Τα Γρεβενά στον Πανεπιστημιακό χάρτη της χώρας

Τα Γρεβενά στον Πανεπιστημιακό χάρτη της χώρας

Γρεβενά: 27-02-2019

 

ΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ ΣΤΟΝ ΠΕΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Με την κατάθεση στη διαβούλευση του νομοσχεδίου για την «Συνέργεια Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας» και την σε λίγο διάστημα ψήφισή του στην ολομέλεια της Βουλής, ολοκληρώνεται το μεταρρυθμιστικό  σχέδιο, τομή, του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Δυτική Μακεδονία.

Το νομοσχέδιο για τα Γρεβενά προβλέπει την ίδρυση τριών Πανεπιστημιακών τμημάτων,  ενός ινστιτούτου στα πλαίσια του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΕΚ) και τη δημιουργία διετών προγραμμάτων σπουδών μεταλυκειακών σπουδαστών ως εξής:

  1. Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων
  2. Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης,
  3. Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας
  4. Ινστιτούτο «Αειφόρου Ανάπτυξης και Διαχείρισης φυσικών Πόρων»
  5. Διετή προγράμματα σπουδών για την κατάρτιση και πιστοποίηση τεχνικών επαγγελμάτων

Ο σχεδιασμός περιελάμβανε δύο φάσεις, την καταρχήν συμφωνία των δύο ιδρυμάτων για την συγχώνευση και την πρόταση της επιτροπής  που συνέστησε το Υπουργείο για τα τμήματα και την χωροταξική τους κατανομή.

Στην πρώτη φάση του το σχέδιο πέρασε από πολλές διακυμάνσεις, αφού η δυστοκία στις διαπραγματεύσεις των δύο ιδρυμάτων, αλλά και οι παρεμβάσεις έξωθεν κυρίως από πολιτικούς παράγοντες αντίπαλων πολιτικών σχεδίων, έθεταν σε κίνδυνο το εγχείρημα.

Καταλυτικός παράγοντας  για την συνέχεια, υπήρξε η ομόφωνη απόφαση Βουλευτών και κόμματος σε επίπεδο Περιφέρειας με τον ΓΓ του Υπουργείου, για την δημοσιοποίηση και την ανάδειξη του θέματος με κάθε πρόσφορο μέσο. Με κοινή απόφαση και σε αγαστή συνεργασία με τον Βουλευτή  κ. Μπγιάλα στα Γρεβενά προσκλήθηκαν φορείς και πολίτες , να πάρουν θέση. Έτσι προκλήθηκε και το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο, με παρόντες όλους τους φορείς  και με τελική γνωμοδοτική απόφαση για την υλοποίηση του σχεδίου.

Ακολούθησε η απόφαση της επιτροπής σύμφωνα με την οποία για τα Γρεβενά προβλεπόταν ένα νέο σχέδιο , βασιζόμενο σε κριτήρια που μας αδικούσαν κατάφορα, εστιάζοντας κυρίως στην μετακίνηση του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (πολυπληθές τμήμα) στην Κοζάνη. Βουλευτής και κόμμα επεξεργαστήκαμε μία πρόταση και με την κατάλληλη επιχειρηματολογία και τεκμηρίωση προωθήθηκε σε όλα τα κλιμάκια της Κυβέρνησης και του κόμματος. Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε και  ένα δεύτερο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως ακριβώς είχε συμφωνηθεί και προγραμματιστεί, στο οποίο ύστερα από γόνιμη συζήτηση κατατέθηκαν προτάσεις και τελικά ψηφίστηκε μία πρόταση στη λογική και της δικιά μας πρότασης.

Είναι ολοφάνερο ότι σε ένα μείζον θέμα, που αφορά τόσο στην μεταρρυθμιστική  τομή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση , όσο και στην τοπική διάσταση του, ακολουθήθηκε μια διαδικασία διαλόγου και ενημέρωσης, η ανταπόκριση φορέων και πολιτών ήταν σημαντική και επειδή πάντα ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, η προσπάθεια για την βελτίωση της θέσης των Γρεβενών στον Πανεπιστημιακό χάρτη είναι και θα πρέπει να είναι συνεχής και αδιάλειπτη.

Το τελικό σχέδιο της απόφασης που βγήκε στη διαβούλευση και οδεύει προς ψήφιση, δίνει πλέον μια άλλη διάσταση στο Πανεπιστήμιο Γρεβενών. Η ποιοτική αναβάθμιση, η αύξηση των μελών ΔΕΠ, ο σημαντικά αυξημένος αριθμός των εισακτέων δίνει μια ολοκληρωμένη πρόταση, δημιουργώντας ένα Πανεπιστημιακό πόλο ελκυστικό  υψηλού επιπέδου σπουδών.

Το Πανεπιστήμιο Γρεβενών αναβαθμισμένο προχωράει, σε πείσμα όσων διακατέχονται από αντιπολιτευτικό μένος και βλέπουν παντού συνομωσίες, πλειοδοτούν λαικίστικα και προσπαθούν να υποβαθμίσουν το αποτέλεσμα. Ξεχνούν ότι το σχέδιο Αθηνά του 2014 ήταν καταστροφικό για τα Γρεβενά και η ευθύνες δεν βαρύνουν μόνο έναν, άλλα το σύνολο της τοπικής ΝΔ και του τοπικού ΠΑΣΟΚ αφού κάποιοι επιλεκτικά  ξεχνούν ότι τότε συγκυβερνούσαν. Επίσης κρίνονται διότι  παρά την δημοσιότητα που πήρε το θέμα δεν υπήρξε από πλευράς τους ουδεμία πρόταση ή συμμετοχή

Με όλη αυτή τη διαδικασία αποδείχτηκε ότι, όταν στα μεγάλα θέματα υπάρχει διάθεση για  ανοιχτό διάλογο και συναινέσεις, χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες και αγκυλώσεις, μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Εμείς έτσι θα συνεχίσουμε, πάντα με ανοιχτούς ορίζοντες, γιατί έτσι πιστεύουμε ότι μπορούμε να πετυχαίνουμε μικρές και μεγάλες νίκες για τον τόπο μας.

                                                                                 Ν.Ε.  ΣΥΡΙΖΑ Γρεβενών

                                                                                

Μοιραστείτε το:


Επικοινωνία

Direct Line – 6942 53 53 16
Ρεπορτάζ – 6981 03 83 81
info@e-Grevena.com

Αρ.Μητρώου Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας: 13388

Καιρός

barbagiannis

ΠΩΛΕΙΤΑΙ φραγμένο οικόπεδο 456,00τ.μ. στο ψηλότερο σημείο στο Βαρόσι με θέα όλα τα Γρεβενά και τη Βασιλίτσα. Πληροφορίες: 6942535316

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμερισμα 120τμ με 3 κρεβατοκαμαρες με ντουλαπες, κουζινα, Σαλονι, Λουτρο, με αυτονομη θερμανση και τζακι… Σε αριστη κατασταση.. Πληροφοριες 6976752733

Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση στην οδό κ. Ταλιαδούρη 54 -Γρεβενά, τηλ 2462084776.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟYΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ASCHFFENBURG ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 0049015737468309

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 1ου ορόφου για επαγγελματική στέγη στην οδό 13ης Οκτωβρίου 16, γωνιακό, ανακαινισμένο, καθαρού εμβαδού 80 τ.μ. με 4 δωμάτια, χωλ, κουζίνα, WC, με ατομική θέρμανση (ατομικό λέβητα πετρελαίου) και τριφασικό ρεύμα. Πληροφορίες στο τηλ: 6973233246

Πωλείται οικόπεδο 4 στρ. στην Ξεχασμένη Βέροιας σε τιμή ευκαιρίας. 6938493525

Πωλείται διαμέρισμα 3άρι 96τμ στην Αριστείδου στα Γρεβενά. 6936815010

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για ενοικίαση, με 3 δωμάτια. 6942535316

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για αγορά, με 3 δωμάτια 100 με 120 τμ, κέντρο ή ανατολικά. 6946073653

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διαμέρισμα 100 τ.μ., με 3 (τρία) ευρύχωρα δωμάτια (το ένα με εντοιχιζόμενη ντουλάπα), Σαλόνι, Κουζίνα, Μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση – δικό του λέβητα, στο δεύτερο όροφο οικοδομής κατασκευής του 1981, σχεδόν έναντι του Πνευματικού κέντρου με θέα στο δάσος Θεοδωρίδη. Διεύθυνση: 13ης Οκτωβρίου 52. Τιμή Ευκαιρίας. Μεσιτικό Γραφείο: Αργυρόπουλος Αντώνης, Τηλέφωνο: 6974 301201
ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό μαγαζί 165,00 τ.μ. με πατάρι 85,00 τ.μ. στα Γρεβενά. Πληροφορίες: 6979 716 184