιουργεί ο αθλητισμός ως ενίσχυση του τουρισμού στη Δυτική Μακεδονία.

Τις Ενεργειακές διαδρομές στην Περιφέρεια της Ενέργειας με εκπαιδευτικές εκδρομές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης

Τις μοναστηριακές και θρησκευτικές διαδρομές με κομβικές και λειτουργικές διασυνδέσεις με την Παναγία Σουμελά και τα Μετέωρα.

Τα παραπάνω αποτελούν σημεία διαλόγου με τους φορείς και τους πολίτες και θα συμπεριληφθούν αναλυτικά στο πρόγραμμά μας.

Για να γίνουν όμως δεν αρκούν οι καλές προθέσεις.

Χρειάζεται η πολιτική βούληση, η γνώση και τα επενδυτικά κεφάλαια.

Η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, των σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων, της αναβάθμισης της Εταιρείας Τουρισμού και των ΣΔΙΤ είναι μονόδρομος.

Κάθε ευρώ και κάθε επένδυση που χάνεται  είναι και μια χαμένη ευκαιρία.

 

Η ικανότητα παραγωγής έργων που θα φέρουν ανάπτυξη είναι το πραγματικό διακύβευμα των Αυτοδιοικητικών εκλογών που έχουμε μπροστά μας και σ’ αυτό πρέπει να απαντήσουμε θετικά.

Γεωργία Ζεμπιλιάδου

Περιφερειακή Σύμβουλος

Υποψήφια Περιφερειάρχης

Σχετικά άρθρα:

Μοιραστείτε το:


Επικοινωνία

Direct Line – 6942 53 53 16
Ρεπορτάζ – 6981 03 83 81
info@e-Grevena.com

Αρ.Μητρώου Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας: 13388

Καιρός

barbagiannis

ΠΩΛΕΙΤΑΙ φραγμένο οικόπεδο 456,00τ.μ. στο ψηλότερο σημείο στο Βαρόσι με θέα όλα τα Γρεβενά και τη Βασιλίτσα. Πληροφορίες: 6942535316

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμερισμα 120τμ με 3 κρεβατοκαμαρες με ντουλαπες, κουζινα, Σαλονι, Λουτρο, με αυτονομη θερμανση και τζακι… Σε αριστη κατασταση.. Πληροφοριες 6976752733

Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση στην οδό κ. Ταλιαδούρη 54 -Γρεβενά, τηλ 2462084776.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟYΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ASCHFFENBURG ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 0049015737468309

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 1ου ορόφου για επαγγελματική στέγη στην οδό 13ης Οκτωβρίου 16, γωνιακό, ανακαινισμένο, καθαρού εμβαδού 80 τ.μ. με 4 δωμάτια, χωλ, κουζίνα, WC, με ατομική θέρμανση (ατομικό λέβητα πετρελαίου) και τριφασικό ρεύμα. Πληροφορίες στο τηλ: 6973233246

Πωλείται οικόπεδο 4 στρ. στην Ξεχασμένη Βέροιας σε τιμή ευκαιρίας. 6938493525

Πωλείται διαμέρισμα 3άρι 96τμ στην Αριστείδου στα Γρεβενά. 6936815010

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για ενοικίαση, με 3 δωμάτια. 6942535316

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για αγορά, με 3 δωμάτια 100 με 120 τμ, κέντρο ή ανατολικά. 6946073653

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διαμέρισμα 100 τ.μ., με 3 (τρία) ευρύχωρα δωμάτια (το ένα με εντοιχιζόμενη ντουλάπα), Σαλόνι, Κουζίνα, Μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση – δικό του λέβητα, στο δεύτερο όροφο οικοδομής κατασκευής του 1981, σχεδόν έναντι του Πνευματικού κέντρου με θέα στο δάσος Θεοδωρίδη. Διεύθυνση: 13ης Οκτωβρίου 52. Τιμή Ευκαιρίας. Μεσιτικό Γραφείο: Αργυρόπουλος Αντώνης, Τηλέφωνο: 6974 301201
ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό μαγαζί 165,00 τ.μ. με πατάρι 85,00 τ.μ. στα Γρεβενά. Πληροφορίες: 6979 716 184