550 Views

Οι ευθύνες μας στην επιλογή παρατάξεων και υποψηφίων στις εκλογές

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές έχουμε μεγάλες ευθύνες εμείς οι πολίτες – ψηφοφόροι τόσο για το ποια παράταξη ψηφίζουμε όσο και για το ποιο πρόσωπο ψηφίζουμε.

Όλοι μας θα έχουμε συναντήσει ψηφοφόρους που δεν μπορούν να αιτιολογήσουν την ψήφο τους ή επιλέγουν μία παράταξη ελαφρά τη καρδία ή γιατί έτσι ψήφιζε κάποιος δικός τους.

Επειδή οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση αφορούν την καθημερινότητα και την αμεσότητα της ζωής μας και ίσως είναι πιο σημαντικές και από τις βουλευτικές, πρέπει να αντιληφθούμε ότι ψηφίζοντας μία παράταξη ή κάποιον υποψήφιο, γινόμαστε συνυπεύθυνοι τόσο για τις επιλογές μας όσο και για τις συνέπειες που οι συγκεκριμένες επιλογές μας προκαλούν στις τοπικές κοινωνίες.

Όμως και οι παρατάξεις δεν είναι άμοιρες ευθυνών, διότι όταν προτείνουν κάποιους υποψήφιους για μια δημόσια θέση, θεωρητικά εγγυώνται για την ικανότητα και την ποιότητα των ατόμων που επιλέγουν και επομένως φέρουν ευθύνες για τον τρόπο που πολιτεύονται οι επιλεγμένοι από αυτές υποψήφιοι.

Υπάρχουν όμως κριτήρια ώστε να πάρουμε την καλύτερη δυνατή απόφαση, αφού ο καθένας μας έχει τα δικά του κριτήρια και τις δικές του προτεραιότητες, σύμφωνα με τις εμπειρίες, τα βιώματα και τον τρόπο διαβίωσής του;

Σύμφωνα με τη μέχρι σήμερα εμπειρία, στις αυτοδιοικητικές εκλογές οι πολίτες συνήθως ψηφίζουν με συναισθηματικά κριτήρια, επιλέγοντας κάποιον συγγενή ή φίλο ή γνωστό τους. Επίσης αρκετοί είναι και αυτοί που περιμένουν από άλλους να τους υπαγορεύσουν το τι θα ψηφίσουν και μερικοί ψηφίζουν με μοναδικό κριτήριο το προσωπικό οικονομικό τους όφελος ή το βόλεμα. Στην πράξη όμως αποδεικνύεται ότι το συναίσθημα και το συμφέρον δεν είναι σωστά κριτήρια επιλογής, διότι οι τοπικές κοινωνίες δεν προστατεύονται από τους φαύλους και τους ανίκανους.

Υπάρχουν όμως και ποιοτικά κριτήρια, τόσο για τις παρατάξεις όσο και για τους υποψήφιους, που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν ώστε να κάνουμε την καλύτερη δυνατή επιλογή.

Όσον αφορά τις παρατάξεις, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση μας παρουσιάζουν το πρόγραμμά τους, αλλά στο τέλος της θητείας τους ανακαλύπτουμε την απουσία του πραγματικού τους προγράμματος. Εάν ρωτήσετε έναν από τα Γρεβενά, που δεν παρακολουθεί τα του Δήμου ή της Περιφέρειας, ποια είναι κατά τη γνώμη του τα δύο σημαντικότερα έργα ή δράσεις της Δημοτικής ή Περιφερειακής αρχής ή τι θα ήθελε από τις εν λόγω αρχές, δεν θα μπορέσει να σας απαντήσει και θα σας κοιτάζει με απορία.

Εάν οι παρατάξεις θέλουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, θα πρέπει να μας περιγράψουν με ακρίβεια:

* Ποια θεωρούν ως τα μεγάλα προβλήματα του Δήμου ή της Περιφέρειας και ποιοι είναι οι στόχοι και οι προτεραιότητες της θητείας τους.

* Ποια είναι τα επείγοντα προβλήματα για τα οποία πρέπει να δοθεί άμεση επίλυση.

* Με ποια μέσα, με τι χρήματα και σε πόσο χρόνο θα πετύχουν την επίλυση των προβλημάτων ή των στόχων τους και εάν θα λογοδοτούν κάθε χρόνο για το εάν τηρήθηκαν τα αρχικά χρονοδιαγράμματα.

Όσον αφορά τους υποψηφίους, πριν πάρουμε την τελική μας απόφαση θα πρέπει να αναρωτηθούμε:

* Έχουν επιλύσει τα επαγγελματικά τους προβλήματα ώστε να μπορούν να επιλύσουν και τα δικά μας;

* Είναι άτομα που τα διακρίνει η ηθική, η εντιμότητα, η διαφάνεια, η αξιοκρατία, η δικαιοσύνη και η αξιοπρεπής κοινωνική τους ζωή;

* Είναι εργατικοί, δημιουργικοί και καινοτόμοι και έχουν τη διάθεση και την ικανότητα να προσφέρουν έργο;

* Ποια ήταν η προηγούμενη δράση τους και τι έχουν να επιδείξουν μέχρι σήμερα;

* Είναι μορφωμένοι στην πιάτσα της κοινωνίας και όχι μόνο με πτυχία, έχουν εργασθεί και έχουν βάλει ένσημα;

Συμπεραίνοντας, στις αυτοδιοικητικές εκλογές πρέπει να ξέρουμε ποιους και γιατί τους ψηφίζουμε. Ας αναλογισθούμε ποιες παρατάξεις και ποιοι άνθρωποι μπορούν να φέρουν εις πέρας τη δουλειά με υπευθυνότητα και ενδιαφέρονται πρώτα για το σύνολο. Αυτοί δε που απέχουν από την εκλογική διαδικασία έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης, αφού με την απουσία τους επιτρέπουν στους άλλους να διαχειρίζονται τη ζωή τους. Ας μην επιτρέψουμε λοιπόν να υπάρχουν κάποιοι που ελπίζουν στη χαλαρότητα, στην άγνοια και την αφέλεια του εκλογικού σώματος.

Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να κτίσουμε ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας, να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας και να δώσουμε ελπίδα στη νέα γενιά και όπως λέει ο σοφός λαός μετά την απομάκρυνση από την κάλπη κανένα λάθος δεν αναγνωρίζεται.

e-Grevena Portal