Σπήλαιο 9 Ιουνίου 2018: «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2018»

Σπήλαιο 9 Ιουνίου 2018: «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2018»

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών, στα πλαίσια της συμμετοχής στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Εκπαίδευση στην Αειφόρο Ανάπτυξη, διοργάνωσαν και φέτος τις «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές». Σκοπός της δράσης είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, η ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα, στο αμφιθέατρο, κάτω από την υψηλή εποπτεία του επιβλητικού , πανέμορφου, λιθόχτιστου, διώροφου Σχολείου του Σπηλαίου, το σούρουπό, στις 9, με την συντροφιά των αστεριών και την ευωχία του ποιητικού λόγου!…

Ο δροσιστικός Νοτιάς, έπαιρνε το λόγο και, με το θρόισμα των φύλλων του δένδρο- περιβαλλόμενου χώρου, μας μυσταγωγούσε στο πολιτιστικό μας παρελθόν, στην αειφόρο, λογογεννήτρα φύση και στη μυστική ουσία του πολιτισμού των Ελλήνων.

«Μην περπατήσεις  Τούτα τα βουνά  Η μάνα λέει Δεν κάνει να πατάμε

 Τους πεθαμένους»

«Ορεινό καταφύγιο» του Χρήστου Μπράβου

«Πέτρες και σώματα, γυμνά, ιερά, περίλαμπρα

Ως πέρα στο ορίζοντα, ως το βάθος της μνήμης,

Και στο γιαλό τα βότσαλα, τριανταφυλλιά ή γαλάζια,

Ωραία κουφέτα, αφάγωτα, για γάμους αγαλμάτων».

«Επαναλήψεις» του Γιάννη Ρίτσου

Οικοδέσποινα της εκδήλωσης ήταν η έφορος Αρχαιοτήτων Γρεβενών, κυρία Δημάκη Σόνια και συντονιστής ο αρχαιολόγος κύριος Σωτήρης Ραπτόπουλος.

Την κεντρική ξενάγηση, στις πράσινες πολιτιστικές διαδρομές, ήταν συγκινητική και την έκανε, με ποιητική ευαισθησία και άρτιο λόγο, ο εκδότης των «Χρονικών Δυτικής Μακεδονίας», κύριος Αντώνης Παπαβασιλείου.

Την Εκδήλωση πλαισίωσαν με αναγνώσεις ποιημάτων, μέλη της Θεατρικής Ομάδας «Οι Άστεγοι» : Άρτεμις Καραθάνου, Μαρία Καραμήτρου, Παπαδιαμάντης Γιάννης, Ευταξία Βάσω. Οι επιλογές των ποιημάτων ήταν εμπνευσμένες από το θέμα της Εκδήλωσης κι έγιναν από τους ίδιους, που με τις αποχρώσεις τους και την αισθαντικότητα τους μας μύησαν στα ενδόμυχα των ποιητών!…….

Την εκδήλωση έκλεισε, ο επίσημα προσκεκλημένος, ποιητής, Σωτήρης Σαράκης, Ο οποίος ζωντάνεψε με τον ποιητικό του λόγο τις προθήκες των μουσείων, και έδωσε πνοή στις πέτρες και τα αγάλματα που συνοδεύουν διαχρονικά τη μνήμη του λαού και του Τόπου.

Στην έναρξή της Εκδήλωσης, Ο διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Γρεβενών Ζαγκανίκας Σίμος απεύθυνε ένα συνοπτικό χαιρετισμό, στον οποίο κατέθεσε μια δική του οπτική για τις διαδρομές στο φυσικό περιβάλλον όπου αναπτύχθηκε ο πολιτιστικός μας πολιτισμός και για την ανάγκη της αειφορίας του….

«Θα ξεκινήσω το σύντομο χαιρετισμό μου με τη αφήγηση ενός παραμυθιού σαν κι αυτά που δημιουργεί η λαϊκή μας θυμοσοφία, που δεν θα ήθελα να τη συνδέσετε με τη λογική της μεταφυσικής προτίμησης του Θεού Δημιουργού, κατά τα εβραϊκά πρότυπα. Ο Δημιουργός, αγαπάει το ίδιο, χωρίς παρεκκλίσεις, όλα τα δημιουργήματά του!… Χωρίς εύνοιες για περιούσιους και χωρίς ιδιαίτερες προτιμήσεις για εκλεκτούς!… Όταν λοιπόν έπλασε τον κόσμο και τη γη, κι έπλασε και τις φυλές των ανθρώπων, αποφάσισε να μοιράσει τη γη στις φυλές των ανθρώπων, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία της κάθε φυλής. Έτσι στις απέραντες πεδιάδες της Κεντρικής Ευρώπης, τοποθέτησε τους Γερμανούς, στην ομιχλώδη απεραντοσύνη του Βορρά τοποθέτησε τους Ρώσους, στην Κίτρινο ποταμό τους Κινέζους, στην Αφρική τους Αφρικανούς, στην Αμερική τους Ινδιάνους, κλπ.

Όταν τελείωσε το μοίρασμα, κουρασμένος, ξεφύσησε, γεμάτος ανακούφιση και ετοιμάστηκε να ανεβεί στα ουράνια δώματα του. Εκείνη τη στιγμή φτάνουν ασθμαίνοντες οι Έλληνες, που περιτρεχόμενοι τη γη, ήθελαν να υποβάλλουν το αίτημα τους για το καλύτερο οικόπεδο, αλλά δυστυχώς, όλη η γη είχε μοιραστεί και γι’ αυτούς δεν περίσσεψε ούτε τετραγωνικό!… Ο Δημιουργός γέλασε με την ανησυχία τους και την επιλογική τους αναζήτηση και σκέφτηκε «πως τούτοι, με το ανήσυχο μυαλό τους, είναι πιο κοντά στην ουσία της καθομοίωσης μου» και ως φιλεύσπλαχνος τους παραχώρησε το οικόπεδο που κράτησε για τον εαυτό του. Έτσι οι Έλληνες βρίσκονται σ’ αυτό το θεϊκό οικόπεδο, την Ελλάδα και ο Θεός, μη έχοντας οικόπεδο, έμεινε να διαφεντεύει τα εγκόσμια από τα ουράνια δώματα του. Και οι Έλληνες, με την ανησυχία τους ανάπτυξαν τη φιλοσοφία για να φτάσουν στην καθοσίωση με τον Δημιουργό!…….

Θεϊκό Οικόπεδο!… Το ανάγλυφο της Ελλαδικής γης, με τις πολλές μικρές πτυχώσεις του, δημιουργεί σε κάθε μετακίνηση του οφθαλμού ξεχωριστές εικόνες και με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν, ντύνουν εποχικά, σχεδόν καθημερινά, τις εικόνες με πολυποικιλία χρωμάτων, που ερεθίζουν τις αισθήσεις μας και ενεργοποιούν τον νου!… Σ’ αυτό το περιβάλλον αναπτύχθηκε η φιλοσοφία, η τραγωδία, η κωμωδία, η λογοτεχνία, η ποίηση, η μουσική, η αρχιτεκτονική των κτιρίων, σε άμεση συνάρτηση με την αρχιτεκτονική της φύσης και γενικότερα ο πολιτιστικός και ο πολιτισμικός πολιτισμός που αποτέλεσαν το μέτρο του παγκόσμιου πολιτισμού!…..

Γι’ αυτό, εμείς οι Νεοέλληνες που κατοικούμε σ’ αυτόν τον τόπο, θα πρέπει να προστατεύσουμε αυτό το φυσικό περιβάλλον και να στηρίξουμε την ανάπτυξη μας, στον πολιτιστικό μας πλούτο, ο οποίος βρίσκεται στα φορτία όποιας λέξης κι αν ανασύρουμε από το λεξιλόγιο μας, βρίσκεται μέσα στις αφηγήσεις και τους μύθους του λαού μας και βρίσκεται   κάτω από όποια πετρά κι αν ανασηκώσουμε από το Κοιμητήριο της γης των προγόνων μας!… Βρίσκεται ακόμη ιονισμένος στον αέρα που αναπνέουμε και πιστεύω πως απαιτείται από όλους μας να τον μετουσιώσουμε σε βλωμό για τις γενιές των Ελλήνων που μας διαδέχονται.

Εκφράζομε τα συγχαρητήρια μας στη Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών και στην έφορο του, κυρία Σόνια Δημάκη, για την συμμετοχή της σ’ αυτό το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Εκπαίδευση στην Αειφόρο Ανάπτυξη.

Πιστεύουμε πως με παρόμοιες δράσεις θα πετύχουμε την προστασία του φυσικού Περιβάλλοντος και θα αναδειχθεί, μέσα από μαθήματα αυτογνωσίας, στο βάθρο της τιμής που τον τοποθετεί η Παγκόσμια Κοινότητα,  ο Πολιτιστικός μας Πολιτισμός!…».

Ζαγκανίκας Σίμος

    

Μοιραστείτε το:


Επικοινωνία

Direct Line – 6942 53 53 16
Ρεπορτάζ – 6981 03 83 81
info@e-Grevena.com

Αρ.Μητρώου Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας: 13388

Καιρός

barbagiannis

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμερισμα 120τμ με 3 κρεβατοκαμαρες με ντουλαπες, κουζινα, Σαλονι, Λουτρο, με αυτονομη θερμανση και τζακι… Σε αριστη κατασταση.. Πληροφοριες 6976752733

Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση στην οδό κ. Ταλιαδούρη 54 -Γρεβενά, τηλ 2462084776.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟYΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ASCHFFENBURG ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 0049015737468309

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 1ου ορόφου για επαγγελματική στέγη στην οδό 13ης Οκτωβρίου 16, γωνιακό, ανακαινισμένο, καθαρού εμβαδού 80 τ.μ. με 4 δωμάτια, χωλ, κουζίνα, WC, με ατομική θέρμανση (ατομικό λέβητα πετρελαίου) και τριφασικό ρεύμα. Πληροφορίες στο τηλ: 6973233246

Πωλείται οικόπεδο 4 στρ. στην Ξεχασμένη Βέροιας σε τιμή ευκαιρίας. 6938493525

Πωλείται διαμέρισμα 3άρι 96τμ στην Αριστείδου στα Γρεβενά. 6936815010

Πωλείται ή ενοικιάζεται γραφείο 70 τ.μ. πρώην ιατρείο Βασιλόπουλου στη Φαρδυκάμπου στα Γρεβενά. 6976889437

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για ενοικίαση, με 3 δωμάτια. 6942535316

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για αγορά, με 3 δωμάτια 100 με 120 τμ, κέντρο ή ανατολικά. 6946073653

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διαμέρισμα 100 τ.μ., με 3 (τρία) ευρύχωρα δωμάτια (το ένα με εντοιχιζόμενη ντουλάπα), Σαλόνι, Κουζίνα, Μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση – δικό του λέβητα, στο δεύτερο όροφο οικοδομής κατασκευής του 1981, σχεδόν έναντι του Πνευματικού κέντρου με θέα στο δάσος Θεοδωρίδη. Διεύθυνση: 13ης Οκτωβρίου 52. Τιμή Ευκαιρίας. Μεσιτικό Γραφείο: Αργυρόπουλος Αντώνης, Τηλέφωνο: 6974 301201
ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό μαγαζί 165,00 τ.μ. με πατάρι 85,00 τ.μ. στα Γρεβενά. Πληροφορίες: 6979 716 184

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ή ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΛΠ φραγμένο οικόπεδο 430,00τ.μ. στο ψηλότερο σημείο στο Βαρόσι με θέα όλα τα Γρεβενά και τη Βασιλίτσα. Πληροφορίες: 6947 80 80 16

Τηλεφωνήτριες άνω των 25 ετών ζητούνται από εταιρεία καλλυντικών για κλείσιμο ραντεβού, για δωρεάν περιποίηση προσώπου σε κυρίες. Απαραίτητο σταθερό τηλέφωνο. Πολλά κέρδη. Ευέλικτο ωράριο. Συμφέρουσα συνεργασία. Προσφορά εργασίας προς όλη την Ελλάδα.
Τηλ: 6987056500/2314310500
email: lefleuraggelia01@gmail.com

Γυναίκα άνω των 35 ετών ζητείται από εταιρεία καλλυντικών για παρουσίαση καλλυντικών προϊόντων στην πόλη της και στα περίχωρα, με προκαθορισμένα ραντεβού, από την εταιρεία σε κύριες. Απαραίτητο αυτοκίνητο. Συμφέρουσα συνεργασία. Πολλά κέρδη. Προσφορά εργασίας προς όλη την Ελλάδα.
Τηλ: 6987056500/2314310500
email: lefleuraggelia03@gmail.com

Γραφείο γνωριμιών πανελλαδικής εμβέλειας με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και πλήρη εχεμύθεια, έχει τη δυνατότητα και βρίσκει το(η)ν σύντροφο της ζωής σας που υπάρχει και σας περιμένει οπουδήποτε στην Ελλάδα. Αν σας ενδιαφέρει δείτε μας στα www.skertso.gr www.φλερτ.gr και www.ρομαντζο.com και επικοινωνήστε μαζί μας στο email: gnorimia1@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6987056500