197 Views

Ενημερωτικό σημείωμα της ΝΔ

Αθήνα, 29 Μαρτίου 2018

Α. Ελληνοτουρκικά

Αφού εξασφάλισε την έξωθεν καλή μαρτυρία από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Σύνοδο της Βάρνας, η Τουρκία έβγαλε το ευρωπαϊκό της προσωπείο και  προχώρησε σε νέες προκλήσεις εις βάρος της χώρας μας. Ο Πρόεδρός της, Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επιστροφή του στην Άγκυρα προχώρησε σε έμμεση,  αλλά σαφή διασύνδεση του θέματος της κράτησης των δύο Ελλήνων αξιωματικών με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς την έκδοση των οποίων έχει, ως γνωστόν, απορρίψει τελεσίδικα η ελληνική Δικαιοσύνη. Παράλληλα, η τουρκική αεροπορία προχωρούσε σε  45 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση, για ακόμα μία φορά, δεν έκανε τίποτε για να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τα εφόδια που δίνει στη χώρα μας η ιδιότητά της ως Kράτους – μέλους της Ε.Ε., προκειμένου να καταστεί σαφές στην Τουρκία ότι δεν μπορεί να συνεχίσει, χωρίς επιπτώσεις, τη σημερινή παράνομη και προκλητική τακτική της.

Κι αν δεν προκαλεί πλέον έκπληξη η ανικανότητα της Κυβέρνησης, δε μπορούμε να πούμε το ίδιο και για τα όσα δήλωσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, κ. Κατσίκης. Δεν υπάρχουν λόγια να χαρακτηρίσει κανείς τα όσα είπε. Ειλικρινά δημιουργεί πολύ αρνητική εντύπωση ότι βρέθηκε μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου που πρότεινε την ανταλλαγή των δύο αξιωματικών μας με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που βρέθηκαν στην χώρα μας μετά το Τουρκικό πραξικόπημα. Πόσο μάλλον όταν ο λόγος που η ελληνική Δικαιοσύνη αρνήθηκε την έκδοσή τους στην Τουρκία ήταν γιατί οι Έλληνες δικαστές αποφάνθηκαν όχι μόνον ότι δεν θα έχουν μια δίκαιη δίκη στην γειτονική μας χώρα, αλλά ότι πιθανόν θα υπάρξει κίνδυνος ακόμη και για τη ζωή τους. Τέτοιες απόψεις, όπως αυτές του κ. Κατσίκη, παραβλέπουν, προφανώς, το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι Κράτος μέλος της Ε.Ε. και ότι η διάκριση των εξουσιών είναι θεμελιώδης αρχή του δημοκρατικού πολιτεύματος που προβλέπεται από το Σύνταγμα. Πρόκειται για απόψεις, που αποτυπώνουν τις γενικότερες αντιλήψεις της Κυβέρνησης και υπονομεύουν το Κράτος δικαίου. Σε αυτήν την περίπτωση όμως  -πέρα από το γεγονός ότι εκθέτουν διεθνώς την Ελλάδα- πιστοποιούν και κάτι ακόμη: Ότι η Κυβέρνηση είναι επικίνδυνη και χαρακτηρίζεται από έλλειψη σοβαρότητας, προκειμένου να διαχειριστεί την υπόθεση των κρατούμενων Ελλήνων στρατιωτικών. Είναι αδιανόητο κυβερνητικοί βουλευτές, παρακάμπτοντας τη Δικαιοσύνη, να ταυτίζονται με τις επιδιώξεις που υπαινίσσεται ο Ερντογάν. Η συγκεκριμένη δήλωση έγινε μάλιστα πρωτοσέλιδο σε τουρκικές εφημερίδες. Και είναι ακατανόητο το γεγονός ότι τόσο ο κ. Τσίπρας, όσο και ο κ. Καμμένος σιωπούν. Είναι απαράδεκτο ο πρωθυπουργός και ο συναρχηγός του, Πρόεδρος των ΑΝΕΛ, να ανέχονται έναν βουλευτή τους να εισηγείται επί της ουσίας την κατάργηση του κράτους Δικαίου.

Β. Για την περικοπή των συντάξεων

Κάποιοι στην Κυβέρνηση διακηρύσσουν ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσουν νέα μέτρα για την μείωση των συντάξεων. Πρώτα απ’ όλα, για να είμαστε ξεκάθαροι, οι περικοπές των συντάξεων που οι ίδιοι επέβαλαν με νόμο Κατρούγκαλου εφαρμόζονται ήδη -σύμφωνα με τα άρθρα 6 και 94 του ν. 4387/2016- για όλες τις νέες συντάξεις, για όλους όσοι συνταξιοδοτούνται με βάση το νόμο αυτό. Τις συνέπειες τις βιώνουν και τις ξέρουν πολύ καλά όλοι οι νέοι συνταξιούχοι. Επομένως τα μέτρα που ισχυρίζονται ότι δεν θα εφαρμοστούν ήδη εφαρμόζονται για όλους τους νέους συνταξιούχους.
Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις που είχαν ήδη εκδοθεί πριν από το νόμο Κατρούγκαλου, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ δεσμεύτηκαν και ψήφισαν την περικοπή τους με κατάργηση της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς. Προσδιόρισαν, μάλιστα, ως ημέρα εφαρμογής των εν λόγω περικοπών την 1η Ιανουαρίου 2019. Άλλωστε, πέρα από τις περικοπές συντάξεων, έχουν ψηφίσει και έχουν μεταθέσει για το επόμενο διάστημα και τη μείωση του αφορολόγητου, η οποία θα στοιχίσει επιπλέον 600 ευρώ το χρόνο σε κάθε φορολογούμενο, ενώ θα φτάσουν να πληρώνουν φόρο ακόμη και οι εργαζόμενοι των 500 ευρώ. Εάν λοιπόν ισχυρίζονται ότι δεν θα κάνουν νέες μειώσεις, δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: Είτε προσπαθούν να εξαπατήσουν για άλλη μια φορά τους πολίτες με ωμά ψέματα, είτε λογαριάζουν να δραπετεύσουν από την εξουσία πριν από το τέλος του χρόνου. Είναι η μόνη περίπτωση να μην εφαρμόσουν στο σύνολό τους τα μέτρα που οι ίδιοι ψήφισαν.

Γ.  Για τον διορισμό του νέου διοικητή του ΕΦΚΑ

Όπως αποδεικνύεται από στοιχεία τα οποία είναι δημοσιευμένα στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ο κ. Ευστάθιος Μαρίνος που ο ΣΥΡΙΖΑ προωθεί για τη θέση του διοικητή στον ΕΦΚΑ, ενόσω ήταν ειδικός σύμβουλος του διευθύνοντος συμβούλου της ΗΔΙΚΑ, η ΗΔΙΚΑ ανέθετε με απευθείας αναθέσεις έργα σε συνεταίρο του, με τον οποίο διατηρούσε από κοινού Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης. Υπάρχει, επομένως, μεγάλο ζήτημα ηθικής τάξης, το οποίο καταδεικνύει την αντίληψη που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ για το κράτος. Αναμένουμε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εξέφρασαν -για πρώτη φορά- ορισμένες ενστάσεις, να πράξουν έστω και με καθυστέρηση το καθήκον τους και να απορρίψουν τον κομματικό υποψήφιο της κυβέρνησης.

e-Grevena Portal