86 Views

ΝΔ: Ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με τις εξελίξεις της επικαιρότητας

Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2018

Α. Για την οικονομία και το ασφαλιστικό.

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 15% (από 20% που είναι σήμερα) αφορά τους πάντες, εργαζόμενους και εργοδότες. Είναι βασικός άξονας της πρότασης της ΝΔ που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατρούγκαλου. Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε χθες μια απολύτως κοστολογημένη δέσμευση που θα δώσει τα αναγκαία κίνητρα για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Θα ισχύσει για τους μισθωτούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα όσο βέβαια και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Και αυτό θα γίνει με ορίζοντα τετραετίας. Το μέτρο αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς μειώνει τις σημερινές εισφορές κύριας σύνταξης κατά 25%. Αυτό πρακτικά σημαίνει αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, δηλαδή περισσότερα ευρώ στην τσέπη όλων των εργαζομένων αλλά και μείωση του μη-μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα τους και τη δυνατότητά τους να κάνουν προσλήψεις. Ένας ελεύθερος επαγγελματίας δηλαδή, που του μένει σήμερα καθαρό εισόδημα 1.000€/μήνα, με την επόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. θα έχει στην τσέπη του 50€ περισσότερα το μήνα, δηλαδή 600€ περισσότερα το χρόνο.


Είναι απολύτως κοστολογημένη αυτή η δέσμευση και κυρίως αναγκαία για να πάρει μπροστά η οικονομία. Η Ν.Δ. δε θα αναγγείλει υποσχέσεις που δε μπορεί να κάνει πράξη. Και ειλικρινά μακάρι να μην το κάνει ο κ. Τσίπρας. Διότι, αν, αντιγράφοντας το φιλελεύθερο πρόγραμμα της Ν.Δ., εξαγγείλει -όπως γράφεται στον φιλικό του Τύπο μια ακόμη μεγαλύτερη μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές- όχι μόνον θα λέει για μια ακόμη φορά ψέματα, αλλά θα είναι και εγκληματίας σε βάρος της οικονομίας.

Άπαντες πρέπει να ακούσουν με προσοχή και να καταλάβουν  αυτό που συμβαίνει σήμερα. Η χώρα όχι μόνον δεν έχει ξεφύγει από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, αλλά σήμερα βρίσκεται σε πολύ επικίνδυνο σημείο. Τέλειωσε το τρίτο πρόγραμμα, αλλά η χώρα βρίσκεται επί ξύλου κρεμάμενη διότι δεν έχει επί της ουσίας πρόσβαση τις αγορές. Tο αχρείαστο τρίτο μνημόνιο που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω της καταστροφικής πολιτικής του στις αρχές του 2015 ήταν τριετές και θα τελείωνε ούτως ή άλλως στις 20 Αυγούστου. Ποιος όμως ήταν ο σκοπός αυτού του προγράμματος; Να μπορέσει η χώρα να αποκαταστήσει πάλι την πρόσβασή της στις αγορές. Η Ελλάδα, σήμερα, δεν έχει πρόσβαση στις αγορές. Με 4,5% επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές. Και επιπλέον ο κ. Τσίπρας έχει δεσμευθεί και για βαριά μνημονιακά μέτρα που έρχονται. Η επόμενη περίοδος, λοιπόν, έχει όλα τα στραβά του μνημονίου -μέτρα για το 2019, μέτρα και για το 2020, και αυστηρή λιτότητα για το μέλλον- αλλά δεν έχει πρόσβαση στις αγορές. Είναι τραγική η αποτυχία του κ. Τσίπρα και βαριά η προσωπική του ευθύνη που δεν αξιοποίησε το τρίτο πρόγραμμα για να κάνει αυτό που έκαναν όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Να επαναφέρει την Ελλάδα σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης και κανονικότητας. Δεν εμπιστεύονται σήμερα οι ξένοι επενδυτές την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Δηλαδή την Ελλάδα μέχρι ο κ. Τσίπρας να φύγει από την εξουσία. Απαιτείται μία τεράστια προσπάθεια για να ανακτηθεί συνολικά η εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας. Θα εγκληματίσει λοιπόν αν υποσχεθεί πάλι λαγούς με πετραχήλια που όλοι ξέρουν ότι δεν μπορεί να υλοποιήσει. Τα επιτόκια θα εκτοξευθούν ακόμη περισσότερο, καθώς οι διεθνείς εταίροι και οι αγορές θα καταλάβουν ότι η χώρα δεν αντελήφθη τίποτα για τους λόγους που την οδήγησαν στην κρίση. Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης της χώρας είναι η πρώτη προτεραιότητα για την επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Μόνον αν δοθεί διεθνώς το μήνυμα πώς ότι λέγεται είναι κοστολογημένο και μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς να αθετούνται οι στόχοι επί των οποίων έχει δεσμευθεί η χώρα. Πρέπει να εφαρμοστεί ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής που τόσο χρειάζεται η πραγματική οικονομία για να πάρει μπρος και να ανασάνουν επιτέλους οι πολίτες.

  1. B. Για την Παιδεία


Τα τριάμισι χρόνια ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο κ. Τσίπρας άλλαξε τρεις υπουργούς Παιδείας. Μπαλτάς, Φίλης, Γαβρόγλου. Αυτό από μόνο του δείχνει ότι ο κ. Τσίπρας δεν είχε την παραμικρή ιδέα για το τι ήθελε να κάνει στον πιο κρίσιμο τομέα για την αναγέννηση της χώρας. Πόσο μάλλον όταν και οι τρεις προαναφερθέντες καμώθηκαν τους μεταρρυθμιστές προτείνοντας διαφορετικά σχέδια ο ένας από τον άλλον με μόνο κοινό στόχο τους την ιδεοληπτική αυτοικανοποίηση τους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γαβρόγλου, εδώ και 1,5 χρόνο από κοινού με τον κ. Τσίπρα έχουν πάρει νόμπελ ασυναρτησίας στις διακηρύξεις τους. Στην αρχή έλεγαν ότι θα καταργήσουν εντελώς τις πανελλαδικές. Μετά ότι θα μπαίνουν όλοι αλλά με κάποια κριτήρια. Και χθες έγινε γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτίμησε τελικώς την επιστροφή στις δέσμες. Στο παλιό δηλαδή σύστημα της δεκαετίας του 80, διανθισμένο όμως με την ιδεολογική πατίνα του ΣΥΡΙΖΑ, που παρουσιάζει πολλά προβλήματα.

Πρώτον, με το διαχωρισμό σε σχολές ελεύθερης πρόσβασης και σε σχολές «κατόπιν εξετάσεων», στην ουσία αυτό που επιτυγχάνουν είναι η «κατηγοριοποίηση» των σχολών σε εκείνες που διατηρούν αυξημένο κύρος και σε εκείνες που ρίχνονται στον Καιάδα της πλήρους απαξίωσης. Έτσι το νέο σύστημα θα οδηγεί σε απολυτήριο δύο ταχυτήτων.

Δεύτερον, το αδιάβλητο του συστήματος τίθεται εν αμφιβόλω. Κι’ αυτό διότι χωρίς τράπεζα θεμάτων, στην οποία ιδεολογικά αντιτίθεται ο ΣΥΡΙΖΑ, πώς θα διασφαλίζεται η ομοιογένεια και ο κοινός βαθμός δυσκολίας των θεμάτων από περιοχή σε περιοχή;

Τρίτον, προτείνεται ένα σύστημα που δεν εξασφαλίζει καμία αναβάθμιση του παιδαγωγικού ρόλου του Λυκείου, παρά τους δύο Εθνικούς Διαλόγους που πραγματοποιήθηκαν γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό, καθώς η Α’ και η Β’ Λυκείου θα εξακολουθήσουν να είναι προθάλαμοι για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση.

Τέταρτον, τα κλασικά γράμματα βάλλονται σφοδρά εκ νέου, αυτή τη φορά με την πλήρη κατάργηση της Λατινικής Γλώσσας και Γραμματείας. Ενώ διεθνώς η παρουσία της κλασικής παιδείας στα προγράμματα σπουδών αναβαθμίζεται, η Ελλάδα πάλι καινοτομεί καταργώντας την.

Πέμπτον, το σχέδιο χαρακτηρίζεται από πολυδαίδαλη δομή, αφήνει πολλά σημεία αδιευκρίνιστα και γκρίζες ζώνες ερμηνείας. Με ποιο τρόπο δηλαδή «σε λίγες μέρες», όπως χαρακτηριστικά είπε ο Υπουργός, μετά την κατάθεση των μηχανογραφικών, θα γίνεται η αντιστοίχιση και κατόπιν θα δίνεται η σχετική κατεύθυνση προς τις σχολές ελεύθερης πρόσβασης ή τις άλλες με εισαγωγή μέσω πανελλαδικών; Πώς θα γίνεται η καθοδήγηση, σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα στο οποίο ο σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός δυστυχώς δεν έχει την θέση που του αρμόζει;

Η Νέα Δημοκρατία, όχι μόνον θα καταψηφίσει τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης αλλά καλεί και τα άλλα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να συγκροτήσουν  ένα κοινό μέτωπο ενάντια σε ένα νομοσχέδιο το οποίο είναι επιζήμιο για την παιδεία και για το οποίο δεν έγινε κανένας ουσιαστικός διάλογος με τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και πολλούς άλλους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας. Δεσμεύεται παράλληλα, να μην αλλάξει για δύο χρόνια το εξεταστικό σύστημα. Είναι πολύ καλύτερο να μην αλλάξει  αμέσως το σύστημα αυτό, να υπάρξει μια σταθερότητα και μετά ξεκινώντας από τα παιδιά της Γ’ Γυμνασίου, για να έχουν αρκετό χρόνο, να ενεργοποιηθεί ένα καινούριο σύστημα το οποίο θα στηρίζεται και σε μια διαφορετική αντίληψη για το Λύκειο. Επίσης υπάρχουν μία σειρά άλλων ζητημάτων που έχουν προτεραιότητα: πως θα αναπτυχθεί η επαγγελματική και τεχνική εκπαίδευση στη χώρα προκειμένου να ενισχυθεί η σύνδεση της  εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Το ίδιο θα πρέπει να συμβεί και με τα πανεπιστήμια τα οποία θα πρέπει να γίνουν πιο ανταγωνιστικά. Και βέβαια για να αποδώσουν οι αλλαγές αυτές στα πανεπιστήμια, χρειάζεται πολιτική σταθερότητα. Για αυτό, εν αντιθέσει με ό,τι γινόταν μέχρι τώρα και γίνεται φυσικά και από τη σημερινή κυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία θα επιλέξει έναν Υπουργό Παιδείας ο οποίος θα παραμείνει στη θέση του καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας.

 

Γ. Για το Σκοπιανό

Ο κ. Ζάεφ, κατά την περιοδεία του στις ανατολικές περιοχές της χώρας δήλωσε: «Αποδέχθηκαν ότι είμαστε Μακεδόνες που μιλούμε μακεδονικά και αυτό είναι ένα θέμα που έχει κλείσει… Θα στηρίξουμε την ευρωπαϊκή Μακεδονία».

Οι ανησυχίες της Ν.Δ. επιβεβαιώνονται πλήρως. Από την πρώτη στιγμή είχε επισημανθεί, ότι για  πρώτη φορά, μια ελληνική Κυβέρνηση ικανοποιεί αξιώσεις των Σκοπίων που απέρριπταν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Κυρίως μάλιστα ότι δέχθηκε «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα. Πόσο κρίσιμης σημασίας είναι αυτό φαίνεται  και από τις αποκαλύψεις των Wikileaks οι οποίες αποδεικνύουν πως οι Σκοπιανοί ήθελαν από το 2008 να τους αναγνωρισθεί «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα, αλλά η τότε και οι μετέπειτα κυβερνήσεις δεν το δέχτηκαν. Και ήρθε η σημερινή Κυβέρνηση και έβαλε την υπογραφή της σε αυτό. Όποιος από τους ΑΝΕΛ εμφανίζεται να ενδιαφέρεται υποκριτικά (και συνήθως μπροστά στις κάμερες) για τη Μακεδονία, ι δίνει μια παράσταση χωρίς ακροατήριο. Η Ν.Δ. έδωσε την ευκαιρία στους βουλευτές των ΑΝΕΛ να πουν ναι στην πρόταση δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας έτσι ώστε  μην υπογράψει η Κυβέρνηση τη συμφωνία των Πρεσπών. Δυστυχώς θυσίασαν το όνομα για να σώσουν τις καρέκλες τους. Ο κ. Καμμένος έδωσε ουσιαστικά το στυλό στον κ. Κοτζιά για την υπογραφή της συμφωνίας.

Η Ν.Δ. θα χρησιμοποιήσει όλα τα χαρτιά που έχει στη διάθεσή της για να αλλάξει πτυχές της συμφωνίας που είναι προβληματικές. Εάν μάλιστα η συμφωνία δεν κυρωθεί -για οποιοδήποτε λόγο- τότε δεν υπάρχει συμφωνία.

e-Grevena Portal