Η δημιουργία του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ως ενός ενιαίου Τριτοβάθμιου Φορέα είναι αναγκαιότητα

Η δημιουργία του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ως ενός ενιαίου Τριτοβάθμιου Φορέα είναι αναγκαιότητα

ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας: Η δημιουργία του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ως ενός ενιαίου Τριτοβάθμιου Φορέα είναι αναγκαιότητα

Στο συνεχώς ραγδαία μεταβαλλόμενο αναπτυξιακό η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται σε μια πρόκληση – πρόσκληση για το μέλλον. Της συγχώνευσης για τη δημιουργία ενός ενιαίου Τριτοβάθμιου Φορέα.

Για το ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας είναι ιστορική. Σε αυτήν όσοι βλέπουν την πρόοδο και το μέλλον της περιοχής μας πρέπει να απαντήσουν θετικά. Και εμείς απαντούμε θετικά.

Επισημαίνουμε τα παρακάτω για να ανοίξει ο διάλογος με τη συμμετοχή όλων όσων μπορούν να συνεισφέρουν στο όραμα της δημιουργίας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Έρευνας στον τόπο μας, ως μοχλό ανάπτυξης εξωστρέφειας και παραγωγής γνώσης.

Οι επιμέρους εξελίξεις πολλές. Η διέλευση δικτύων μεταφορών και ενέργειας, η αναγκαιότητα μετάβασης σε χαμηλότερη δραστηριότητα άνθρακα με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα με προστιθέμενης αξίας προϊόντα και υπηρεσίες, οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή που καθιστούν κόμβο την Περιφέρεια μας, η αξιοποίηση των λιμνών και της ορεινότητας μας, ο επιβαλλόμενος ολοκληρωμένος χωροταξικός σχεδιασμός.

Τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε; Αφενός την αδυσώπητη ανάγκη εξεύρεσης του αναγκαίου ακαδημαϊκού δυναμικού για την υποστήριξη του εγχειρήματος και αφετέρου την ακαδημαϊκή προσέγγιση του θέματος υπό την έννοια της πληρότητας και της ενίσχυσης του νέου Πανεπιστημίου. Αντιδράσεις, παράπονα, ενοχλήσεις, μικροσυμφέροντα θα υπάρξουν όπως σε κάθε μεγάλη αλλαγή ως λογική συνέπεια της αντίδρασης των υφιστάμενων οργανισμών. Κατανοητά όλα αλλά ως εκεί.

Τι πιστεύουμε:

  • Η δημιουργία ενός ενιαίου φορέα πρέπει να είναι στρατηγική επιδίωξη της Περιφέρειας μας.
  • Επιβάλλεται η αναβάθμιση/δημιουργία σχολών και όχι σκόρπιων πανεπιστημιακών τμημάτων. Η σχολή δίνει το αναγκαίο κρίσιμο ακαδημαϊκό μέγεθος για να μπορέσει να σταθεί και να πορευθεί στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό ακαδημαϊκό γίγνεσθαι.
  • Η δημιουργία των προβλεπόμενων σχολών πρέπει να είναι πλήρης και να αθροίζουν όχι ως υφιστάμενα τμήματα αλλά ως λογική ενιαίας σχολής για να μπορεί να είναι συνολική τόσο η κάλυψη των ακαδημαϊκών θεμάτων όσο και των σύγχρονων παρεμβάσεων που ένα Πανεπιστήμιο πρέπει να συνεισφέρει.
  • Είναι αναγκαιότητα η δημιουργία αγγλόφωνων τμημάτων για προσέλκυση φοιτητών και εκτός χώρας και να διαδραματίσει το πανεπιστήμιο ουσιαστικό ρόλο στην επιστημονική γνώση και έρευνα ως ο κύριος πρεσβευτής της περιοχής μας. Θέμα που προφανώς χρειάζεται ειδική νομοθετική πρόβλεψη.
  • Η χρηματοδότηση του εγχειρήματος να είναι επαρκής, με αξιοποίηση των υφιστάμενων και των υπό κατασκευή υποδομών, χωρίς ακραίες τοπικιστικές διεκδικήσεις. Η πρόσθετη χρηματοδότηση του αναγκαίου επιστημονικού δυναμικού να βγει από κοστολογημένες προτάσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας. Διότι θα πρέπει το εγχείρημα να υποστηριχθεί στην πράξη και όχι με πρόχειρες λογικές για να μην ακυρωθεί.
  • Το νέο ίδρυμα πρέπει, από την έναρξη λειτουργίας του, να παρουσιάζει λεπτομερές αναπτυξιακό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των θεμάτων τα οποία αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στη λειτουργία των εγχώριων τριτοβάθμιων ιδρυμάτων, ιδιαίτερα των περιφερειακών (μειωμένη χρηματοδότηση, μεγάλη αναλογία φοιτητών ανά διδάσκοντα, παρατεταμένη διάρκεια σπουδών, αδυναμία προσέλκυσης διδακτικού προσωπικού από το εξωτερικό, δυσκολίες στην ανάπτυξη αποτελεσματικών διοικητικών υπηρεσιών, δυστοκία στη σύνδεση των προγραμμάτων σπουδών με την αγορά εργασίας, έλλειψη σαφούς σχεδιασμού περί των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στρατηγικών στόχων ανά σχολή και τμήμα κ.λ.π).
  • Ο σχεδιασμός του νέου ιδρύματος οφείλει να είναι σαφής ως προς τον ερευνητικό προσανατολισμό των επιμέρους σχολών και τμημάτων ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα να τοποθετείται σε υψηλή θέση βάσει ερευνητικών επιδόσεων.

Ο διάλογος πρέπει να γίνει σε δύο επίπεδα:

  • Στο ακαδημαϊκό το οποίο θα προσδιορίσει και τις υφιστάμενες αναγκαιότητες (φοιτητών, διαδικασίες μετάβασης, υποστήριξης, αναγκαίων μαθημάτων και εργαστηρίων και συσχέτισής τους με το υφιστάμενο ανθρώπινο δυναμικό, διαδικασίες μετεξέλιξης ή ακαδημαϊκής ανέλιξης, κλπ).
  • Στο αναπτυξιακό όπου η Περιφέρεια, τα Επιστημονικά Επιμελητήρια, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι φορείς και οι πολίτες της περιοχής θα πρέπει όχι απλά να καταθέσουν τις απόψεις τους αλλά να στηρίξουν και τη λειτουργία του, πέρα από μικροπολιτικά συμφέροντα και αντιδράσεις.

Στο μέλλον κανείς δεν θα θυμάται τα πρόσωπα αλλά την ύπαρξη μιας ισχυρής Πανεπιστημιακής Δομής που θα υποστηρίζει την Ανάπτυξη και την Έρευνα πέρα από τα στενά όρια της Δυτικής Μακεδονίας, συμμετέχοντας στην παραγωγή γνώσης και υποστήριξη της ανάπτυξης ισότιμα και ουσιαστικά.

Να χτίσουμε στο νέο που έρχεται με εμπιστοσύνη όχι μόνο στην Ακαδημαϊκή Κοινότητα αλλά σε όλους όσους έχουν την ψυχή να συνεισφέρουν, συνδυάζοντας τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο με τη στόχευση που πρέπει να έχει το Νέο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα.

Για τη Δ.Ε. του ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας
Ο Πρόεδρος

Δημήτρης Μαυροματίδης

Μοιραστείτε το:


Επικοινωνία

Direct Line – 6942 53 53 16
Ρεπορτάζ – 6981 03 83 81
info@e-Grevena.com

Αρ.Μητρώου Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας: 13388

Καιρός

barbagiannis

ΠΩΛΕΙΤΑΙ φραγμένο οικόπεδο 456,00τ.μ. στο ψηλότερο σημείο στο Βαρόσι με θέα όλα τα Γρεβενά και τη Βασιλίτσα. Πληροφορίες: 6942535316

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμερισμα 120τμ με 3 κρεβατοκαμαρες με ντουλαπες, κουζινα, Σαλονι, Λουτρο, με αυτονομη θερμανση και τζακι… Σε αριστη κατασταση.. Πληροφοριες 6976752733

Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση στην οδό κ. Ταλιαδούρη 54 -Γρεβενά, τηλ 2462084776.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟYΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ASCHFFENBURG ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 0049015737468309

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 1ου ορόφου για επαγγελματική στέγη στην οδό 13ης Οκτωβρίου 16, γωνιακό, ανακαινισμένο, καθαρού εμβαδού 80 τ.μ. με 4 δωμάτια, χωλ, κουζίνα, WC, με ατομική θέρμανση (ατομικό λέβητα πετρελαίου) και τριφασικό ρεύμα. Πληροφορίες στο τηλ: 6973233246

Πωλείται οικόπεδο 4 στρ. στην Ξεχασμένη Βέροιας σε τιμή ευκαιρίας. 6938493525

Πωλείται διαμέρισμα 3άρι 96τμ στην Αριστείδου στα Γρεβενά. 6936815010

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για ενοικίαση, με 3 δωμάτια. 6942535316

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για αγορά, με 3 δωμάτια 100 με 120 τμ, κέντρο ή ανατολικά. 6946073653

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διαμέρισμα 100 τ.μ., με 3 (τρία) ευρύχωρα δωμάτια (το ένα με εντοιχιζόμενη ντουλάπα), Σαλόνι, Κουζίνα, Μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση – δικό του λέβητα, στο δεύτερο όροφο οικοδομής κατασκευής του 1981, σχεδόν έναντι του Πνευματικού κέντρου με θέα στο δάσος Θεοδωρίδη. Διεύθυνση: 13ης Οκτωβρίου 52. Τιμή Ευκαιρίας. Μεσιτικό Γραφείο: Αργυρόπουλος Αντώνης, Τηλέφωνο: 6974 301201
ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό μαγαζί 165,00 τ.μ. με πατάρι 85,00 τ.μ. στα Γρεβενά. Πληροφορίες: 6979 716 184