215 Views

ΝΔ: Ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με τις εξελίξεις της επικαιρότητας

Αθήνα, 12 Απριλίου 2018

Α. Για Σκοπιανό

Με αφορμή τη συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον σκοπιανό ομόλογό του, η Νέα Δημοκρατία επαναλαμβάνει τις θέσεις της πάνω σε αυτό το μείζον εθνικό ζήτημα. Είναι πρώτα απ’ όλα ανάγκη να υπάρξει από την πλευρά των Σκοπιανών εγκατάλειψη των αλυτρωτικών ισχυρισμών και απάλειψη κάθε αλυτρωτικής αναφοράς από το Σύνταγμά τους. Είναι επίσης ανάγκη να υπάρξει πλήρης, ενιαία και συνολική λύση και όχι μια συμφωνία που μπορεί –όπως έγινε και στο παρελθόν– να μην εφαρμοστεί ποτέ. Η όποια λύση πρέπει να ισχύει έναντι όλων (erga omnes). Δηλαδή τόσο στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας, όσο και στο εξωτερικό, στις διμερείς, αλλά και τις πολυμερείς σχέσεις των Σκοπίων.

Είναι, κατ’ επέκταση, επιτακτική ανάγκη να υπάρξει αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων πριν η ελληνική πλευρά συναινέσει σε οποιασδήποτε μορφής περαιτέρω προσέγγιση των Σκοπίων προς το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Θα είναι ολέθριο λάθος να δοθεί στη γειτονική χώρα κάποιο άλλο καθεστώς στις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ, αν η κυβέρνηση των Σκοπίων δεν εκπληρώσει από πριν όλες τις προϋποθέσεις που παγίως έχει θέσει η χώρα μας και έχουν γίνει αποδεκτές και διεθνώς. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα αποδεχθεί μια λύση που θα επιτρέπει στα Σκόπια να κάνουν τις απαραίτητες προσαρμογές σε μεταγενέστερο χρόνο. Η Νέα Δημοκρατία είναι απολύτως αντίθετη σε σενάρια που θέλουν κάποιους να επεξεργάζονται μεταβατικές λύσεις και υποτιθέμενες δεσμεύσεις των Σκοπίων που θα τηρηθούν με δόσεις.

Β. Για ελληνοτουρκικά

Δυστυχώς φάνηκε και σε αυτήν την περίπτωση ότι στις κρίσιμες αυτές ώρες δεν υπάρχει συγκεκριμένο και συγκροτημένο κυβερνητικό κέντρο αποφάσεων. Φάνηκε και κάτι ακόμη χειρότερο: Ότι υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Δυσαρμονία την οποία δυστυχώς εκμεταλλεύεται η Άγκυρα σε βάρος της Ελλάδας. Δυσαρμονία η οποία δυσχεραίνει τις δυνατότητες της Ελλάδας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Δυσαρμονία που δεν επιτρέπει στη χώρα να εμφανιστεί στα διεθνή fora, στους εταίρους και τους συμμάχους της με μια ξεκάθαρη και ενιαία φωνή.

Συγκεκριμένα, επί πολλές ώρες μετά το επεισόδιο στην Ρω υπήρχαν δύο διαφορετικά κέντρα που έκαναν εντελώς διαφορετικές διαρροές, και έδιναν διαφορετικές πληροφορίες, κάνοντας και αλληλλοαναιρούμενες εκτιμήσεις. Είναι πρωτοφανές το γεγονός ότι για ένα τόσο σοβαρό γεγονός δεν υπήρξε καμία επίσημη ανακοίνωση από το Πεντάγωνο, ενώ γίνονται καθημερινά ανακοινώσεις για ήσσονος σημασίας ζητήματα. Και βέβαια είναι επίσης πρωτοφανές, ακατανόητο και τουλάχιστον περίεργο το γεγονός ότι για ένα στρατιωτικό θέμα τελικά ενημέρωσαν τους πολίτες ανώνυμες πηγές του Μαξίμου. Είναι τουλάχιστον καινοτόμο ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Άμυνας να αντιμετωπίζουν με εντελώς διαφορετικό τρόπο τα εθνικά θέματα και κατ’ επέκταση το εθνικό συμφέρον. Και μέρα με τη μέρα όλο και πιο φανερό γίνεται ότι το μόνο που τους συνδέει είναι οι καρέκλες της εξουσίας. Για την αναντιστοιχία αυτή, την μεγαλύτερη ευθύνη τη φέρει ασφαλώς ο κ. Τσίπρας που διατηρεί τον συναρχηγό του στο κρισιμότατο ρόλο του υπουργού της Εθνικής Άμυνας. Πόσο μάλλον όταν ο πρωθυπουργός προσποιείται ότι δεν βλέπει ότι οι θέσεις του κ. Καμμένου γίνονται πλέον προϊόν καθημερινής εκμετάλλευσης από την Τουρκία εκπέμποντας πλήρη σύγχυση και διεθνώς για τις θέσεις της χώρας μας.

Σε αντίθεση με την κυβερνητική αυτή ανευθυνότητα, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει με κάθε τρόπο αναδείξει σε όλες τις διεθνείς επαφές του το ζήτημα της αυξημένης τουρκικής προκλητικότητας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο, αλλά και ειδικά το ζήτημα των κρατούμενων Ελλήνων στρατιωτικών. Μάλιστα, μετά από σχετική παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην τελευταία σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο οποίο μετέχει η Νέα Δημοκρατία, η Ευρωομάδα του Ε.Λ.Κ. κατέθεσε πρόταση για να συζητηθεί το ζήτημα της παρατεινόμενης κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών, και η σχετική συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στην προσεχή ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μεταξύ 16 και 19 Απριλίου.

Γ. ΕΦΚΑ

Η Νέα Δημοκρατία είχε εξ αρχής αναδείξει τον παραλογισμό του νόμου Κατρούγκαλου και δεν είναι τυχαίο ότι οι εξωπραγματικές κρατήσεις απασχολούν πλέον και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Βεβαίως πρέπει πρώτα να δημοσιευθεί η σχετική απόφαση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι συνέπειες του νόμου Κατρούγκαλου επιβαρύνουν ήδη υπέρμετρα τους ασφαλισμένους. Και το μέγεθος του παραλογισμού μπορεί να γίνει κατανοητό μόνο με παραδείγματα:

Δικηγόρος με εισόδημα 10.000 ευρώ, μετά τις εισφορές Κατρούγκαλου και τους φόρους του ΣΥΡΙΖΑ, θα του μείνουν 4.836 ευρώ.

Μηχανικός με εισόδημα 20.000 ευρώ θα επιβαρυνθεί συνολικά με 73%, και θα του μείνουν 5.292 ευρώ.

Η Νέα Δημοκρατία έχει δεσμευθεί να μειώσει δραστικά τις παράλογες αυτές εισφορές, αλλά πρωτίστως να καταστήσει το ασφαλιστικό σύστημα δίκαιο, ανταποδοτικό και βιώσιμο.

e-Grevena Portal