523 Views

Προθέρμανση εκλογών…

Συμπληρώθηκαν ήδη τρία χρόνια από την εγκατάσταση των Αυτοδιοικητικών Αρχών και ήδη ο Σεπτέμβριος, πρώτος μήνας του Φθινοπώρου, θα αποτελέσει την απαρχή  της εκκίνησης των ζυμώσεων ενόψει των νέων Αυτοδιοικητικών εκλογών η διεξαγωγή των οποίων προσδιορίζεται για το έτος 2019. Οι εκλογές θα διεξαχθούν σύμφωνα με το σχέδιο του Υπουργού Εσωτερικών με το σύστημα της απλής αναλογικής. Τούτο σημαίνει ότι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή ενώ ο Δήμαρχος θα εκλέγεται από την δεύτερη Κυριακή μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων. Το σενάριο αυτό θα απαιτεί εκτός των άλλων και μια βαθιά συναίνεση, τόσο στο εκλογικό σώμα όσο και μεταξύ των υποψηφίων Δημάρχων αφού οι τελευταίοι θα είναι αναγκασμένοι να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο συναίνεσης πριν τις εκλογές. Από την άλλη πλευρά οι επικριτές του νέου τρόπου εκλογής υποστηρίζουν ότι θα παιχτούν παιχνίδια πίσω από την πλάτη των ψηφοφόρων (δούναι και λαβείν). Τελικά όλοι θα κριθούν εκ του αποτελέσματος και κυρίως από την πρακτική εφαρμογή του Νόμου.

Σε επίπεδο Δήμου Γρεβενών ο νυν Δήμαρχος Γιώργος Δασταμάνης θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα της προεκλογικής περιόδου. Από την Αντιπολίτευση σίγουρη θεωρείται η υποψηφιότητα της Παναγιώτας Ντάγκα (ΚΚΕ) ενώ ο Αρχηγός της Μείζονος Αντιπολίτευσης Δημοσθένης Κουπτσίδης δηλώνει προς όλες τις κατευθύνσεις πως είναι Αυτοδιοικητικός και αναμένεται να ανακοινώσει τα σχέδια του μέχρι τα Χριστούγεννα. Παρών δηλώνουν επίσης οι Γιώργος Νούτσος και Κώστας Παλάσκας.

Στο παιχνίδι όμως μπαίνει και ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ως Κυβέρνηση θα επιδιώξει να μετρήσει τις δυνάμεις του. Ο συνειρμός αυτός οδηγεί στην επιλογή του Γιώργου Καλαμάρα, γεωπόνου, ο οποίος και στις προηγούμενες εκλογές εξέφρασε το ενδιαφέρον του για το Δημαρχιακό θώκο αλλά τελικά εντάχθηκε στα ψηφοδέλτια των εκλογών της Περιφέρειας.

Στην αναπτυσσόμενη αυτή εκλογολογία καθοριστικό ρόλο θα  διαδραματίσουν οι ψηφοφόροι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης οι οποίοι ιδιαίτερα στα Γρεβενά , αποτελούν μια ισχυρή και συμπαγή δύναμη. Από τη λίστα των υποψηφίων δε θα πρέπει να παραλειφθεί και το όνομα του Χρήστου Βασιλόπουλου, ο οποίος υποστηρίζει ότι εκφράζει την πραγματική Αριστερά με πολλές συμπάθειες στο χώρο της νέας γενιάς.

Σε όλη αυτή τη φιλολογία ακούγεται και το όνομα του Φαρμακοποιού επιχειρηματία Σωκράτη Κουρέλλα ο οποίος είχε μια επιτυχημένη πορεία ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου με Δήμαρχο το Σάκη Ζιώγα.

Στη Δεσκάτη τώρα το αντίπαλο δέος του νυν Δημάρχου Δημήτρη Καραστέργιου ακούει στο όνομα Δημήτρης Σκορδίλας, παλιάς δόξας του Καμβουνιακού Δεσκάτης.

e-Grevena Portal