519 Views

Ο Κώστας Μάρκου σχολιάζει την επικαιρότητα

Το 2018 οι 2 Δήμοι του Νομού μας διένυσαν ακόμα ένα χρόνο μέσα σε συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας αντιμέτωποι με μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Με την πείρα των προηγουμένων ετών στη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων κινήθηκαν μεθοδικά και με μεγαλύτερη επιμονή μεγάλων στόχων τολμώντας αναπτυξιακά σχέδια παρά τις αντιξοότητες. Διεκδίκησαν, άρπαξαν ευκαιρίες και κατάφεραν να κάνουν βήματα για το παρόν και το μέλλον των κοινωνιών τους. Απευθυνθήκαμε στους 2 Δημάρχους και τους ζητήσαμε να μας αναφέρουν τις σημαντικότερες κατακτήσεις της χρονιάς. Έργα και παρεμβάσεις είτε λύνουν χρόνια προβλήματα είτε θέτουν γερές βάσεις για το μέλλον. Ρωτήσαμε τον Αντιδήμαρχο κ. Τριγώνη και μας είπε ότι «Πιστεύω ότι μπορούμε να αναφέρουμε πολλά, οι Δημότες και η πόλη βρίσκονται σε ανοδική πορεία». Συγκεκριμένα:

 • Ολοκληρώθηκε η μεταφορά των απολιθωμάτων στο νέο διαμορφωμένο χώρο με νέες προθήκες στην Μηλιά Γρεβενών
 • Ολοκληρώθηκε το σιντριβάνι της πλατείας Αιμιλιανού,
 • Νέα ασφαλτικά τμήματα στις οδούς Μακεδονομάχων και Μπουσίου, παλιότερα είχαν γίνει 13ηςΟκτωβριου και Θ. Ζιάκα.
 • Έργα συντηρήσεων, ηλεκτροφωτισμού και βελτίωσης κοινόχρηστων χώρων σε όλα τα χωριά και την πόλη.
 • Ολοκληρώθηκε η μελέτη της ενεργειακής αναβάθμισης κολυμβητηρίου με γεωθερμία και κατατέθηκε πρόταση χρηματοδότησης 3 εκ ευρώ στο ΕΣΠΑ
 • Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες για τις ενεργειακές αναβαθμίσεις σχολικών κτιρίων, κατατέθηκε πρόταση 1,5 εκ ευρώ.
 • Ολοκληρώθηκε η μελέτη της ενεργειακής αναβάθμισης κλειστού γυμναστηρίου,
 • ολοκληρώθηκαν οι μελέτες 30 παιδικών χαρών και εντάχθηκαν σε προγράμματα Φιλόδημος και πρασίνου ταμείου,
 • κατατέθηκε και εγκρίθηκε πρόταση 1,5 εκατ. ευρώ περίπου για τον δρόμο από Μικρό Σειρηνι – Ελεύθερο – Άγιο Γεώργιο .
 • Δημοπρατήθηκε η βελτίωση αγροτικής οδοποιίας προς κτηνοτροφικές μονάδες Φελλίου με προϋπολογισμό 240.000€ και η αγροτική οδοποιία οικισμών Δήμου Γρεβενών με προϋπολογισμό 400.000€
 • Δημοπρατήθηκαν έργα συντηρήσεων σχολικών κτιρίων του Δήμου από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ και πιστώσεις της περιφέρειας συνολικού προϋπολογισμού 400.000 €
 • Εξασφαλίσθηκε χρηματοδότηση 1 εκατ. € για το τμήμα Σμίξη – Βασιλίτσα – Σταυρός Σαμαρίνας
 • Επίσης κατατέθηκαν στο Leader νέες προτάσεις 500.000 ευρώ περίπου.
 • Έργα βελτίωσης αθλητικών υποδομών στα γήπεδα Κιβωτού, Βατολάκκου και Καληράχης
 • Εγκρίθηκε ομόφωνα στην τελευταία συνεδρίαση του έτους η δημοπράτηση μελέτης ολοκλήρωσης της διαδικασίας μεταγραφής της Πράξης Εφαρμογής του Σχεδίου Πόλεως στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, ενέργεια που θα δώσει λύση στο αδιέξοδο ετών με το σχέδιο πόλεως που ταλανίζει τους δημότες.
 • Επιπλέον εξοφλήθηκαν όλες οι οφειλές παλιών έργων και ο Δήμος εισέρχεται σε νέα εποχή χωρίς βάρη από το παρελθόν
 • Έγινε κατάργηση του 80% στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΓ που αποτελεί τεράστια επιτυχία σε συνθήκες κρίσης και στην εξυγίανση της εταιρείας.

Ρωτήσαμε τον Δήμαρχο Δεσκάτης μας απάντησε ότι έγινε αγροτική οδοποιία στις Δ.Ε Χασίων και Δεσκάτης. Επίσης βελτίωση υποδομών ύδρευσης σε Δεσκάτη, Δασοχώρι, Παλιουριά, Δήμητρα Καρπερό Άνοιξη και Τρικοκκιά. Ανακαίνιση όλων των παιδικών χαρών, εξυγχρονισμός του ΤΟΕΒ Καρπερού-Δήμητρας, ένταξη και αξιοποίηση του Μύλου Δεσκάτης, ολοκλήρωση του κλειστού και των γηπέδων από φθορές, οδική σύνδεση τοπικών διαμερισμάτων και πολλά αλλά.

Το νέο έτος έρχεται και θα είναι χρονιά σημαντικών εκλογικών αναμετρήσεων. Πέρα από τις βουλευτικές που θα γίνουν μέσα στο 2019, υπάρχουν οι Αυτοδιοικητικές το Μάιο , όπως και οι Ευρωεκλογές. Το ενδιαφέρον των πολιτών είναι στραμμένο στις Αυτοδιοικητικές με  καμιά δεκαριά υποψήφιους-υποψήφιους Δημάρχους.

Σημαντικές Παρεμβάσεις από τον κ. Καρυπίδη σε συνεργασία μ ετών κ. Μπγιάλα το 2018. Η έλευση του φυσικού αερίου που πολλοί λοιδορούσαν, δόθηκε λύση με το κτιριακό της Αστυνομικής Διεύθυνσης Γρεβενών, σημαντική και μεγάλη ώθηση στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας από Σμίξη και πάνω.

Ένα μεγάλο μπράβο στους εργαζομένους του Χ.Κ.Βασιλίτσας οι οποίοι καθάρισαν τις πίστες από τις πέτρες και Ετσι άνοιξε ακόμα και με 30 πόντους χιόνι. Πρέπει επιτέλους να γίνει και τεχνική χιόνωση. Ένα μεγάλο μπράβο στον Αντώνη Κούκουρα που απέδειξε ότι είναι επαγγελματίας καθώς νοίκιασε το σαλέ.

Η κρίση οδηγεί πολλούς συμπολίτες μας σε λύσεις που πολλές φορές είναι επικίνδυνες. Αυτό συμβαίνει με την τοποθέτηση λεβήτων σε απίθανα σημεία στις οικοδομές όπως σκεπές , μπαλκόνια. Ταράτσες κλπ. Επιτέλους πρέπει να παρέμβουν οι υπεύθυνοι ώστε να μη θρηνήσουμε θύματα.

e-Grevena Portal