Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου στο ραδιοφωνικό σταθμό «NEWS 24/7»

Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου στο ραδιοφωνικό σταθμό «NEWS 24/7»

                                                                                                                                Αθήνα, 04/06/2018
                                                                                ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου  Δημήτρη Τζανακόπουλου στο ραδιοφωνικό σταθμό «NEWS 24/7»
 
ΣΚΟΥΡΗΣ: Στην τηλεφωνική μας γραμμή, έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε…
ΣΠΑΝΟΥ: …τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, τον κύριο Δημήτρη Τζανακόπουλο. Καλημέρα σας.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα, κυρία Σπανού. Καλημέρα, κύριε Σκουρή.
ΣΠΑΝΟΥ: Οι Financial Times γράφουν σήμερα ότι την Πέμπτη στο Παρίσι θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις των Ευρωπαίων, σχετικά με τα επόμενα βήματα για το ελληνικό χρέος, μετά τα άγονο Washington Group του Σαββάτου. Και αναφέρονται σε μία εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις μεταξύ εταίρων και Ταμείου, που μπορεί να οδηγήσει και στην αποχώρηση του Ταμείου από το πρόγραμμα. Υπάρχει σοβαρή εμπλοκή; Ανησυχείτε;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καθόλου δεν ανησυχούμε, το αντίθετο θα έλεγα. Κανένας δεν περίμενε ότι σε αυτό το Washington Group ειδικά, θα υπάρξει κάποια κατάληξη στις συζητήσεις. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να σας πω είναι το εξής: ότι αφενός δεν υπάρχει κανένα ζήτημα που να αφορά την τελική απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, διότι αυτή ρυθμίζεται, όπως θα γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, από την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου του 2017, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να υπάρξει μια τέτοια αλλαγή στο προφίλ του ελληνικού χρέους, ώστε οι μεσοπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας να μην υπερβαίνουν το 15%. Επομένως, αυτό το οποίο πρέπει να γίνει, είναι κάποιες μαθηματικές πράξεις στη βάση των προβλέψεων για την ανάπτυξη που κάνει ο ESM, αλλά και οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Από εκεί και πέρα, το αν θα συμμετέχει ή δεν θα συμμετέχει το ΔΝΤ, είναι ένα δικό του θέμα. Νομίζω ότι δεν θα επηρεάσει σε καμία περίπτωση την αξιοπιστία της εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Αλλά, από εκεί και πέρα, νομίζω ότι δεν τίθεται και κανένα θέμα ως προς τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, η οποία, όλοι συμφωνούν -ακούστε και τη σχετική δήλωση του κυρίου Σεντένο- ότι θα πρέπει να είναι τέτοια που να μπορεί να πείσει τις αγορές και άρα να οδηγήσει τη χώρα μας στο να ανακτήσει την αυτοδύναμη πρόσβασή της, ακριβώς, στην αγορά χρήματος. Τώρα, αν το ΔΝΤ θελήσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα, αυτό θα είναι μια δική του απόφαση. Ωστόσο, δεν θεωρώ αρνητική εξέλιξη μια πιθανότητα μη συμμετοχής.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Γιατί πολλοί λένε, κύριε Υπουργέ, ότι το ΔΝΤ είναι κλειδί στα μάτια των αγορών ως προς την έξοδο της χώρας στις αγορές.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ισχύει. Αυτό θα μπορούσε να ισχύει, κύριε Σκουρή, πριν από δύο χρόνια. Αυτή τη στιγμή, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Οι αγορές ξέρουν πολύ καλά, δηλαδή οι επενδυτές, ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι σημασία δεν έχει η συμμετοχή ή μη συμμετοχή του Ταμείου, σημασία έχει αν η αλλαγή του προφίλ του ελληνικού χρέους θα μπορέσει να οδηγήσει σε χρηματοδοτικές ανάγκες, που δεν θα υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ ετησίως. Αυτό είναι το κλειδί. Κανένα διαδικαστικό θέμα, δηλαδή κανένα θέμα που σχετίζεται με τη συμμετοχή ή τη μη συμμετοχή του Ταμείου, δεν είναι δυνατόν, κατά τη γνώμη μας, να επηρεάσει τις αγορές. Και αυτό νομίζω ότι το αποδέχονται όλοι.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Τώρα, η κατάσταση στην Ιταλία και την Ισπανία, για πολλούς δοκιμάζουν την καθαρή έξοδο της χώρας στις αγορές, ενώ, ταυτόχρονα, επανέρχονται τα σενάρια για πιστοληπτική γραμμή. Είδαμε και την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα. Ήθελα το σχόλιό σας.  
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζω αυτή τη φιλολογία και παραφιλολογία, νομίζω όμως ότι πολλοί βιάστηκαν να βγάλουν συμπεράσματα. Αν δείτε σήμερα, και την Παρασκευή, τις αγορές ομολόγων, θα καταλάβετε ότι εξομαλύνονται πλέον τα επιτόκια και εξομαλύνονται και τα spreads. Έχουμε μια πτωτική τάση όλων των ευρωπαϊκών ομολόγων, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Αυτή τη στιγμή, το ελληνικό δεκαετές βρίσκεται στο 4,4%. Επομένως, θεωρούμε ότι με μια καλή συμφωνία για το χρέος, η οποία σχεδόν έχει προεξοφληθεί, θα έχουμε τη δυνατότητα τον Αύγουστο του 2018 να έχουμε επιτόκια τέτοια, που θα καθιστούν βιώσιμη μια διαρκή δυνατότητά μας να έχουμε πρόσβαση στις αγορές χρήματος. Δεν υπάρχει, επομένως, κανένα θέμα. Κάποιοι βιάστηκαν στην Ελλάδα. Προφανώς, λόγω πολιτικής –αν θέλετε- σκοπιμότητας να θεωρήσουν ότι αυτή η ένταση, εν πάση περιπτώσει, που παρατηρήθηκε στις αγορές την προηγούμενη εβδομάδα, θα επηρεάσει την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Κανένα τέτοιο θέμα δεν τίθεται. Και θέλω να σας πω, επίσης, ότι σε ό,τι αφορά ειδικά την προληπτική γραμμή πίστωσης, για την οποία πάλι ακούμε σενάρια, φημολογίες και παραφιλολογίες…
ΣΚΟΥΡΗΣ: Ήταν και η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, είναι και η ΕΚΤ.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε. Το θέμα αυτό έχει κλείσει εδώ και δύο μήνες. Η απόφαση της Ελλάδας είναι ότι θα βγει καθαρά από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Αυτή την απόφαση τη συμμερίζονται και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Επομένως, δεν καταλαβαίνω για ποιον λόγο διαρκώς επανερχόμαστε στο ίδιο ζήτημα και στην ίδια συζήτηση.
ΣΠΑΝΟΥ: Μιλήσατε πριν για μια καλή συμφωνία για το χρέος. Μπορείτε να μας την περιγράψετε; Τι ακριβώς εννοείτε;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα, μια καλή συμφωνία για το χρέος είναι αυτή, η οποία θα εγγυάται ότι οι μεσοπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας δεν θα υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ ετησίως. Αυτούς τους υπολογισμούς κάνουν, τη στιγμή που μιλάμε, οι τεχνικές ομάδες, στη βάση των συγκεκριμένων προβλέψεων για την ανάπτυξη. Η γνώμη μου είναι λοιπόν ότι το θέμα είναι τεχνικό και μαθηματικό και θα καταλήξει σε μία συμφωνία, η οποία θα μπορεί και να πείσει τις αγορές ότι η Ελλάδα μπορεί να ανακτήσει αυτοδύναμα την πρόσβασή της εκεί. Αυτό, σε συνδυασμό με την ασφάλεια που θα προσφέρει το χρηματοδοτικό μαξιλάρι, το οποίο και θα προκύψει από τις εκταμιεύσεις του ESM μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, νομίζω ότι φτιάχνει ένα πλαίσιο απόλυτης ικανοποίησης για την ελληνική πλευρά.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πρόσφατα ο Πρωθυπουργός και αμέσως μετά και ο κύριος Τσακαλώτος, τάχθηκαν υπέρ της μείωσης των φόρων. Ακολουθείτε την ατζέντα του κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επανειλημμένως θέτει το θέμα της φορολογίας;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει πολύ ενδιαφέρον αυτό που με ρωτήσατε, για τον εξής λόγο. Όταν η κυβέρνηση λέει ότι θα πρέπει να σεβόμαστε τους δημοσιονομικούς στόχους, οι οποίοι έχουν τεθεί από τη συμφωνία, μας λέτε –όχι εσείς, γενικώς λέω- ότι είμαστε ανάλγητοι και δεν καταλαβαίνουμε τις ανάγκες της αγοράς και τις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για μείωση των φόρων. Όταν λέμε ότι από τη δημοσιονομική πορεία της χώρας και από την πολιτική την οποία ασκεί η ελληνική κυβέρνηση, δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για το 2018, το 2019, το 2020 και αυτό τον δημοσιονομικό χώρο σκοπεύουμε να τον αξιοποιήσουμε για ελαφρύνσεις φόρων, για μειώσεις, λοιπόν, στη φορολογία, οι οποίες θα λειτουργήσουν προς όφελος της ανάπτυξης, μας λέτε ότι ακολουθούμε την ατζέντα του κυρίου Μητσοτάκη. Ο κύριος Μητσοτάκης δεν έχει σκοπό να μειώσει τους φόρους για να βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Έχει σκοπό να μειώσει τους φόρους για τα μερίσματα, έχει σκοπό να μειώσει φόρους που θα εξυπηρετούν την οικονομική ολιγαρχία και την οικονομική ελίτ. Καμία σχέση, λοιπόν, δεν έχουν οι φοροελαφρύνσεις, που σκοπεύουν στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και στην τόνωση της αναπτυξιακής δυναμικής, με την πολιτική ατζέντα του κυρίου Μητσοτάκη, ο οποίος αυτό που θέλει είναι να μειώσει φόρους για τις μεγάλες επιχειρήσεις και να περικόψει δαπάνες από το ελληνικό δημόσιο και από το κοινωνικό κράτος. Σε καμία περίπτωση, λοιπόν, δεν μπορούμε να ταυτιστούμε, ούτε καν να συγκλίνουμε με τις απόψεις του κυρίου Μητσοτάκη.
ΣΠΑΝΟΥ: Να αλλάξουμε κεφάλαιο.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Να πάμε στο Σκοπιανό. Χθες, ζητήσατε από τον κ. Ζάεφ να κάνει μια αποφασιστική κίνηση. Ποια μπορεί να είναι αυτή;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, οι διαπραγματεύσεις για το όνομα της ΠΓΔΜ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, κατέληξαν σε ένα περίγραμμα συμφωνίας την προηγούμενη Κυριακή. Από εκεί και πέρα, εμείς αυτό το οποίο αναμένουμε είναι από τον κ. Ζάεφ να κάνει το αποφασιστικό βήμα και να αποδεχτεί, ακριβώς, αυτή τη συμφωνία, πράγμα το οποίο νομίζω ότι θα είναι και η τελική κίνηση, που θα οδηγήσει σε κατάληξη τη διαπραγμάτευση.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Να ξανανοίξει αυτή η συμφωνία με μια νέα διαπραγμάτευση, υπάρχει; Να ξαναπάει, δηλαδή, πάλι στα χέρια…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, όχι. Κανείς δεν ζητάει κάτι τέτοιο. Είμαστε στην τελική ευθεία. Τώρα, το αν θα υπάρχουν κάποιες επουσιώδεις λεπτομέρειες, οι οποίες μπορεί να πάνε προς τη μια ή προς την άλλη κατεύθυνση, δεν είναι σε καμία περίπτωση άνοιγμα των διαπραγματεύσεων σε ένα νέο κύκλο. Αντιθέτως, σας ξαναείπα ότι αυτό το οποίο αναμένουμε, αυτή τη στιγμή, είναι το αποφασιστικό βήμα από τη μεριά της ηγεσίας της ΠΓΔΜ.
ΣΠΑΝΟΥ: Τα συλλαλητήρια που έχουν προγραμματιστεί για την Τετάρτη, θα τα λάβετε υπόψη σας;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς πάντοτε, σε σχέση με τα συλλαλητήρια, έχουμε πει ότι αναγνωρίζουμε το ιερό δικαίωμα του οποιουδήποτε να κινητοποιείται, να διαδηλώνει, να εκφράζει την αντίθετή του, την επιφύλαξή του, την απόρριψή του στην κυβερνητική πολιτική ή σε οποιαδήποτε άλλη πολιτική. Αλλά, από εκεί και πέρα, υπάρχει μια εθνική γραμμή, την οποία υπηρετούμε, με τη διαπραγμάτευση που έχουμε κάνει τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Αυτή η εθνική γραμμή είναι διαμορφωμένη ήδη από το 2008. Βασίζεται σε δύο κεντρικές προϋποθέσεις για την ύπαρξη συμφωνίας: δηλαδή, τη σύνθετη ονομασία και το erga omnes, που συνδυάζεται με συνταγματική αναθεώρηση. Και νομίζω ότι ακριβώς αυτές οι δύο προϋποθέσεις, αυτές οι δύο θέσεις, εφόσον καλύπτονται, είναι το καλύτερο δυνατό, το οποίο μπορούμε να πετύχουμε. Από εκεί και πέρα, αν κάποιος θεωρεί ότι δεν πρέπει να λυθεί το θέμα, διότι αυτό σημαίνει να απορρίπτεις τη σύνθετη ονομασία, προφανώς έχει δικαίωμα στη διαδήλωση, στην κινητοποίηση, στην έκφραση της απορριπτικής του γνώμης. Αλλά, η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να δράσει και σε αυτό το ζήτημα με ευθύνη και με αποφασιστικότητα για να μπορέσουμε να δώσουμε μια λύση, που θα απελευθερώσει διπλωματικές και πολιτικές, αλλά και οικονομικές…
ΣΚΟΥΡΗΣ: Η αντιπολίτευση, πάντως, σας κατηγορεί ότι πλέον μετά την αντίθεση με τους ΑΝΕΛ στο συγκεκριμένο θέμα και με τον κ. Καμμένο, έχετε διαφορετική προσέγγιση Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Εξωτερικών. Γιατί ο κ. Κοτζιάς μίλησε για συμφωνία, ενώ εσείς λέτε ότι δεν υπάρχει συμφωνία. Μάλιστα, πολλοί λένε και αναφέρονται και σε σας προσωπικά ως ένα δεύτερο πόλο με το υπουργείο Εξωτερικών.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχουν πόλοι, κύριε Σκουρή. Όπως σας είπα και προηγουμένως, ο κ. Κοτζιάς με τον κ. Δημητρόφ, κατέληξαν σε μια συμφωνία την προηγούμενη Κυριακή και από εκεί και πέρα και οι δύο δήλωσαν ότι το θέμα περνά στο επίπεδο των Πρωθυπουργών. Αν κάποιος, αυτή τη στιγμή, πρέπει να κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για να υπάρξει συμφωνία, δεν είναι το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά είναι ο κ. Ζάεφ. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, η τακτική και η στρατηγική, την οποία ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση, είναι απολύτως σαφής, δεδομένη, ενιαία, αρραγής και συμπαγής. Κανένα, λοιπόν, θέμα δεν υπάρχει σε σχέση με τον Πρωθυπουργό ή τον υπουργό Εξωτερικών, οι οποίοι βρίσκονται σε καθημερινή στενότατη επικοινωνία και σχεδιάζουν μαζί όλα τα απαραίτητα βήματα για την ευόδωση των διαπραγματεύσεων.
Τώρα, σε ό,τι αφορά τον κ. Καμμένο, δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο συνδέετε τη στρατηγική, την τακτική της ελληνικής κυβέρνησης με την άποψη που έχει εκφράσει ο κ. Καμμένος.
ΣΠΑΝΟΥ: Επειδή είναι ο υπουργός Άμυνας, γι’ αυτό το θέτουμε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει, όμως, καμία σχέση με τη στρατηγική και την τακτική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις, το γεγονός ότι ο κ. Καμμένος έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις του σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για τις διαπραγματεύσεις…
ΣΚΟΥΡΗΣ: Έχει δηλώσει, όμως, επανειλημμένως ότι δεν ψηφίζει σύνθετο όνομα. Και υπάρχει ένα ερώτημα, πώς υπουργός που διαφωνεί δημοσίως με την κυβερνητική πολιτική μπορεί να παραμένει στη θέση του. Απλό είναι, κύριε Υπουργέ. Είναι αξίωμα αυτό.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά δεν σχετίζεται αυτό με την τακτική και τη στρατηγική. Αυτό προσπαθώ να σας πω.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Σεβαστό αυτό.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό ερώτημα…
ΣΚΟΥΡΗΣ: Αλλά υπαρκτό, όμως.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, δεν το αρνείται κανείς. Όμως, το έχουμε απαντήσει πάρα πολλές φορές ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βασίζεται σε δύο κεντρικούς άξονες: Ο πρώτος αφορά την έξοδο από το μνημόνιο και την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας. Και ο δεύτερος, αφορά τη θεσμική θωράκιση της Πολιτείας απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς. Από εκεί και πέρα, το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα, δύο κόμματα με διαφορετικές καταγωγές, διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, διαφορετικές ιδεολογικές τοποθετήσεις, έχουν άλλη άποψη, δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις. Ο κ. Καμμένος έχει πει ότι, παρά την επιφύλαξή του, εμπιστεύεται χωρίς την οποιαδήποτε σκιά τον υπουργό των Εξωτερικών. Επομένως, εμείς προχωράμε στις διαπραγματεύσεις και φιλοδοξούμε να φέρουμε μια συμφωνία, η οποία θα καταφέρει να δημιουργήσει μια ευρύτατα πολιτική συναίνεση. Και πιστέψτε με, όταν και εφόσον έρθει αυτή η συμφωνία, οι πολιτικές δυνάμεις του Κοινοβουλίου θα έχουν πολύ μεγάλη δυσκολία να βρουν επιχείρημα για να μη στηρίξουν τη συμφωνία.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Τώρα, μετά την επικοινωνία, εφόσον υπάρξει και με οποιοδήποτε αποτέλεσμα Τσίπρα-Ζάεφ, ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους αρχηγούς;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αφήστε να δούμε εάν θα γίνει το αποφασιστικό βήμα από την ηγεσία της ΠΓΔΜ και από εκεί και πέρα, όλα θα πάρουν το δρόμο τους.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης, πριν από λίγο, μας είπε ότι στη Ν.Δ. υπάρχουν προβληματισμοί σε περίπτωση που έρθει η συμφωνία, να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, εφόσον διαφωνούν οι ΑΝΕΛ.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν ο κ. Κακλαμάνης ή εν πάση περιπτώσει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος φαντάζομαι ότι θα αποφασίσει γι΄ αυτά τα ζητήματα, θέλει να καταθέσει πρόταση μομφής, ας την καταθέσει και θα δούμε στη Βουλή, αν και κατά πόσο θα ευοδωθεί η πρωτοβουλία του. Δεν νομίζω ότι όλα αυτά έχουν καμία πολιτική σοβαρότητα. Η γνώμη μου είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Κακλαμάνης, αντί να σκέφτονται προτάσεις μομφής και τρόπους για να δημιουργήσουν εντυπώσεις, θα έπρεπε να τοποθετηθούν επί της ουσίας του ζητήματος. Δηλαδή, αν αποδέχονται μια συμφωνία που θα στηρίζεται ακριβώς σε αυτές τις δύο θέσεις που έχει προβάλει η ελληνική κυβέρνηση: τη σύνθετη ονομασία και το erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση. Όλα τα υπόλοιπα, νομίζω ότι είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.
ΣΠΑΝΟΥ: Στην αντιπολίτευση λένε, επίσης, ότι με το Σκοπιανό, αν έρθει η συμφωνία στη Βουλή, μπορεί να επισπευστούν οι εκλογές.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναείπα ότι η Ν.Δ., σε σχέση με το ζήτημα των διαπραγματεύσεων, εδώ και τέσσερις-πέντε μήνες βρίσκεται σε απόλυτη σύγχυση. Στην αρχή συμφωνούσε ο κ. Μητσοτάκης με την προσπάθεια για σύνθετη ονομασία erga omnes. Στη συνέχεια, μας είπε ότι δεν είναι η κατάλληλη συγκυρία για να βρεθεί μια λύση. Και αυτό, προφανώς, είχε να κάνει με το γεγονός ότι ένα μεγάλο τμήμα του κόμματός του, το οποίο συγκλίνει σαφέστατα, σε επίπεδο απόψεων, με την ακροδεξιά, δεν θα στήριζε μια τέτοια συμφωνία και αυτό θα του δημιουργούσε πολύ μεγάλο πρόβλημα. Επομένως, η πολιτική υπευθυνότητα του κ. Μητσοτάκη, του επέβαλε να πει ότι το θέμα πρέπει να μετατεθεί, επειδή ο ίδιος δεν μπορεί να πάρει θέση. Στη συνέχεια, όταν πήγε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, επανήλθε στην αρχική του τοποθέτηση για σύνθετη ονομασία erga omnes, με συνταγματική αναθεώρηση. Αλλά, όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, ακούσαμε πάλι μια φιλολογία από τη μεριά των πολιτικών του στελεχών ότι πιθανόν δεν πρέπει να υπάρξει συμφωνία που να εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία. Πρόκειται για ολική επαναφορά σε απόψεις που δεν ήταν ποτέ της Ν.Δ., αλλά περισσότερο της Πολιτικής Άνοιξης. Ακούσαμε πάλι το ζήτημα της κακής συγκυρίας. Ακούσαμε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να φέρει μια συμφωνία με σύνθετη ονομασία erga omnes. Γενικώς, αυτό το οποίο παρατηρούμε σε σχέση με τη Ν.Δ., είναι ότι βρίσκεται σε μια διαρκή σύγχυση, σε μια διαρκή αμφιταλάντευση. Και νομίζω ότι αυτό έχει να κάνει περισσότερο με τους εσωτερικού πολιτικούς συσχετισμούς στην Κοινοβουλευτική της Ομάδα και στο κόμμα της Ν.Δ. συνολικά. Νομίζω ότι θα πρέπει να αφήσει την αντιπολίτευση σκοπιμότητας ο κ. Μητσοτάκης, να σταματήσει να κρύβεται και να πάρει μια καθαρή θέση για το αν και κατά πόσο θα στηρίξει μια συμφωνία, η οποία θα καλύπτει τις προϋποθέσεις της ελληνικής γραμμής, έτσι όπως διαμορφώθηκε από το 2008, από την κυβέρνηση Καραμανλή.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Μόλις πληροφορούμαστε, κύριε Εκπρόσωπε, ότι μέλη του Ρουβίκωνα εισέβαλαν το πρωί στο υπουργείο Εμπορίου στην Κάνιγγος. Τα έκαναν γυαλιά-καρφιά και λοιπά. Πρώτο ερώτημα, εάν θεωρείτε ότι είστε συγγενής χώρος με τον Ρουβίκωνα και το δεύτερο, λένε πολλοί, γιατί δεν κρατάτε μια αποφασιστική στάση και σας κατηγορούν μάλιστα για εκλεκτικές συγγένειες μαζί του.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Απολύτως αποφασιστική είναι η στάση, την οποία κρατά η ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με τον Ρουβίκωνα. Η θέση μας είναι σαφής: καταδικάζουμε τέτοιου τύπου επιθέσεις και ενέργειες. Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι, εφόσον το περιστατικό αυτό έχει γίνει, η Ελληνική Αστυνομία θα κάνει αυτό που οφείλει να κάνει.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.
 

Σχετικά άρθρα:

Μοιραστείτε το:


Επικοινωνία

Direct Line – 6942 53 53 16
Ρεπορτάζ – 6981 03 83 81
info@e-Grevena.com

Αρ.Μητρώου Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας: 13388

Καιρός

barbagiannis

ΠΩΛΕΙΤΑΙ φραγμένο οικόπεδο 456,00τ.μ. στο ψηλότερο σημείο στο Βαρόσι με θέα όλα τα Γρεβενά και τη Βασιλίτσα. Πληροφορίες: 6942535316

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμερισμα 120τμ με 3 κρεβατοκαμαρες με ντουλαπες, κουζινα, Σαλονι, Λουτρο, με αυτονομη θερμανση και τζακι… Σε αριστη κατασταση.. Πληροφοριες 6976752733

Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση στην οδό κ. Ταλιαδούρη 54 -Γρεβενά, τηλ 2462084776.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟYΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ASCHFFENBURG ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 0049015737468309

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 1ου ορόφου για επαγγελματική στέγη στην οδό 13ης Οκτωβρίου 16, γωνιακό, ανακαινισμένο, καθαρού εμβαδού 80 τ.μ. με 4 δωμάτια, χωλ, κουζίνα, WC, με ατομική θέρμανση (ατομικό λέβητα πετρελαίου) και τριφασικό ρεύμα. Πληροφορίες στο τηλ: 6973233246

Πωλείται οικόπεδο 4 στρ. στην Ξεχασμένη Βέροιας σε τιμή ευκαιρίας. 6938493525

Πωλείται διαμέρισμα 3άρι 96τμ στην Αριστείδου στα Γρεβενά. 6936815010

Πωλείται ή ενοικιάζεται γραφείο 70 τ.μ. πρώην ιατρείο Βασιλόπουλου στη Φαρδυκάμπου στα Γρεβενά. 6976889437

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για ενοικίαση, με 3 δωμάτια. 6942535316

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για αγορά, με 3 δωμάτια 100 με 120 τμ, κέντρο ή ανατολικά. 6946073653

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διαμέρισμα 100 τ.μ., με 3 (τρία) ευρύχωρα δωμάτια (το ένα με εντοιχιζόμενη ντουλάπα), Σαλόνι, Κουζίνα, Μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση – δικό του λέβητα, στο δεύτερο όροφο οικοδομής κατασκευής του 1981, σχεδόν έναντι του Πνευματικού κέντρου με θέα στο δάσος Θεοδωρίδη. Διεύθυνση: 13ης Οκτωβρίου 52. Τιμή Ευκαιρίας. Μεσιτικό Γραφείο: Αργυρόπουλος Αντώνης, Τηλέφωνο: 6974 301201
ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό μαγαζί 165,00 τ.μ. με πατάρι 85,00 τ.μ. στα Γρεβενά. Πληροφορίες: 6979 716 184