ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΘΕΙ ΣΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ

ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΘΕΙ ΣΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ

Γράφει ο Αλέξανδρος ΤΖΙΟΛΑΣ

Σε εσωστρεφείς και μικρές κοινωνίες, όπου επικρατούν οι διχαστικές πρακτικές και ο κατακερματισμός σε ομάδες οι οποίες επιδιώκουν την επικυριαρχία, η ενότητα αποτελεί στοιχείο βιωσιμότητας.
Η οικονομική κρίση και η αποσύνθεση του κοινωνικού ιστού, εντείνουν τα φαινόμενα αποκλεισμού και η κοινωνία λειτουργεί μόνο με το ένστικτο της αυτοσυντήρησης.
Η πολιτικο-κοινωνική ιστορία των τελευταίων χρόνων του τόπου μας είναι γεμάτη από ίντριγκες, προδοσίες και πισώπλατα μαχαιρώματα.
Όμως, για εμάς τους απλούς Γρεβενιώτες, πάντα είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν παρά εκείνα που μας χωρίζουν!
Το αποδεικνύουν συνήθως οι τυχαίες συναντήσεις, όσων Γρεβενιωτών απρόσμενα βρίσκονται με άλλους Γρεβενιώτες σε πόλεις του εξωτερικού ή σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, εκτός Γρεβενών. Πάμπολλες είναι οι ιστορίες συμπολιτών μας, που διηγούνται ότι έγιναν φίλοι με άλλους συμπολίτες μας, όταν βρέθηκαν τυχαία εκτός Γρεβενών, με τους οποίους μέσα στα Γρεβενά δεν μιλιούνταν!
Είναι γεγονός ότι εκτός νομού οι σχέσεις μας είναι καλύτερες, παρά στις κοινωνικές διεργασίες μέσα στην πόλη.
Ποιά είναι άραγε αυτά που μας χωρίζουν μέσα στην πόλη?
Πέρα από τα στοιχεία της ζήλιας και του φθόνου, που πάντα ελλοχεύουν στις μικρές κοινωνίες, η εσωστρέφεια, ο συντηρητισμός και οι αναχρονιστικές πρακτικές, εντείνουν τις αναίτιες διαμάχες μας.
Επί πλέον : ο αποκλεισμός από τον δημόσιο διάλογο, η έλλειψη ίσων ευκαιριών, ο φόβος μη εξυπηρέτησης ή «εκδικητικής στόχευσης», η αναξιοκρατία, η ευνοιοκρατία και η «πολιτική συγγένεια» με τους μηχανισμούς τοπικής εξυπηρέτησης, η αδιαφάνεια αλλά ακόμη και η μη διεκπεραίωση του «αυτονόητου» αιτήματος, κάνουν τα περισσότερα στρώματα της κοινωνίας και της νεολαίας να ασφυκτιούν.
Η διαμαρτυρία, αν και συνίστατο παλαιότερα, τώρα δεν υιοθετείται σαν στοιχείο κατοχύρωσης των δικαιωμάτων.
Επόμενα, σήμερα στην πόλη μας,
αναζητείται ένα Νέο, Δημιουργικό Πλαίσιο Ενότητας.
Η Ενότητα αυτή που αναζητείται και που θέλουμε να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα εφήμερα, θα δώσει κατ’ αρχήν νέα ποιότητα στη ζωή των πολιτών και στην ίδια την πόλη.
Κάθε φορά, η ιστορία μας διδάσκει, το διαφορετικό περιεχόμενο που έχει η ενότητα μέσα στο Λαό, η οποία εξαρτάται από την ωρίμανση των συνθηκών κάθε εποχής. Για παράδειγμα το 1974 ο Κ. Καραμανλής έθεσε και τελικά κυριάρχησε, με ένα πλαίσιο εθνικής ενότητας γύρω από την κατοχύρωση ενός δημοκρατικού καθεστώτος απέναντι στο στρατιωτικό καθεστώς. Το 1980 ο Α. Παπανδρέου επικράτησε θέτοντας ένα νέο πλαίσιο ενότητας, καθότι το προηγούμενο είχε ήδη επιτελέσει το ρόλο του. Το νέο πλαίσιο είχε σαν σύνθημα την Εθνική Λαϊκή Ενότητα και μεταξύ άλλων επικεντρώνονταν σε ένα πρόγραμμα, ίσων ευκαιριών για όλους, αποκατάσταση αδικιών, οικονομικής ανάπτυξης και αλλαγής της πορείας της χώρας. Τελικά αυτά επέλεξε και ο λαός.
Η ιστορία βέβαια έχει πληθώρα τέτοιων παραδειγμάτων, όπου κάθε φορά κυριαρχούσε εκείνο το «πλαίσιο ενότητας», που κινούσε την κοινωνία προς τα εμπρός, απελευθέρωνε τις δυνάμεις της και έδινε νέα πνοή και νέες ελπιδοφόρες πρακτικές στη Νέα Γενιά.
Στα Γρεβενά του 2019 απαιτείται να διαμορφώσουμε ένα παρόμοιο πλαίσιο ενότητας για όλους τους πολίτες και ολόκληρη την κοινωνία.
Μία ενότητα με νόημα και περιεχόμενο τέτοιο, όπου η νέα γενιά θα πάρει ενεργό μέρος, γιατί εμείς θα την έχουμε ανοίξει το πεδίο της συμμετοχής, της δημιουργικής απελευθέρωσης των δυνατοτήτων της.
Η ενότητα αυτή, βρίσκεται πάνω σε ένα Πρόγραμμα Στόχων, Σχεδίων και Οραμάτων, για να κινηθούν οι δημιουργικές δυνάμεις του τόπου προς τα εμπρός.
Πολλοί είναι οι φίλοι, που «σηκώνουν σημαία» φωνάζοντας : «πρέπει να κάνουμε κάτι, εδώ έχουμε σκουριάσει!».
Μία ενότητα, λοιπόν, όλων των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου πάνω σε ένα τολμηρό, καλοσχεδιασμένο και οραματικό πρόγραμμα εξόδου από την στασιμότητα και την κρίση, είναι αυτή που απαιτείται.
Με τίποτα άλλο δεν μπορούμε να ξαναενώσουμε τα Γρεβενά και να αφήσουμε πίσω τις δυνάμεις «που μας κρατούν κολλημένους στην σκουριά».
Μόνο μία ΕΝΟΤΗΤΑ, με τέτοιο περιεχόμενο, μπορεί να ενώσει εκ νέου την κοινωνία και να φέρει τη νέα γενιά στο προσκήνιο.
Αλλά και μόνο σε ένα τέτοιο ενωμένο περιβάλλον μπορούν να βρούν ευκαιρίες όλοι οι συμπολίτες μας, ώστε να ενεργήσουν και να προσφέρουν, ισότιμα, δημιουργικά και χωρίς αποκλεισμούς.
Η Ενότητα των πολιτών μπορεί λοιπόν να υπάρξει εφόσον εκφωνηθεί και κατοχυρωθεί με ένα τέτοιο πλαίσιο αρχών, στόχων και δράσης.
Δεν μπορεί να υπάρξει ενότητα με ευχολόγια και με απλούς καταλόγους υποψηφίων.
Πολύ δε περισσότερο δεν μπορεί να υπάρξει με πρακτικές που κρύβουν ή εκφέρονται: με θυμό, βρισιές, τρομοκρατία, εκδίκηση, βεντετισμό ή υποκρυπτόμενο φασισμό. Τέτοιες πρακτικές, όταν δεν γίνονται περίγελος, πρέπει να απομονώνονται ή να οδηγούνται στο περιθώριο από όπου εκπορεύτηκαν.
Η Ενότητα των Γρεβενών δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ, χωρίς Υπεύθυνη Στάση Δημόσια. Η Ενότητα παρασκηνίου είναι ενότητα κλειστών κύκλων για τα δικά τους αποκλειστικά συμφέροντα. Η ενότητα προσωπικών συμφερόντων είναι ενότητα αντίθετη με τα συμφέροντα της κοινωνίας και επιδιώκεται με σκοτεινούς τρόπους.
Ο διάλογος και η ελεύθερη επικοινωνία, μαζί με την συνεργασία όλων των φορέων και των κοινωνικών δυνάμεων, είναι κρίσιμο στοιχείο του νέο αυτού πλαισίου ενότητας, που πρέπει να κατοχυρωθεί στην πόλη.
Αυτό το πλαίσιο Ενότητας, με τέτοιο Περιεχόμενο κάποιοι πρέπει να το ΕΓΓΥΗΘΟΥΝ.
Χωρίς την εγγύηση του υποκειμένου, ΔΕΝ μπορεί να υπάρξει.
Όπως δεν θα μπορούσε να υπάρξει, αυτό που ανέφερα προηγούμενα και αφορούσε τον Καραμανλή ή τον Ανδρέα. Ήταν αυτοί, που για τον λαό εγγυήθηκαν, ότι θα γίνει πράξη. Ο Λαός με τη σειρά του, τους πίστεψε και τους εμπιστεύθηκε. Έτσι μόνο η ενότητα γίνεται πράξη. Πρόγραμμα με ιεραρχημένους στόχους και φορέας εγγύησης και υλοποίησής-του, αποτελούν μία αδιάσπαστη ενότητα.
Η διάσπαση και ο κατακερματισμός των δυνάμεων, μαζί με την λαϊκίστικη κατασυκοφάντηση πρακτικών τύπου καφενείου, εντείνει την διχόνοια.
Η κοινωνία μας έχει «μπουχτήσει» από φαινόμενα διχόνοιας και ΤΑ ΘΕΩΡΕΙ ΑΠΕΙΛΗ στα ίδια τα συμφέροντα του τόπου.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι, με την επικράτηση μικρών ομάδων, που επιπλέουν μέσα από τη διχόνοια, καμία κοινωνία δεν μπορεί να κερδίσει σε κανέναν από τους στόχους της!

ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΝΟΤΗΤΑ για τα Γρεβενά, η οποία έχει ως περιεχόμενο :
Ένα Σύγχρονο – Ευρωπαϊκό Δήμο
Στρατηγικό Κέντρο
μίας Πολυμορφικής Ανάπτυξης
είναι το μέλλον του τόπου μας.
ΚΑΙ αυτό ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΖΩΗΣ ΤΟΥ!

Μοιραστείτε το:


Επικοινωνία

Direct Line – 6942 53 53 16
Ρεπορτάζ – 6981 03 83 81
info@e-Grevena.com

Αρ.Μητρώου Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας: 13388

Καιρός

barbagiannis

Ζητούνται άτομα για καλοκαιρινή σεζόν σε καφε-σνακ στην Κώ από Μάιο μέχρι Οκτώβριο. Σερβιτόρος-Σερβιτόρα Μπαριστας Μπουφέ με γνώσεις σνακ φαγητού 6944369544 Βασίλης

ΠΩΛΕΙΤΑΙ φραγμένο οικόπεδο 456,00τ.μ. στο ψηλότερο σημείο στο Βαρόσι με θέα όλα τα Γρεβενά και τη Βασιλίτσα. Πληροφορίες: 6942535316

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμερισμα 120τμ με 3 κρεβατοκαμαρες με ντουλαπες, κουζινα, Σαλονι, Λουτρο, με αυτονομη θερμανση και τζακι… Σε αριστη κατασταση.. Πληροφοριες 6976752733

Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση στην οδό κ. Ταλιαδούρη 54 -Γρεβενά, τηλ 2462084776.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟYΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ASCHFFENBURG ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 0049015737468309

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 1ου ορόφου για επαγγελματική στέγη στην οδό 13ης Οκτωβρίου 16, γωνιακό, ανακαινισμένο, καθαρού εμβαδού 80 τ.μ. με 4 δωμάτια, χωλ, κουζίνα, WC, με ατομική θέρμανση (ατομικό λέβητα πετρελαίου) και τριφασικό ρεύμα. Πληροφορίες στο τηλ: 6973233246

Πωλείται οικόπεδο 4 στρ. στην Ξεχασμένη Βέροιας σε τιμή ευκαιρίας. 6938493525

Πωλείται διαμέρισμα 3άρι 96τμ στην Αριστείδου στα Γρεβενά. 6936815010

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για ενοικίαση, με 3 δωμάτια. 6942535316

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για αγορά, με 3 δωμάτια 100 με 120 τμ, κέντρο ή ανατολικά. 6946073653

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διαμέρισμα 100 τ.μ., με 3 (τρία) ευρύχωρα δωμάτια (το ένα με εντοιχιζόμενη ντουλάπα), Σαλόνι, Κουζίνα, Μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση – δικό του λέβητα, στο δεύτερο όροφο οικοδομής κατασκευής του 1981, σχεδόν έναντι του Πνευματικού κέντρου με θέα στο δάσος Θεοδωρίδη. Διεύθυνση: 13ης Οκτωβρίου 52. Τιμή Ευκαιρίας. Μεσιτικό Γραφείο: Αργυρόπουλος Αντώνης, Τηλέφωνο: 6974 301201
ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό μαγαζί 165,00 τ.μ. με πατάρι 85,00 τ.μ. στα Γρεβενά. Πληροφορίες: 6979 716 184