ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΤΕΛ ΣΤΟΝ ΑΧΙΛΛΗ…γράφει ο Αιμίλιος Παπαδημητρίου

ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΤΕΛ ΣΤΟΝ ΑΧΙΛΛΗ…γράφει ο Αιμίλιος Παπαδημητρίου

Αρκετά καθυστερημένα (δική μου η ευθύνη) πληροφορήθηκα την υπογραφή σύμβασης ανάμεσα στον Δήμο Γρεβενών και το ΚΤΕΛ για την παραχώρηση οικοπέδου εμβαδού 3.160,88 τ.μ. για την δημιουργία, επιτέλους, σύγχρονου σταθμού λεωφορείων, μακριά από το κέντρο της πόλης. Είναι ένα έργο που έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί εδώ και δεκαετίες. Μέχρι εδώ όλα καλά.
Όμως η θέση του συγκεκριμένου οικοπέδου δημιουργεί πολύ περισσότερα προβλήματα από όσα επιλύει. Και εξηγούμαι.
Στην επέκταση του Σχεδίου Πόλης των Γρεβενών (εδώ και πολλές δεκαετίες) προβλεπόταν η δημιουργία σταθμού λεωφορείων σε οικόπεδο εμβαδού 5.352,95 τ.μ. απέναντι από το ξυλουργείο του Μπέη, προς την Πυροσβεστική. Σήμερα, τελείως αδικαιολόγητα η επιλογή αυτή αναιρείται και ο σταθμός μεταφέρεται σε μία τελείως άλλη περιοχή και σε οικόπεδο μικρότερο κατά 2.192,07 τ.μ. Ας δούμε όμως τα πράγματα αναλυτικά για να αντιληφθούμε ότι αυτό είναι το λιγότερο κακό.
Το νέο οικόπεδο αποτελεί τμήμα του οικοπέδου, συνολικού εμβαδού 13.222,60 τ.μ., όπου κάθε χρόνο τον Οκτώβριο πραγματοποιείται η εμποροπανήγυρη της πόλης μας.               Με την δημιουργία του σταθμού, η συνολική έκταση συρρικνώνεται περίπου κατά 25%. Μελέτησα το απόσπασμα του πρακτικού του Δημοτικού Συμβουλίου (11/18-4-2017) οπότε εγκρίθηκε η παραχώρηση. Τα περί Ρομά και επαρκούς υπόλοιπης έκτασης είναι προφάσεις εν αμαρτίαις και εξηγούμαι. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια ξεκίνησε μια συντονισμένη προσπάθεια απαξίωσης και τελικής κατάργησης ενός θεσμού αιώνων. Η εμποροπανήγυρη αρχικά πραγματοποιούνταν  δύο φορές τον χρόνο, τον Οκτώβριο και κυρίως τον Μάϊο, την φυσική της εποχή, αφού γινόταν προς τιμή του πολιούχου της πόλης Αγίου Αχιλλείου (Αχίλλης). Ο Εμπορικός Σύλλογος, προασπίζοντας τα κακώς εννοούμενα συμφέροντά του, κατάφερε και κατήργησε την κύρια ανοιξιάτικη εκδήλωση με την δέσμευση να την αντικαταστήσει με δική του αντίστοιχη, πράγμα που υλοποίησε, αν θυμάμαι καλά, μόνο μία χρονιά. Μετά ακολούθησε και ο περιορισμός των ημερών της εμποροπανήγυρης. Τώρα έρχεται η μείωση και η στρέβλωση της όλης έκτασης, μαζί με την δημιουργία μιας παράλληλης μόνιμης και δυναμικής δραστηριότητας. Περιμένω να δω ποιο θα είναι το επόμενο βήμα, μέχρι την οριστική κατάργηση του πιο μακροχρόνιου θεσμού της πόλης και τόσο αγαπημένου από τους δημότες.
Ποια είναι τα κοινά χαρακτηριστικά και των δύο οικοπέδων:
1) Βρίσκονται στην άκρη της πόλης και έτσι αποφεύγεται η είσοδος των λεωφορείων στο κέντρο.
2) Βρίσκονται δίπλα στον περιφερειακό δρόμο που τόσο πολύτιμος αποδείχθηκε για την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας στην πόλη μας.
3) Έχουν περίπου την ίδια ευχέρεια πρόσβασης στην Εγνατία Οδό.
Ποιοι ωφελούνται από την εγκατάσταση στο νέο οικόπεδο:
1) Το ΚΤΕΛ γιατί:
α. Αποκτά έναν τεράστιο άδειο χώρο δίπλα στον σταθμό του, για την μακροχρόνια στάθμευση όλων των λεωφορείων αλλά και άπειρων Ι.Χ. των πελατών του.
β. Εξασφαλίζεται η δυνατότητα οποιασδήποτε μελλοντικής επέκτασης των εγκαταστάσεών του (σε βάρος της εμποροπανήγυρης). Ήδη στην συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 18-4-2017, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να δοθεί παραπάνω χώρος από αυτόν που ζητάνε.
γ. Αναγκαστικά δημιουργείται νέα αστική γραμμή στο εσωτερικό της πόλης , που θα την εκμεταλλεύεται το ΚΤΕΛ. Η συχνότητα των δρομολογίων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ανά μισή ώρα, ώστε να εξυπηρετεί τα υπεραστικά δρομολόγια και το κόμιστρο πολύ χαμηλό ώστε να είναι ανταγωνιστική. Έτσι από την γέννησή της είναι καταδικασμένη να είναι παθητική. Την επιδότησή της θα αναλάβει ο Δήμος (δηλαδή οι δημότες). Ήδη με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. (29-3-2018), ο Δήμος αναλαμβάνει την επιδότηση των δρομολογίων προς Κυρακαλή  (1 δρομολόγιο), προς Νεκροταφεία-Δοξαρά (2) και προς ΤΕΙ-Μερσίνα (6), καλύπτοντας το 86,67 % του συνολικού κόστους.
2) Τα ΤΑΞΙ, γιατί η πλειοψηφία πλέον των πελατών, με ή χωρίς αποσκευές, επιπλέον των  ατόμων  που δεν μπορούν εύκολα να μετακινηθούν, θα προσεγγίζουν τον σταθμό με ΤΑΞΙ.
3) Οι κάτοικοι των συνοικιών Μεράς και Αμπέλια( Συντριπτική μειοψηφία).
4 )Οι κάτοικοι των Βορειοανατολικών οικισμών της περιφερειακής ενότητας (επίσης μειοψηφία).
Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του παλιού οικοπέδου άμμεσα:
1) Είναι κατά 2.192,07 τ.μ. μεγαλύτερο από το νέο οικόπεδο, άρα παρέχει μεγαλύτερη ευκολία διαχείρισής του.
2)Βρίσκεται σε συντριπτικά μικρότερη απόσταση από όλες τις συνοικίες της πόλης, πλην των προαναφερόμενων. Δηλαδή από το Κέντρο, το Κούρβουλο, τις Εργατικές Κατοικίες, τον Κισλά, το Σουλιό, το Γήπεδο, το Βαρόσι, τον Άγιο Αχίλλειο, τα Αλώνια, τα Τσακάλια.
3) Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων, χωρίς ή με μικρές αποσκευές, μπορεί να το προσεγγίσει με τα πόδια.
4) Η έξοδος, μέσω της περιφερειακής οδού που πρέπει να αναβαθμιστεί, προς τους Νότιους οικισμούς αλλά κυρίως προς τους Δυτικούς οικισμούς που είναι ασύγκριτα περισσότεροι και τον ορεινό όγκο, γίνεται πιο γρήγορα.
5) Ο προορισμός του οικοπέδου, όπως προαναφέρθηκε, στην επέκταση του Σχεδίου Πόλης, είναι για την δημιουργία σταθμού ΚΤΕΛ, άρα γραφειοκρατικά οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει.
Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του παλιού οικοπέδου μακροπρόθεσμα:
Η επέκταση του Σχεδίου Πόλης, με την οποία δυστυχώς ελάχιστα ασχολούμαστε πλέον, καταλαμβάνει κυρίως την τεράστια περιοχή από το Βαρόσι έως τις Εργατικές Κατοικίες. Η πρόσβαση της περιοχής αυτής προς το παλιό οικόπεδο, γίνεται ασύγκριτα γρηγορότερα.
Γιατί επιβάλλεται να γίνει ο σταθμός στο παλιό οικόπεδο:
Η ανάπτυξη της πόλης μεταπολεμικά έγινε χωρίς πλάνο, στόχους και όραμα. Είχε σαν αποτέλεσμα κάποιες περιοχές να αφεθούν κυριολεκτικά στην τύχη τους, όπως το Κούρβουλο και το Βαρόσι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ανυπαρξία φαρμακείου στο Κούρβουλο και η ύπαρξη μόνο ενός μετά το ποτάμι, προς το Βαρόσι.
Αντίθετα κάποια περιοχή και συγκεκριμένα ο Μεράς, ευνοήθηκε σκανδαλωδώς με την συσσώρευση πολλαπλών δημόσιων δραστηριοτήτων (Δεν είναι της στιγμής να αναλύσουμε τους λόγους): Διοικητήριο, νοσοκομείο, στρατόπεδο, ΔΕΥΑΓ, ΕΠΑΛ, σχολικά συγκροτήματα όλων των βαθμίδων, γήπεδα. Την κρατική αυτή δραστηριότητα και ανάπτυξη ακολούθησε, όπως ήταν φυσικό και η ιδιωτική με την δημιουργία του LIDL και πρόσφατα του ΑΒ Βασιλόπουλος. Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Όμως η μελλοντική εγκατάσταση εκεί και του ΚΤΕΛ επιτείνει την υδροκεφαλική και προκλητικά άνιση ανάπτυξη της πόλης.
Από όλα τα προαναφερόμενα (υπάρχουν και άλλα), μόνο κακοπροαίρετα ή έχοντας παρωπίδες μπορούμε να επιμείνουμε στην εγκατάσταση του ΚΤΕΛ στο νέο οικόπεδο. Δικαιολογίες του τύπου ότι το παλιό οικόπεδο έχει ιδιοκτησιακά προβλήματα είναι αστείες για μια ευνοούμενη πολιτεία. Αν υπήρχε η πολιτική βούληση, αυτά θα είχαν λυθεί εδώ και δεκαετίες. Άλλωστε, αν πράγματι αυτά υπάρχουν, αφορούν το ποσό των 120.000 Ευρώ, όπως επίσημα ελέχθη στο Δ.Σ. Και πολλαπλάσιο όμως να είναι το τιμημα, αποτελεί φτηνή δικαιολογία.
Το τελευταίο που με απασχολεί και πρέπει να μας απασχολεί, αυτή τη στιγμή, είναι από ποιους και γιατί πάρθηκε αυτή η απόφαση. Προς τιμή τους, υπήρχαν αρκετές διαφωνίες Δημοτικών Συμβούλων όλων των παρατάξεων και σύσσωμης της ελάσσονος μειοψηφίας. Θέλω να πιστεύω ότι το θέμα δεν εξετάστηκε με την δέουσα προσοχή, όπως θα όφειλε. Επιπλέον, δυστυχώς, δεν έγινε καμιά διαβούλευση με την κοινωνία και τους φορείς.
Εύχομαι, στη νέα Δημοτική Αρχή καθώς και στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο που θα έχουμε σε λίγο, να πρυτανεύσει η λογική και να ανατραπεί αυτή η τόσο άκαιρη και άδικη απόφαση (αν και δεν το πιστεύω).
Αυτό όμως που με ανησυχεί περισσότερο είναι ότι σε αυτά τα δύο χρόνια, από τότε που προέκυψε το θέμα, δεν αντιλήφθηκα καμιά αντίδραση από πλευράς των Γρεβενιωτών. Πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία τους, όπως δυστυχώς και εγώ, είχε άγνοια του θέματος και αυτό καθίσταται επικίνδυνο για την τοπική δημοκρατία μας. Προσωπικά δεν μπορώ να το ερμηνεύσω όπως και πολλά άλλα πράγματα που γίνονται σε αυτόν τον άμοιρο τόπο. Ίσως τελικά να συμβαίνει αυτό το πολύ εύστοχο που κυκλοφορεί ευρέως εδώ και αρκετό καιρό. Δηλαδή όταν η Τρόϊκα ψέκαζε από αέρος την Ελλάδα με υπνωτικό, για να μην αντιδράσουμε στα μνημόνια, κατά λάθος πάνω από τα Γρεβενά, ψέκασε με δεκαπλάσια δόση.
 
Παπαδημητρίου Αιμιλιανός
Αρχιτέκτονας

Σχετικά άρθρα:Επικοινωνία

Direct Line – 6942 53 53 16
Ρεπορτάζ – 6981 03 83 81
info@e-Grevena.com

Αρ.Μητρώου Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας: 13388

Καιρός
barbagiannis

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμερισμα 120τμ με 3 κρεβατοκαμαρες με ντουλαπες, κουζινα, Σαλονι, Λουτρο, με αυτονομη θερμανση και τζακι… Σε αριστη κατασταση.. Πληροφοριες 6976752733

Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση στην οδό κ. Ταλιαδούρη 54 -Γρεβενά, τηλ 2462084776.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟYΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ASCHFFENBURG ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 0049015737468309

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 1ου ορόφου για επαγγελματική στέγη στην οδό 13ης Οκτωβρίου 16, γωνιακό, ανακαινισμένο, καθαρού εμβαδού 80 τ.μ. με 4 δωμάτια, χωλ, κουζίνα, WC, με ατομική θέρμανση (ατομικό λέβητα πετρελαίου) και τριφασικό ρεύμα. Πληροφορίες στο τηλ: 6973233246

Πωλείται οικόπεδο 4 στρ. στην Ξεχασμένη Βέροιας σε τιμή ευκαιρίας. 6938493525

Πωλείται διαμέρισμα 3άρι 96τμ στην Αριστείδου στα Γρεβενά. 6936815010

Πωλείται ή ενοικιάζεται γραφείο 70 τ.μ. πρώην ιατρείο Βασιλόπουλου στη Φαρδυκάμπου στα Γρεβενά. 6976889437

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για ενοικίαση, με 3 δωμάτια. 6942535316

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για αγορά, με 3 δωμάτια 100 με 120 τμ, κέντρο ή ανατολικά. 6946073653

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διαμέρισμα 100 τ.μ., με 3 (τρία) ευρύχωρα δωμάτια (το ένα με εντοιχιζόμενη ντουλάπα), Σαλόνι, Κουζίνα, Μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση – δικό του λέβητα, στο δεύτερο όροφο οικοδομής κατασκευής του 1981, σχεδόν έναντι του Πνευματικού κέντρου με θέα στο δάσος Θεοδωρίδη. Διεύθυνση: 13ης Οκτωβρίου 52. Τιμή Ευκαιρίας. Μεσιτικό Γραφείο: Αργυρόπουλος Αντώνης, Τηλέφωνο: 6974 301201
ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό μαγαζί 165,00 τ.μ. με πατάρι 85,00 τ.μ. στα Γρεβενά. Πληροφορίες: 6979 716 184

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ή ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΛΠ φραγμένο οικόπεδο 430,00τ.μ. στο ψηλότερο σημείο στο Βαρόσι με θέα όλα τα Γρεβενά και τη Βασιλίτσα. Πληροφορίες: 6947 80 80 16

Τηλεφωνήτριες άνω των 25 ετών ζητούνται από εταιρεία καλλυντικών για κλείσιμο ραντεβού, για δωρεάν περιποίηση προσώπου σε κυρίες. Απαραίτητο σταθερό τηλέφωνο. Πολλά κέρδη. Ευέλικτο ωράριο. Συμφέρουσα συνεργασία. Προσφορά εργασίας προς όλη την Ελλάδα.
Τηλ: 6987056500/2314310500
email: lefleuraggelia01@gmail.com

Γυναίκα άνω των 35 ετών ζητείται από εταιρεία καλλυντικών για παρουσίαση καλλυντικών προϊόντων στην πόλη της και στα περίχωρα, με προκαθορισμένα ραντεβού, από την εταιρεία σε κύριες. Απαραίτητο αυτοκίνητο. Συμφέρουσα συνεργασία. Πολλά κέρδη. Προσφορά εργασίας προς όλη την Ελλάδα.
Τηλ: 6987056500/2314310500
email: lefleuraggelia03@gmail.com

Γραφείο γνωριμιών πανελλαδικής εμβέλειας με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και πλήρη εχεμύθεια, έχει τη δυνατότητα και βρίσκει το(η)ν σύντροφο της ζωής σας που υπάρχει και σας περιμένει οπουδήποτε στην Ελλάδα. Αν σας ενδιαφέρει δείτε μας στα www.skertso.gr www.φλερτ.gr και www.ρομαντζο.com και επικοινωνήστε μαζί μας στο email: gnorimia1@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6987056500