140 Views

ΝΔ: Ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με τις εξελίξεις της επικαιρότητας

Αθήνα, 17 Απριλίου 2018

«Ερασιτεχνική αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων από την Κυβέρνηση»

Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τον τρόπο διαχείρισης των εθνικών θεμάτων από την Κυβέρνηση. Ανησυχία η οποία ενισχύεται ακόμη περισσότερο ύστερα από  τις ασαφείς και αμήχανες απαντήσει που έδωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δίδοντας την εντύπωση ότι η Κυβέρνηση δεν έχει καν πλήρη εικόνα για το τι συνέβη. Θυμίζουμε ότι δεν έχουν περάσει παρά μερικές μέρες απ’ όταν η Κυβέρνηση επέλεγε να δώσει διευκρινίσεις για όσα συνέβησαν στη Ρω μέσω διαρροών. Και μέσα σε όλα αυτά είχαμε και τον αναπληρωτή του κ. Καμμένου, τον κ. Κουβέλη να ισχυρίζεται χθες ότι βρισκόμαστε σε «ακήρυχτο πόλεμο» με την Τουρκία. Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει να χειρίζεται με τρόπο απαράδεκτα ερασιτεχνικό τα εθνικά θέματα, αφού δεν φαίνεται καν να έχει πλήρη και σαφή ενημέρωση ζητήματα που αφορούν την εθνική μας κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα.

«Η σιωπή του κ. Κοτζιά μετά από τις δηλώσεις του κ. Ντιμιτρόφ, δείχνει την διαπραγματευτική ανικανότητα της Κυβέρνησης»

Μετά την τελευταία συνάντηση του με τον κ. Κοτζιά, ο κ. Ντιμιτρόφ, μπροστά στον Έλληνα ομόλογό του δήλωνε ότι «σχεδόν συμφώνησαν στο κείμενο για τη συνεργασία σε διάφορους τομείς, μεταξύ άλλων και για την αποτροπή του αλυτρωτισμού από τις δύο πλευρές». Ο κ. Κοτζιάς σιώπησε. Ούτε διέψευσε ούτε αμφισβήτησε. Έμμεσα επιβεβαίωσε ότι γίνονται σχετικές συζητήσεις. Έμεινε εκκωφαντικά και ένοχα άφωνος.
Προχτές, ο κ. Ζάεφ δήλωσε ότι η Κυβέρνησή του δεν δέχεται καμιά ονομασία για όλες τις χρήσεις (erga omnes) και δεν συζητά καμιά αναθεώρηση του Συντάγματος. Όχι μόνο δηλαδή δεν υποχώρησαν από τις αρχικές αδιάλλακτες θέσεις τους(αλυτρωτισμός, συνταγματική αλλαγή και εύρος χρήσης του ονόματος), αλλά έφτασαν στο σημείο να εγείρουν αξιώσεις σε βάρος της Ελλάδος, που δεν έχει δείξει καμία αλυτρωτική τάση . Παρ’ όλα αυτά, η Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου – Κοτζιά, αντί να καταγγείλει την αδιαλλαξία των Σκοπίων, εγκαλεί τη Νέα Δημοκρατία που επισημαίνει τους ισχυρισμούς των γειτόνων μας αλλά και  τα ερωτήματα που εγείρονται. Δεν φταίει η Αντιπολίτευση για τη διαπραγματευτική ανικανότητα της Κυβέρνησης τους τελευταίους πέντε μήνες.

«Σήμερα η συζήτηση για το θέμα των δύο στρατιωτικών στο ευρωκοινοβούλιο, μετά από παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη»

Η συζήτηση αυτή διεξάγεται ύστερα από πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η οποία υποστηρίχθηκε εκ των υστέρων και από τις άλλες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Θυμίζουμε επιπλέον ότι πρωτοβουλία αυτή προέκυψε μετά από παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής του Ε.Λ.Κ. και ακολούθησε η αντίστοιχη απόφαση της Συνόδου Κορυφής. Η  συζήτηση θα διεξαχθεί στο ευρωκοινοβούλιο σήμερα το απόγευμα και θα υπάρξει ψήφισμα που θα τύχει ευρείας και διακομματικής υποστήριξης στο ευρωκοινοβούλιο. Πρόκειται για ένα πολύ ηχηρό μήνυμα από τους εκπροσώπους των λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αντιμετωπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα αλά καρτ. Για τη Νέα Δημοκρατία δεν χωρούν τακτικισμοί και μικροκομματικές πρακτικές σε εθνικά θέματα. Πρόκειται για ζήτημα αρχής για την Ε.Ε. και είναι αυτονόητο πως η συγκεκριμένη υπόθεση συνδέεται και με το ζήτημα της υποψηφιότητας της Τουρκίας στην ΕΕ.  ως υποψήφιας για ένταξη χώρας.

«Η απλή αναλογική ισοδυναμεί με ακυβερνησία είτε πρόκειται για το κεντρικό Κράτος, είτε πρόκειται για την Αυτοδιοίκηση»

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σκοπεύοντας να καθιερώσει την απλή αναλογική, προσπαθεί να εργαλειοποιήσει και την Αυτοδιοίκηση αλλάζοντας το εκλογικό σύστημα, σε μια προσπάθεια να προκαλέσει χάος, προκειμένου να περιορίσει τις εντυπώσεις από την επερχόμενη συντριπτική ήττα της. Η απλή αναλογική ισοδυναμεί με ακυβερνησία είτε πρόκειται για το κεντρικό Κράτος, είτε πρόκειται για την Αυτοδιοίκηση.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί κεντρικό πυλώνα στο σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για τη διακυβέρνηση της χώρας. Σε  όλη την Ευρώπη οι Δήμοι αποκτούν πλέον άμεση πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία με ανάλογες αρμοδιότητες και ευθύνες.
Οι εκλεγμένοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι οι άμεσοι εκπρόσωποι των πολιτών που γνωρίζουν και επιλύουν άμεσα βασικά τοπικά προβλήματα. Προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας είναι να ενισχύσει τις δυνατότητες και τα εργαλεία που έχουν στη διάθεση τους για να εκπληρώσουν την αποστολή τους.
Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται να αλλάξει τον νόμο αυτό. Καθώς λοιπόν οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν μετά τις εθνικές εκλογές, ο Δήμαρχος θα μπορεί να λαμβάνει τις αποφάσεις του με βάση την εντολή που έλαβε από τους πολίτες, κάτι που χωρίς την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, δε μπορεί να γίνει.
Φημολογείται ότι η Κυβέρνηση ενδέχεται να ξαναφέρει εκλογικό νόμο και για τις εθνικές εκλογές. Τέτοιες φήμες, το μόνο που θα επιβεβαιώσουν είναι το άγχος της συντριβής που τους έχει καταλάβει. Αυτό δείχνουν με την προσπάθειά τους να τοποθετήσουν υπεράριθμους γραμματείς συριζέικης προέλευσης στα Υπουργεία για τα επόμενα χρόνια. Αυτό δείχνουν με τους χειρισμούς τους στις προσλήψεις. Αυτό δείχνουν και με τα μαγειρέματα για τον εκλογικό νόμο. Ήρθαν με τη θεωρία των παιγνίων και φεύγουν με τη θεωρία του χάους.

«Πενταήμερη στη Ρόδο για το μισό Υπουργικό Συμβούλιο, με αφορμή το περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο»

Πενταήμερη στη Ρόδο για το μισό Υπουργικό Συμβούλιο, με αφορμή το περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο. Σε πολυτελές ξενοδοχείο με όλα πληρωμένα. Πρόκληση χλιδής για ένα κόσμο που υποφέρει από το 3ο αχρείαστο Μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ. Καμία αίσθηση ευθύνης. Καμία ευαισθησία. Φιέστες των κυβερνώντων σε τοπίο άγριας λιτότητας. 19 Υπουργοί και υφυπουργοί, 10 γενικοί γραμματείες και 150 σύμβουλοι, γραμματείς και βολεμένα κομματικά στελέχη για να χειροκροτήσουν μια ομιλία του Αρχηγού τους. Τι νόημα έχει μια τέτοια κουστωδία; Μπορούν άραγε να πείσουν έτσι για τα νέα ψέματα που κατασκευάζει ο Τσίπρας;

«Μέσα από την άμεση  εκλογή προέδρων ΝΟ.Δ.Ε. και ΔΗΜ.Τ.Ο. γίνεται πράξη η άμεση δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο»

Η άμεση  εκλογή προέδρων ΝΟ.Δ.Ε. και ΔΗΜ.Τ.Ο. από τα μέλη του Κόμματος είναι μια μεγάλη καινοτομία. Είναι υλοποίηση μίας δέσμευσης που ανέλαβε ο  Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή της διεκδίκησης της ηγεσίας του Κόμματος. Και είναι εφαρμογή του Καταστατικού, όπως τροποποιήθηκε στο 10ο Τακτικό Συνέδριο του Κόμματος – το πρώτου που έγινε με Πρόεδρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη -με το σύνθημα «οξυγόνο»- για ανανέωση και ευρεία συμμετοχή όλων των μελών του Κόμματος στις εσωκομματικές διαδικασίες.
Μέσα από την άμεση  εκλογή προέδρων ΝΟ.Δ.Ε. και ΔΗΜ.Τ.Ο. γίνεται πράξη η άμεση δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο, ενώ δίνεται πραγματικός ρόλος στα μέλη, δηλαδή στη βάση της Νέας Δημοκρατίας. Αφενός όποιος το επιθυμεί θα μπορεί να είναι υποψήφιος κι αφετέρου, τα πρόσωπα που θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή της μάχης, θα επιλεχθούν απ’ ευθείας από τα μέλη του κόμματος. Πρόκειται για μια μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία ταυτόχρονα κάνει ένα ακόμη βήμα για την  οικονομική της στήριξη αποκλειστικά από τα μέλη της με το σύνθημα «λίγα από πολλούς». Υπενθυμίζεται ότι ελάχιστα Κόμματα στην Ευρώπη υιοθετούν τέτοιες δημοκρατικές διαδικασίες. Και βέβαια πρόκειται για διαδικασίες παντελώς άγνωστες στο ΣΥΡΙΖΑ.

«Απαισιόδοξα τα στοιχεία που προκύπτουν από την εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού»

Από τα στοιχεία Μαρτίου για την πορεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού προκύπτει ότι:
Πρώτον: Τα καθαρά έσοδα διαμορφώνονται χαμηλότερα από τους στόχους. Είναι άλλη μια  απόδειξη της εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών, λόγω της υπερφορολόγησής τους.
Δεύτερον: Η εσωτερική στάση πληρωμών συνεχίζεται. Αφορά, μάλιστα,  σε κοινωνικά κρίσιμους τομείς, όπως είναι οι επιχορηγήσεις των Νοσοκομείων και των ΥΠΕ-ΠΕΔΥ.
Τρίτον: Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, οι οποίες και έχουν υψηλό αναπτυξιακό πολλαπλασιαστή, υπολείπονται αισθητά του στόχου. Διαμορφώνονται μάλιστα στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.
Παράλληλα, το ιδιωτικό χρέος -σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων- διογκώνεται, αφού οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών προς την εφορία αγγίζουν πλέον τα 102 δισ. ευρώ. Μάλιστα, το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος αυξήθηκε σημαντικά, περίπου κατά 2 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο.
Και όλα αυτά ενώ η Κυβέρνηση συνεχίζει την τακτική των κατασχέσεων. Ήδη, μάλιστα,  1,1 εκατομμύρια πολίτες έχουν υποστεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Με αυτά τα στοιχεία, αποδεικνύεται, για ακόμη μία φορά, ότι η πολιτική της Κυβέρνησης Τσίπρα είναι ανερμάτιστη και αδιέξοδη, οικονομικά αναποτελεσματική και κοινωνικά άδικη.

e-Grevena Portal