ΣΥΡΙΖΑ Γρεβενών: Απάντηση στην κ.Φωτεινή Αραμπατζή της ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ Γρεβενών: Απάντηση στην κ.Φωτεινή Αραμπατζή της ΝΔ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

            Ευχαριστούμε την Τοπική Νέα Δημοκρατία και την κ. Αραμπατζή τομεάρχη αγροτικών θεμάτων της ΝΔ, που μας δίνουν την ευκαιρία να παρουσιάσουμε στους συμπατριώτες μας και ειδικά στους αγρότες, για το πώς τους «ντροπιάζουμε και τους εξαπατούμε»  και πως καταφέραμε κατά την κ. Αραμπατζή «να έχουμε αυτή την πρωτοφανή φορολογική και ασφαλιστική επιδρομή για τους αγρότες, την πρωτοφανή εκτίναξη του κόστους παραγωγής, την πλημμελή, ατυχή και μοιραία διαχείριση όλου του κοινοτικού κεκτημένου και την πρωτοφανή διαπραγματευτική απουσία της χώρας από την Ευρωπαϊκή  Ένωση».

Φορολογία:

Με το Νόμο 4172/2013 της Κυβέρνησης ΝΔ/ΠΑΣΟΚ προβλεπόταν η φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος από το πρώτο ευρώ με 13%, συμπεριλαμβανομένων και των επιδοτήσεων, ενώ είχε ψηφιστεί και η προκαταβολή φόρου.

Με το ισχύον φορολογικό σύστημα:

 • συμπεριλαμβάνονται στο φορολογούμενο εισόδημα μόνο η βασική ενίσχυση και οι συνδεδεμένες και το πρασίνισμα άνω των 12.000 ευρώ
 • Δεν συμπεριλαμβάνεται στο φορολογούμενο εισόδημα καμία άλλη ενίσχυση του 1ου Πυλώνα
 • Δεν υπολογίζονται στο εισόδημα το σύνολο του 2ου Πυλώνα.
 • Δεν υπολογίζονται στο εισόδημα οι αποζημιώσεις ΕΛΓΑ
 • Θεσπίστηκε για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες αφορολόγητο 9.550 Ευρώ

Συμπέρασμα: ‘Όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα, ενώ το φορολογητέο εισόδημα για το 2016 αυξήθηκε κατά 400 εκ. ευρώ, ο φόρος που πληρώθηκε συνολικά ήταν 50 εκ λιγότερα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι 9 στους 10 αγρότες το 2016 δήλωσαν εισοδήματα για το 2016 έως 9.000 ευρώ και πλήρωσαν φόρο κατά μέσο όρο 20 ευρώ.

  Φορολογητέο εισόδημα  Φόρος που πληρώθηκε Μέσος φόρος/ αγρότη
2015 1,25 δισ 175,9 εκατ 305 ευρώ
2016 1,65  δισ 125,5 εκατ 105 ευρώ

Ασφαλιστικό:  Τι πετύχαμε στο ασφαλιστικό

 • Καμία μείωση στις κύριες συντάξεις του ΟΓΑ.
 • Οι αγρότες θα απολαμβάνουν πλέον τις ίδιες παροχές με όλους τους ασφαλισμένους.
 • Εθνική σύνταξη 384 ευρώ, όχι ως κατώτερη, αλλά ως βάση υπολογισμού μαζί με την ανταποδοτική και για τους αγρότες
 • Η σύνδεση του ασφαλιστικού με το φορολογικό είχε ως αποτέλεσμα το 90% των αγροτών σήμερα να πληρώνει το χαμηλότερο ασφάλιστρο 87 ευρώ/ μήνα.

Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως ο ΟΓΑ είχε εξαιρεθεί από το νόμο 3863/2010, γεγονός που σήμαινε πως οι αγρότες δεν θα λάμβαναν βασική παροχή, αφού αυτή έβαινε μειούμενη έως το 2026 οπότε και θα καταργούνταν τελείως. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε πως και ο ΟΓΑ είχε υποστεί κούρεμα με το PSI ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Πληρωμές:  Οι αγρότες θυμούνται πάρα πολύ καλά ότι πριν το 2015, οι πληρωμές των επιδοτήσεων και των προγραμμάτων ήταν ένας γρίφος. Ενδεικτικά μέχρι την 31/12/2014 για προγράμματα που είχαν ξεκινήσει το 2012, είχε πληρωθεί μόνο η βιολογική γεωργία του 2012, για την εξισωτική αποζημίωση δε, ως ανέκδοτο ακουγόταν η πληρωμή της στο ίδιο έτος.

Μέχρι σήμερα έχει αποπληρωθεί σχεδόν το σύνολο των προγραμμάτων της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, ενώ τον Νοέμβριο έγινε και προκαταβολή του πρώτου έτους της νέας περιόδου.

Οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ  καταβάλλονται πλέον στο μισό χρόνο απ’ ότι παλαιότερα, ενώ ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίου έχουν ξεκινήσει οι πληρωμές για τις ζημιές του 2017

Εντός του 2018 θα γίνει αλλαγή κανονισμού ασφάλισης, με ένταξη και νέων ζημιών και νε ψηφιοποίηση της εκτιμητικής διαδικασίας για την ταχύτερη καταβολή των αποζημιώσεων.

Καταλογισμοί:  Λεπτομέρειες θα μας πει η κ. Αραμπατζή, αλλά πολύ κρίσιμο και σημαντικό γεγονός το οποίο καταδεικνύει  το συμμάζεμα, τον εξορθολογισμό, και την δουλειά που γίνεται στο Υπουργείο είναι το ότι με τρία χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπήρξε ούτε ένα ευρώ καταλογισμός ως πρόστιμα. Η προηγούμενη κατάσταση, η οποία αντίστοιχα δείχνει τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονταν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις τις πληρωμές των επιδοτήσεων και την εφαρμογή των προγραμμάτων, ήταν 300 εκατ. ευρώ το χρόνο πρόστιμα και σωρευμένα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης 3 δισεκατομμύρια ευρώ καταλογισμοί, τα οποία η χώρα μας πρέπει να επιστρέψει στην Ε.Ε.

 

Κόστος Παραγωγής:  Ένα διαχρονικό και παγκόσμιο πρόβλημα του πρωτογενή τομέα, το οποίο απαιτεί συνέργειες αλλά και αλλαγή, όλου του μοντέλου ανάπτυξης του αγροτικού χώρου στην Ελλάδα, από την διαχείριση της γης έως την εμπορία των προϊόντων.

 • Από 1/7/2017 έγινε κατόπιν σκληρής διαπραγμάτευσης με του θεσμούς μείωση του ΦΠΑ των αγροεφοδίων από το 24% στο 13%.
 • Προωθήθηκε η δυνατότητα χρήσης των ΑΠΕ και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων σε ατομική και συλλογική βάση, η οποία μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην μείωση του κόστους παραγωγής.
 • Για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες ισχύει πλέον ενεργειακός συμψηφισμός (Net Metering).
 • Στα σχέδια βελτίωσης που έχουν προκηρυχθεί, προβλέπεται η ένταξη της εγκατάστασης ΑΠΕ

Έλεγχος της αγοράς – τιμές παραγωγού:

 • Με το νόμο 4492/2017 θεσπίστηκε η έγκαιρη εντός 60 ημερών υποχρεωτική εξόφληση , των παραγωγών ευπαθών προϊόντων από τους εμπόρους και την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στις συσκευασίες γάλακτος και κρέατος. Έτσι αυξάνεται η διαπραγματευτική δύναμη των αγροτών , παρέχεται προστασία από τα «κανόνια» της αγοράς ενώ μειώνονται τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και ελληνοποιήσεων.
 • Νέος νόμος /πλαίσιο για τους ελέγχους και την εποπτεία της αγοράς με μια ολιστική αντίληψη στην αντιμετώπιση των ελέγχων ενώ θεσπίζονται ενιαίες αρχές και διαδικασίες για την εποπτεία της αγοράς. Εισάγονται κοινά εργαλεία και μεθοδολογία για όλους τους ελεγκτικούς φορείς και καθορίζονται με σαφήνεια τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις, τόσο του ελεγχόμενου όσο και του ελεγκτή.
 • Θεσμοθετήθηκε η Κάρτα του αγρότη που διευκολύνει την ρευστότητα των παραγωγών.

Με την αγροκάρτα ο αγρότης μπορεί να καλλιεργήσει απρόσκοπτα, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες της αγοράς, να μην δεσμεύεται από το χρόνο καταβολής των ενισχύσεων και να διεκδικήσει καλύτερες τιμές στα εφόδια, μειώνοντας έτσι το κόστος παραγωγής.

 • Ψηφίστηκε ο νόμος 4384/2016 για τους συνεταιρισμούς, τις οργανώσεις και τις Ομάδες Παραγωγών. Στόχος είναι με την εξυγίανση του συνεταιριστικού κινήματος, την αναδιοργάνωση των Ομάδων Παραγωγών και τις στοχευμένες χρηματοδοτήσεις του ΠΑΑ , να κρατηθούν ζωντανοί οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί και να δημιουργηθούν νέοι. Με βάση τις Δημοκρατικές αρχές δημιουργήθηκε το πλαίσιο για να διαμορφωθεί ένα νέο μοντέλο κοινωνικής επιχείρησης με την ενεργό συμμετοχή των αγροτών.

ΚΑΠ- Ενδιάμεση αναθεώρηση

Καταφέραμε με επίπονη προσπάθεια και μαζί με τις χώρες του νότου, να έχουμε την έγκριση ενός νέου ορισμού για τα μόνιμα βοσκοτόπια. Με αυτό τον τρόπο λύνεται ένα διαχρονικό πρόβλημα που επέφερε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ πρόστιμα, στα προ διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ χρόνια.

Παλεύουμε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την αύξηση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ, τη σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και την άρση των περιορισμών με στόχο την ενίσχυση των ποιοτικών και ασφαλών τροφίμων και σε αυτήν την κατεύθυνση έχουμε την στήριξη όλων των αγροτών.

 

Υπεύθυνοι Αγροτικού Τομέα

                  ΣΥΡΙΖΑ Γρεβενών

              Γιώργος Μιχαλογιάννης

              Γιώργος Καλαμάρας                                                            Ο Συντονιστής

                                                                                                Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Γρεβενών

                                                                                                   Γιώργος Καλαμάρας

Σχετικά άρθρα:

Μοιραστείτε το:


Επικοινωνία

Direct Line – 6942 53 53 16
Ρεπορτάζ – 6981 03 83 81
info@e-Grevena.com

Αρ.Μητρώου Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας: 13388

Καιρός

barbagiannis

Ζητούνται άτομα για καλοκαιρινή σεζόν σε καφε-σνακ στην Κώ από Μάιο μέχρι Οκτώβριο. Σερβιτόρος-Σερβιτόρα Μπαριστας Μπουφέ με γνώσεις σνακ φαγητού 6944369544 Βασίλης

ΠΩΛΕΙΤΑΙ φραγμένο οικόπεδο 456,00τ.μ. στο ψηλότερο σημείο στο Βαρόσι με θέα όλα τα Γρεβενά και τη Βασιλίτσα. Πληροφορίες: 6942535316

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμερισμα 120τμ με 3 κρεβατοκαμαρες με ντουλαπες, κουζινα, Σαλονι, Λουτρο, με αυτονομη θερμανση και τζακι… Σε αριστη κατασταση.. Πληροφοριες 6976752733

Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση στην οδό κ. Ταλιαδούρη 54 -Γρεβενά, τηλ 2462084776.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟYΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ASCHFFENBURG ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 0049015737468309

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 1ου ορόφου για επαγγελματική στέγη στην οδό 13ης Οκτωβρίου 16, γωνιακό, ανακαινισμένο, καθαρού εμβαδού 80 τ.μ. με 4 δωμάτια, χωλ, κουζίνα, WC, με ατομική θέρμανση (ατομικό λέβητα πετρελαίου) και τριφασικό ρεύμα. Πληροφορίες στο τηλ: 6973233246

Πωλείται οικόπεδο 4 στρ. στην Ξεχασμένη Βέροιας σε τιμή ευκαιρίας. 6938493525

Πωλείται διαμέρισμα 3άρι 96τμ στην Αριστείδου στα Γρεβενά. 6936815010

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για ενοικίαση, με 3 δωμάτια. 6942535316

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για αγορά, με 3 δωμάτια 100 με 120 τμ, κέντρο ή ανατολικά. 6946073653

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διαμέρισμα 100 τ.μ., με 3 (τρία) ευρύχωρα δωμάτια (το ένα με εντοιχιζόμενη ντουλάπα), Σαλόνι, Κουζίνα, Μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση – δικό του λέβητα, στο δεύτερο όροφο οικοδομής κατασκευής του 1981, σχεδόν έναντι του Πνευματικού κέντρου με θέα στο δάσος Θεοδωρίδη. Διεύθυνση: 13ης Οκτωβρίου 52. Τιμή Ευκαιρίας. Μεσιτικό Γραφείο: Αργυρόπουλος Αντώνης, Τηλέφωνο: 6974 301201
ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό μαγαζί 165,00 τ.μ. με πατάρι 85,00 τ.μ. στα Γρεβενά. Πληροφορίες: 6979 716 184