Φιλοξενία προσφύγων στα Γρεβενά – Διαπιστώσεις και προβληματισμοί.

Φιλοξενία προσφύγων στα Γρεβενά – Διαπιστώσεις και προβληματισμοί.

Η πολύπαθη περιοχή μας, με έντονα τα σημάδια της χρόνιας έλλειψης οποιασδήποτε μέριμνας και εκπόνησης συνολικού σχεδίου οργάνωσης και ανάπτυξης των παραγωγικών της δυνάμεων, αντιμετωπίζει πρόσθετα και το βάρος της κατά καιρούς έλευσης προσφύγων και μεταναστών στις ξενοδοχειακές μονάδες του ορεινού όγκου της περιοχής, διαλύοντας έτσι τον τουριστικό της ιστό και αφαιρώντας με τρόπο καταλυτικό την υπερπολύτιμη συνεισφορά του στην οικονομική της βάση.
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι είναι πλήρως κατανοητό το γεγονός ότι οι τοπικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κάτω από το βάρος των συνεχόμενων ζημιογόνων χρήσεων, με χρέη προς Τράπεζες και Δημόσιο, αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στα βασικά λειτουργικά τους έξοδα, οδηγήθηκαν στο να επιλέξουν μεταξύ της φιλοξενίας των προσφύγων και των αναγκαστικών κατασχέσεων η πλειστηριασμών.
Είναι όμως επίσης αδιαμφισβήτητο γεγονός το ότι με αυτόν τον τρόπο υπονομεύεται επικίνδυνα ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες της τοπικής οικονομίας και ανάπτυξης, που είναι ο ορεινός τουρισμός.
Αυτός ο τομέας, ο οποίος αποτελεί ίσως το ισχυρότερο brand name του νομού, δεν συμπεριλαμβάνει μόνο την οικονομική βιωσιμότητα των εμπλεκομένων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, αλλά ένα πολύ μεγαλύτερο και σημαντικότερο εύρος τοπικών οικονομικών δραστηριοτήτων οι οποίες επηρεάζονται αρνητικά από την κατάσταση που διαμορφώνεται με την φιλοξενία των προσφύγων.
Σίγουρα δεν παραβλέπουμε το γεγονός ότι η διοχέτευση των επιδομάτων σίτισης που λαμβάνουν οι πρόσφυγες θα διοχετευθεί στην αγορά των Γρεβενών.
Μακροπρόθεσμα όμως η πρόσκαιρη αυτή ωφέλεια πιστεύουμε πως θα υπερκεραστεί από την σημαντική υστέρηση στην προσέλευση επισκεπτών λογω έλλειψης διαθέσιμων καταλυμάτων, αλλά και λογω ύπαρξης προσφύγων στον ορεινό όγκο.
Η επιχειρούμενη δεύτερη κατά σειρά μεταφορά των –καλοδεχούμενων κατά τ’ άλλα- συνανθρώπων μας στις περιοχές των πανέμορφων ορεινών οικισμών μας, θα συνεχίσει να συντελεί στην πλήρη υποβάθμισή τους, με κόστος που αργά ή γρήγορα θα κληθούν να επωμιστούν οι ήδη επιβαρυμένοι συμπατριώτες μας που επιμένουν σε πείσμα των καιρών να ζουν και να δημιουργούν στον τόπο καταγωγής τους.
Οι λεπτομέρειες της νέας μετοίκησης γίνονται γνωστές σε μας με το σταγονόμετρο, αν και θα έπρεπε εδώ και καιρό να έχουν υποβληθεί στους τοπικούς φορείς εξουσίας της Περιφερειακής μας Ενότητας για αξιολόγηση.
Ένα στοιχείο το οποίο οφείλει να προβληματίσει όλους μας, είναι το γεγονός της επιλεκτικής πλέον και μη αναλογικής κατανομής των μεταναστών στην Δυτική Μακεδονία.
Από ότι διαφαίνεται, μέσα πράγματι από μικροπολιτικές επιδιώξεις των περιφερειακών αρχών οι οποίες ενισχύονται από την εκκωφαντική αφωνία των τοπικών αρχών, τα Γρεβενά φιλοξενούν για δεύτερη φορά πρόσφυγες, δημιουργώντας έτσι τετελεσμένα μια άδικη επαναλαμβανόμενη κατάσταση, κατάσταση την οποία αν αποδεχθούμε μοιρολατρικά καθιστούμε τα Γρεβενά τόπο αποθήκης ψυχών.
Τα Γρεβενά δεν ήταν ούτε στο δρόμο τους ούτε στις επιλογές τους για την διευθέτηση του μεταναστευτικού σχεδιασμού.
Διαπιστώνουμε με λύπη ότι στην πολιτική θεώρηση της κεντρικής εξουσίας υπάρχει σοβαρή έλλειψη ενός οργανογράμματος και ενός ρεαλιστικού επιχειρησιακού σχεδίου, γεγονός που μας καθιστά αδύναμους και ανήμπορους απέναντι σε τέτοιες επιλογές.
Οφείλουμε σαν τοπική κοινωνία να αφυπνιστούμε και να αναζητήσουμε τις δράσεις εκείνες οι οποίες θα δημιουργήσουν τις νέες προοπτικές της ορεινής οικονομίας με κέντρο την πόλη την Γρεβενών.
Πρέπει να εξευρεθεί και να υποστηριχτεί ένα νέο, σύγχρονο και αλληλοσυμπληρωματικό πρότυπο τοπικής ανάπτυξης το οποίο θα μας οδηγήσει μακριά από την βαλτώδη σημερινή κατάσταση.
Έστω και την ύστατη στιγμή κάνουμε έκκληση στην πολιτική ηγεσία της χώρας μας, στους εκλεγμένους αντιπροσώπους της και στους αυτοδιοικητικούς μας αιρετούς, να αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργούν οι όποιες επιλογές τους και να προχωρήσουν συλλογικά και με διαφάνεια στις απαραίτητες διορθωτικές και ανταποδοτικές κινήσεις που θα συμβάλουν στην ανακούφιση του δοκιμαζόμενου τόπου μας.

Πρωτοβουλία για την Αναγέννηση και Ανάπτυξη των Γρεβενών

δειτε τη σελιδα μας στο facebook  grevenaforum

Σχετικά άρθρα:

Μοιραστείτε το:


Επικοινωνία

Direct Line – 6942 53 53 16
Ρεπορτάζ – 6981 03 83 81
info@e-Grevena.com

Αρ.Μητρώου Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας: 13388

Καιρός

barbagiannis

ΠΩΛΕΙΤΑΙ φραγμένο οικόπεδο 456,00τ.μ. στο ψηλότερο σημείο στο Βαρόσι με θέα όλα τα Γρεβενά και τη Βασιλίτσα. Πληροφορίες: 6942535316

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμερισμα 120τμ με 3 κρεβατοκαμαρες με ντουλαπες, κουζινα, Σαλονι, Λουτρο, με αυτονομη θερμανση και τζακι… Σε αριστη κατασταση.. Πληροφοριες 6976752733

Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση στην οδό κ. Ταλιαδούρη 54 -Γρεβενά, τηλ 2462084776.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟYΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ASCHFFENBURG ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 0049015737468309

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 1ου ορόφου για επαγγελματική στέγη στην οδό 13ης Οκτωβρίου 16, γωνιακό, ανακαινισμένο, καθαρού εμβαδού 80 τ.μ. με 4 δωμάτια, χωλ, κουζίνα, WC, με ατομική θέρμανση (ατομικό λέβητα πετρελαίου) και τριφασικό ρεύμα. Πληροφορίες στο τηλ: 6973233246

Πωλείται οικόπεδο 4 στρ. στην Ξεχασμένη Βέροιας σε τιμή ευκαιρίας. 6938493525

Πωλείται διαμέρισμα 3άρι 96τμ στην Αριστείδου στα Γρεβενά. 6936815010

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για ενοικίαση, με 3 δωμάτια. 6942535316

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για αγορά, με 3 δωμάτια 100 με 120 τμ, κέντρο ή ανατολικά. 6946073653

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διαμέρισμα 100 τ.μ., με 3 (τρία) ευρύχωρα δωμάτια (το ένα με εντοιχιζόμενη ντουλάπα), Σαλόνι, Κουζίνα, Μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση – δικό του λέβητα, στο δεύτερο όροφο οικοδομής κατασκευής του 1981, σχεδόν έναντι του Πνευματικού κέντρου με θέα στο δάσος Θεοδωρίδη. Διεύθυνση: 13ης Οκτωβρίου 52. Τιμή Ευκαιρίας. Μεσιτικό Γραφείο: Αργυρόπουλος Αντώνης, Τηλέφωνο: 6974 301201
ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό μαγαζί 165,00 τ.μ. με πατάρι 85,00 τ.μ. στα Γρεβενά. Πληροφορίες: 6979 716 184