Οι ευθύνες μας στην επιλογή παρατάξεων και υποψηφίων στις εκλογές

Οι ευθύνες μας στην επιλογή παρατάξεων και υποψηφίων στις εκλογές

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές έχουμε μεγάλες ευθύνες εμείς οι πολίτες – ψηφοφόροι τόσο για το ποια παράταξη ψηφίζουμε όσο και για το ποιο πρόσωπο ψηφίζουμε.

Όλοι μας θα έχουμε συναντήσει ψηφοφόρους που δεν μπορούν να αιτιολογήσουν την ψήφο τους ή επιλέγουν μία παράταξη ελαφρά τη καρδία ή γιατί έτσι ψήφιζε κάποιος δικός τους.

Επειδή οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση αφορούν την καθημερινότητα και την αμεσότητα της ζωής μας και ίσως είναι πιο σημαντικές και από τις βουλευτικές, πρέπει να αντιληφθούμε ότι ψηφίζοντας μία παράταξη ή κάποιον υποψήφιο, γινόμαστε συνυπεύθυνοι τόσο για τις επιλογές μας όσο και για τις συνέπειες που οι συγκεκριμένες επιλογές μας προκαλούν στις τοπικές κοινωνίες.

Όμως και οι παρατάξεις δεν είναι άμοιρες ευθυνών, διότι όταν προτείνουν κάποιους υποψήφιους για μια δημόσια θέση, θεωρητικά εγγυώνται για την ικανότητα και την ποιότητα των ατόμων που επιλέγουν και επομένως φέρουν ευθύνες για τον τρόπο που πολιτεύονται οι επιλεγμένοι από αυτές υποψήφιοι.

Υπάρχουν όμως κριτήρια ώστε να πάρουμε την καλύτερη δυνατή απόφαση, αφού ο καθένας μας έχει τα δικά του κριτήρια και τις δικές του προτεραιότητες, σύμφωνα με τις εμπειρίες, τα βιώματα και τον τρόπο διαβίωσής του;

Σύμφωνα με τη μέχρι σήμερα εμπειρία, στις αυτοδιοικητικές εκλογές οι πολίτες συνήθως ψηφίζουν με συναισθηματικά κριτήρια, επιλέγοντας κάποιον συγγενή ή φίλο ή γνωστό τους. Επίσης αρκετοί είναι και αυτοί που περιμένουν από άλλους να τους υπαγορεύσουν το τι θα ψηφίσουν και μερικοί ψηφίζουν με μοναδικό κριτήριο το προσωπικό οικονομικό τους όφελος ή το βόλεμα. Στην πράξη όμως αποδεικνύεται ότι το συναίσθημα και το συμφέρον δεν είναι σωστά κριτήρια επιλογής, διότι οι τοπικές κοινωνίες δεν προστατεύονται από τους φαύλους και τους ανίκανους.

Υπάρχουν όμως και ποιοτικά κριτήρια, τόσο για τις παρατάξεις όσο και για τους υποψήφιους, που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν ώστε να κάνουμε την καλύτερη δυνατή επιλογή.

Όσον αφορά τις παρατάξεις, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση μας παρουσιάζουν το πρόγραμμά τους, αλλά στο τέλος της θητείας τους ανακαλύπτουμε την απουσία του πραγματικού τους προγράμματος. Εάν ρωτήσετε έναν από τα Γρεβενά, που δεν παρακολουθεί τα του Δήμου ή της Περιφέρειας, ποια είναι κατά τη γνώμη του τα δύο σημαντικότερα έργα ή δράσεις της Δημοτικής ή Περιφερειακής αρχής ή τι θα ήθελε από τις εν λόγω αρχές, δεν θα μπορέσει να σας απαντήσει και θα σας κοιτάζει με απορία.

Εάν οι παρατάξεις θέλουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, θα πρέπει να μας περιγράψουν με ακρίβεια:

* Ποια θεωρούν ως τα μεγάλα προβλήματα του Δήμου ή της Περιφέρειας και ποιοι είναι οι στόχοι και οι προτεραιότητες της θητείας τους.

* Ποια είναι τα επείγοντα προβλήματα για τα οποία πρέπει να δοθεί άμεση επίλυση.

* Με ποια μέσα, με τι χρήματα και σε πόσο χρόνο θα πετύχουν την επίλυση των προβλημάτων ή των στόχων τους και εάν θα λογοδοτούν κάθε χρόνο για το εάν τηρήθηκαν τα αρχικά χρονοδιαγράμματα.

Όσον αφορά τους υποψηφίους, πριν πάρουμε την τελική μας απόφαση θα πρέπει να αναρωτηθούμε:

* Έχουν επιλύσει τα επαγγελματικά τους προβλήματα ώστε να μπορούν να επιλύσουν και τα δικά μας;

* Είναι άτομα που τα διακρίνει η ηθική, η εντιμότητα, η διαφάνεια, η αξιοκρατία, η δικαιοσύνη και η αξιοπρεπής κοινωνική τους ζωή;

* Είναι εργατικοί, δημιουργικοί και καινοτόμοι και έχουν τη διάθεση και την ικανότητα να προσφέρουν έργο;

* Ποια ήταν η προηγούμενη δράση τους και τι έχουν να επιδείξουν μέχρι σήμερα;

* Είναι μορφωμένοι στην πιάτσα της κοινωνίας και όχι μόνο με πτυχία, έχουν εργασθεί και έχουν βάλει ένσημα;

Συμπεραίνοντας, στις αυτοδιοικητικές εκλογές πρέπει να ξέρουμε ποιους και γιατί τους ψηφίζουμε. Ας αναλογισθούμε ποιες παρατάξεις και ποιοι άνθρωποι μπορούν να φέρουν εις πέρας τη δουλειά με υπευθυνότητα και ενδιαφέρονται πρώτα για το σύνολο. Αυτοί δε που απέχουν από την εκλογική διαδικασία έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης, αφού με την απουσία τους επιτρέπουν στους άλλους να διαχειρίζονται τη ζωή τους. Ας μην επιτρέψουμε λοιπόν να υπάρχουν κάποιοι που ελπίζουν στη χαλαρότητα, στην άγνοια και την αφέλεια του εκλογικού σώματος.

Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να κτίσουμε ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας, να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας και να δώσουμε ελπίδα στη νέα γενιά και όπως λέει ο σοφός λαός μετά την απομάκρυνση από την κάλπη κανένα λάθος δεν αναγνωρίζεται.

Μοιραστείτε το:


Επικοινωνία

Direct Line – 6942 53 53 16
Ρεπορτάζ – 6981 03 83 81
info@e-Grevena.com

Αρ.Μητρώου Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας: 13388

Καιρός
barbagiannis

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμερισμα 120τμ με 3 κρεβατοκαμαρες με ντουλαπες, κουζινα, Σαλονι, Λουτρο, με αυτονομη θερμανση και τζακι… Σε αριστη κατασταση.. Πληροφοριες 6976752733

Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση στην οδό κ. Ταλιαδούρη 54 -Γρεβενά, τηλ 2462084776.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟYΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ASCHFFENBURG ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 0049015737468309

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 1ου ορόφου για επαγγελματική στέγη στην οδό 13ης Οκτωβρίου 16, γωνιακό, ανακαινισμένο, καθαρού εμβαδού 80 τ.μ. με 4 δωμάτια, χωλ, κουζίνα, WC, με ατομική θέρμανση (ατομικό λέβητα πετρελαίου) και τριφασικό ρεύμα. Πληροφορίες στο τηλ: 6973233246

Πωλείται οικόπεδο 4 στρ. στην Ξεχασμένη Βέροιας σε τιμή ευκαιρίας. 6938493525

Πωλείται διαμέρισμα 3άρι 96τμ στην Αριστείδου στα Γρεβενά. 6936815010

Πωλείται ή ενοικιάζεται γραφείο 70 τ.μ. πρώην ιατρείο Βασιλόπουλου στη Φαρδυκάμπου στα Γρεβενά. 6976889437

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για ενοικίαση, με 3 δωμάτια. 6942535316

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για αγορά, με 3 δωμάτια 100 με 120 τμ, κέντρο ή ανατολικά. 6946073653

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διαμέρισμα 100 τ.μ., με 3 (τρία) ευρύχωρα δωμάτια (το ένα με εντοιχιζόμενη ντουλάπα), Σαλόνι, Κουζίνα, Μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση – δικό του λέβητα, στο δεύτερο όροφο οικοδομής κατασκευής του 1981, σχεδόν έναντι του Πνευματικού κέντρου με θέα στο δάσος Θεοδωρίδη. Διεύθυνση: 13ης Οκτωβρίου 52. Τιμή Ευκαιρίας. Μεσιτικό Γραφείο: Αργυρόπουλος Αντώνης, Τηλέφωνο: 6974 301201
ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό μαγαζί 165,00 τ.μ. με πατάρι 85,00 τ.μ. στα Γρεβενά. Πληροφορίες: 6979 716 184

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ή ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΛΠ φραγμένο οικόπεδο 430,00τ.μ. στο ψηλότερο σημείο στο Βαρόσι με θέα όλα τα Γρεβενά και τη Βασιλίτσα. Πληροφορίες: 6947 80 80 16

Τηλεφωνήτριες άνω των 25 ετών ζητούνται από εταιρεία καλλυντικών για κλείσιμο ραντεβού, για δωρεάν περιποίηση προσώπου σε κυρίες. Απαραίτητο σταθερό τηλέφωνο. Πολλά κέρδη. Ευέλικτο ωράριο. Συμφέρουσα συνεργασία. Προσφορά εργασίας προς όλη την Ελλάδα.
Τηλ: 6987056500/2314310500
email: lefleuraggelia01@gmail.com

Γυναίκα άνω των 35 ετών ζητείται από εταιρεία καλλυντικών για παρουσίαση καλλυντικών προϊόντων στην πόλη της και στα περίχωρα, με προκαθορισμένα ραντεβού, από την εταιρεία σε κύριες. Απαραίτητο αυτοκίνητο. Συμφέρουσα συνεργασία. Πολλά κέρδη. Προσφορά εργασίας προς όλη την Ελλάδα.
Τηλ: 6987056500/2314310500
email: lefleuraggelia03@gmail.com

Γραφείο γνωριμιών πανελλαδικής εμβέλειας με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και πλήρη εχεμύθεια, έχει τη δυνατότητα και βρίσκει το(η)ν σύντροφο της ζωής σας που υπάρχει και σας περιμένει οπουδήποτε στην Ελλάδα. Αν σας ενδιαφέρει δείτε μας στα www.skertso.gr www.φλερτ.gr και www.ρομαντζο.com και επικοινωνήστε μαζί μας στο email: gnorimia1@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6987056500