Νέα μεγάλη επιτυχία του κ. Καρυπίδη! Η Δυτική Μακεδονία χάνει τη διαχείριση των λιμνών της που παραχωρείται σε γειτονικές Περιφέρειες!

Νέα μεγάλη επιτυχία του κ. Καρυπίδη! Η Δυτική Μακεδονία χάνει τη διαχείριση των λιμνών της που παραχωρείται σε γειτονικές Περιφέρειες!

Το πέτυχε και αυτό ο κ. Καρυπίδης και η Περιφερειακή του αρχή!

Η Δυτική Μακεδονία είναι η μόνη από τις 13 Περιφέρειες της χώρας που με βάση  το σχέδιο Νόμου για τους νέους Φορείς Διαχείρισης Φυσικών Περιοχών όχι μόνο δεν αποκτά κανέναν νέο Φορέα, αλλά χάνει και  έναν απ’ τους δύο που είχε, αυτόν της λίμνης  Καστοριάς.

 

Έτσι, η διαχείριση των Λιμνών μας μαζί με τη διαχείριση των ορεινών όγκων του  Βούρινου, του Βόρα και του Βιτσίου περνάει στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ  ο Γράμμος περνάει στο Φορέα Διαχείρισης της Πίνδου με έδρα το Ζαγόρι της Περιφέρειας Ηπείρου. 

 

Για το πολύ σημαντικό αυτό θέμα καταθέσαμε ήδη σχετική ερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο (πατήστε εδώ για να διαβάσετε την ερώτηση), απ’  το περιεχόμενο της οποίας φαίνεται ξεκάθαρα πως θα χάναμε και τον υφιστάμενο Φορέα Διαχείρισης των Πρεσπών, ο οποίος διασώθηκε και παραμένει στην ευθύνη της Περιφέρειας μας, λόγω του διεθνούς χαρακτήρα του και των διακρατικών δεσμεύσεων που υπάρχουν.

 

Είναι προφανής η προσπάθεια του αρμόδιου Υπουργείου να εντάξει σε καθεστώς διαχείρισης,  βιαστικά και με προχειρότητα, όλες τις  περιοχές  Natura της Χώρας μας, λόγω των επικείμενων κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό όμως γίνεται  σε βάρος ΜΟΝΟ της Δυτικής Μακεδονίας από τις δεκατρείς Περιφέρειες, παρόλο που έχει τις περισσότερες λίμνες και τα περισσότερα επιφανειακά νερά σε πανελλαδικό επίπεδο.

 

Γιατί βρέθηκε η Δυτική Μακεδονία με έναν μόλις Φορέα όταν η γειτονική Ήπειρος, για παράδειγμα, έχει πέντε (5), που μάλιστα επεκτείνονται ακόμα περισσότερο ενσωματώνοντας σε έναν υπερφορέα και τον Γράμμο που ως περιοχή Natura διαθέτει και εγκεκριμένη Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και ετοιμότητα για να ξεκινήσουν έργα διαχείρισης;

Γιατί η Διαχείριση των Λιμνών μας πηγαίνει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας;

Γιατί ο Περιφερειάρχης και η Περιφερειακή του Αρχή δεν απέτρεψαν αυτή την εξέλιξη;

 

Οι αρνητικές επιπτώσεις που αυτή η Διοικητική αλλαγή θα επιφέρει είναι πρόδηλες.

Τα έργα θα καθυστερήσουν, οι νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν σε άλλες περιοχές και η άυλη πολιτιστική κληρονομιά μας, που δένει αρμονικά, λίμνες, βουνά και ανθρώπους θα χαθεί ανάμεσα σε ψυχρά διοικητικά όρια Φορέων Διαχείρισης που θα προσπαθούν να συνδέσουν και να διαχειριστούν ασύνδετες μεταξύ τους περιοχές.

Η δική μας πρόταση είναι η  Δυτική Μακεδονία, εκτός από τον υφιστάμενο Φορέα Διαχείρισης των Πρεσπών, να διεκδικήσει να ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙ τον Φορέα για την Λίμνη της Καστοριάς και να τον ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΙ.

Ο Φορέας της Λίμνης Καστοριάς πρέπει να επεκταθεί παίρνοντας και τις πέντε Λίμνες της Περιφέρειας μαζί με τον Άγρα που έχει άμεση σύνδεση με τις λίμνες μας, το Μπούρινο και το Βίτσι.

Αφού εκχωρούμε τα βουνά μας, τον Γράμμο στην Ήπειρο, τον  Βόρα και Βέρμιο στην Κεντρική Μακεδονία τουλάχιστον ας κρατήσουμε τις λίμνες μας. Τα νερά μας.

Να διατηρήσουμε δηλαδή  τους δύο Φορείς Διαχείρισης που είχαμε επεκτείνοντας τον ένα από αυτούς.

Αυτός ο Σχεδιασμός που έγινε με προσχηματική Διαβούλευση και ερήμην του Περιφερειακού Συμβουλίου, των Δήμων και των Φορέων της Περιφέρειας πρέπει να ανατραπεί.

 

Δυστυχώς για μια ακόμα φορά η άγνοια και η αδυναμία της Περιφερειακής αρχής να ασκήσει σωστά τα καθήκοντα της στοιχίζουν ακριβά σε όλους μας.

                                                                                        Γεωργία Ζεμπιλιάδου

                                                                                     Περιφερειακή Σύμβουλος

                                                                     Επικεφαλής του Συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ»

 

Σχετικά άρθρα:

Μοιραστείτε το:


Επικοινωνία

Direct Line – 6942 53 53 16
Ρεπορτάζ – 6981 03 83 81
info@e-Grevena.com

Αρ.Μητρώου Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας: 13388

Καιρός

barbagiannis

ΠΩΛΕΙΤΑΙ φραγμένο οικόπεδο 456,00τ.μ. στο ψηλότερο σημείο στο Βαρόσι με θέα όλα τα Γρεβενά και τη Βασιλίτσα. Πληροφορίες: 6942535316

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμερισμα 120τμ με 3 κρεβατοκαμαρες με ντουλαπες, κουζινα, Σαλονι, Λουτρο, με αυτονομη θερμανση και τζακι… Σε αριστη κατασταση.. Πληροφοριες 6976752733

Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση στην οδό κ. Ταλιαδούρη 54 -Γρεβενά, τηλ 2462084776.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟYΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ASCHFFENBURG ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 0049015737468309

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 1ου ορόφου για επαγγελματική στέγη στην οδό 13ης Οκτωβρίου 16, γωνιακό, ανακαινισμένο, καθαρού εμβαδού 80 τ.μ. με 4 δωμάτια, χωλ, κουζίνα, WC, με ατομική θέρμανση (ατομικό λέβητα πετρελαίου) και τριφασικό ρεύμα. Πληροφορίες στο τηλ: 6973233246

Πωλείται οικόπεδο 4 στρ. στην Ξεχασμένη Βέροιας σε τιμή ευκαιρίας. 6938493525

Πωλείται διαμέρισμα 3άρι 96τμ στην Αριστείδου στα Γρεβενά. 6936815010

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για ενοικίαση, με 3 δωμάτια. 6942535316

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για αγορά, με 3 δωμάτια 100 με 120 τμ, κέντρο ή ανατολικά. 6946073653

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διαμέρισμα 100 τ.μ., με 3 (τρία) ευρύχωρα δωμάτια (το ένα με εντοιχιζόμενη ντουλάπα), Σαλόνι, Κουζίνα, Μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση – δικό του λέβητα, στο δεύτερο όροφο οικοδομής κατασκευής του 1981, σχεδόν έναντι του Πνευματικού κέντρου με θέα στο δάσος Θεοδωρίδη. Διεύθυνση: 13ης Οκτωβρίου 52. Τιμή Ευκαιρίας. Μεσιτικό Γραφείο: Αργυρόπουλος Αντώνης, Τηλέφωνο: 6974 301201
ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό μαγαζί 165,00 τ.μ. με πατάρι 85,00 τ.μ. στα Γρεβενά. Πληροφορίες: 6979 716 184