Περί του προτύπου του πολιτικού στην Ελλάδα της κρίσης

Περί του προτύπου του πολιτικού στην Ελλάδα της κρίσης

Μία εκ των επιπτώσεων της κρίσης που βιώνουμε είναι η απώλεια αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος από σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας. Υπάρχουν συμπολίτες μας που είτε έχουν χάσει εντελώς την εμπιστοσύνη τους στο πολιτικό σύστημα και μηδενίζουν τα πάντα είτε βρίσκονται σε ιδεολογική και πολιτική σύγχυση είτε επιλέγουν πλέον να μην έχουν καμία επαφή με τα κοινά.

Γράφει ο δρ. Χρίστος Βλαχοκώστας

Οι περισσότεροι εξ αυτών με καταγγελτικό ύφος αποδίδουν τη μερίδα του λέοντος της βασικής υπαιτιότητας στο πολιτικό σύστημα.

Κατ’ εμέ, όλες οι παραπάνω πολιτικές συμπεριφορές δεν βοηθούν την προσπάθεια της χώρας να ορθοποδήσει. Αξίζει να δούμε την κρίση ως ευκαιρία για τη βελτίωση των χαρακτηριστικών του πολιτικού μας συστήματος. Στη χώρα αυτή υπάρχει και αξιόλογο πολιτικό δυναμικό. Ωστόσο, ποιοι πολιτικοί έχουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για έξοδο από την κρίση, αλλά κυρίως να βάλουν σε αναπτυξιακή πορεία τη χώρα μετά από αυτή; Σίγουρα θέλουμε πολιτικούς με καλές προθέσεις και πίστη στις μεταρρυθμίσεις.

Αλλά από αυτούς, χρειαζόμαστε εκείνους που είναι αποτελεσματικοί. Στις παγκόσμιες ανταγωνιστικές συνθήκες απαιτούνται πολιτικοί με τεχνική κατάρτιση, αλλά όχι καθαρά τεχνοκράτες (αυτό το μοντέλο απέτυχε σε άλλες χώρες). Χρειαζόμαστε πολιτικούς που συνδυάζουν την τεχνοκρατική αντίληψη με την κοινωνική ευαισθησία.

Εκτός από πολιτικούς με κατάρτιση και τεχνογνωσία, χρειαζόμαστε ανθρώπους που καταλαβαίνουν ότι η μεταρρυθμιστική πολιτική και η αναπτυξιακή πορεία είναι μια έντονα ομαδική προσπάθεια. Ανθρώπους που, αν και δεν μπορούν να συμφωνούν σε όλα, να «συγκατοικούν» για την επίλυση των προβλημάτων, χωρίς να αναλώνονται σε ανούσιους διαξιφισμούς. Ανθρώπους που καταλαβαίνουν ότι το «είναι» είναι σημαντικότερο του «φαίνεσθαι», που δίνουν βαρύτητα στην «αθόρυβη» ουσία. Ανθρώπους που λένε αλήθειες, έστω και αν μερικές φορές «χτυπάνε» άσχημα. Ανθρώπους που δεν είναι «αποστειρωμένοι» από τους χώρους εργασίας, την αγορά, το πεζοδρόμιο, τα καφενεία. Ανθρώπους που ξέρουν «πότε να κρεμάνε τη φανέλα», κατανοώντας ότι «ουδείς αναντικατάστατος» και ότι πάντα υπάρχει ένα μετερίζι να συνεισφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο. Ανθρώπους που κατανοούν ότι όλοι οι κύκλοι νομοτελειακά τελειώνουν, οπότε μεγάλη σημασία έχει τι προσφέρεις, αλλά πολύ μεγαλύτερη τι αφήνεις πίσω σου.
Η μετάβαση σε ένα σύγχρονο βελτιωμένο πρότυπο πολιτικού συστήματος στη χώρα μας εξαρτάται πρωτίστως από εμάς. Ωστόσο, και το πολιτικό σύστημα πρέπει να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για να ανακτήσει την αξιοπιστία του. Ελπίδα ευτυχώς υπάρχει γιατί δεν είναι όλοι ίδιοι. Βαθιά πεποίθησή μου αποτελεί ότι θα πορευτούμε προς αυτήν την κατεύθυνση αξιοπιστίας με μια «Συμφωνία Αλήθειας». Και με έναν πολιτικό οργανισμό, τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενός, κατά την άποψή μου, πραγματικά σύγχρονου πολιτικού.

Ο Χρίστος Βλαχοκώστας, είναι αν. γραμματέας Οργανωτικού Αξιολόγησης & Επιμόρφωσης Στελεχών Νέας Δημοκρατίας

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

http://www.eleftherostypos.gr/apopseis/204372-peri-toy-protypoy-toy-politikoy-stin-ellada-tis-krisis/

Σχετικά άρθρα:

Μοιραστείτε το:


Επικοινωνία
Καιρός

ΠΩΛΕΙΤΑΙ φραγμένο οικόπεδο 456,00τ.μ. στο ψηλότερο σημείο στο Βαρόσι με θέα όλα τα Γρεβενά και τη Βασιλίτσα. Πληροφορίες: 6942535316

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμερισμα 120τμ με 3 κρεβατοκαμαρες με ντουλαπες, κουζινα, Σαλονι, Λουτρο, με αυτονομη θερμανση και τζακι… Σε αριστη κατασταση.. Πληροφοριες 6976752733

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 1ου ορόφου για επαγγελματική στέγη στην οδό 13ης Οκτωβρίου 16, γωνιακό, ανακαινισμένο, καθαρού εμβαδού 80 τ.μ. με 4 δωμάτια, χωλ, κουζίνα, WC, με ατομική θέρμανση (ατομικό λέβητα πετρελαίου) και τριφασικό ρεύμα. Πληροφορίες στο τηλ: 6973233246

Πωλείται οικόπεδο 4 στρ. στην Ξεχασμένη Βέροιας σε τιμή ευκαιρίας. 6938493525

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για αγορά, με 3 δωμάτια 100 με 120 τμ, κέντρο ή ανατολικά. 6946073653

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διαμέρισμα 100 τ.μ., με 3 (τρία) ευρύχωρα δωμάτια (το ένα με εντοιχιζόμενη ντουλάπα), Σαλόνι, Κουζίνα, Μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση – δικό του λέβητα, στο δεύτερο όροφο οικοδομής κατασκευής του 1981, σχεδόν έναντι του Πνευματικού κέντρου με θέα στο δάσος Θεοδωρίδη. Διεύθυνση: 13ης Οκτωβρίου 52. Τιμή Ευκαιρίας. Μεσιτικό Γραφείο: Αργυρόπουλος Αντώνης, Τηλέφωνο: 6974 301201
ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό μαγαζί 165,00 τ.μ. με πατάρι 85,00 τ.μ. στα Γρεβενά. Πληροφορίες: 6979 716 184

Μετάβαση στο περιεχόμενο