Θύελλα διαμαρτυριών απο καθηγητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην απόφαση της Συγκλήτου για δωρεάν μεταπτυχιακά τέκνων καθηγητών

Θύελλα διαμαρτυριών απο καθηγητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην απόφαση της Συγκλήτου για δωρεάν μεταπτυχιακά τέκνων καθηγητών

του Σπύρου Κουταβα

Θύελλα αντιδράσεων  στην πανεπιστημιακή κοινότητα με αφορμή πρόσφατη απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου δυτικής Μακεδονίας που δίδει  δυνατότητα της κατ’ εξαίρεσης συμμετοχής και χωρίς την καταβολή του προβλεπόμενου  οικονομικού τιμήματος σε τέκνα μελών ΔΕΠ

του Πανεπιστημίου να συμμετέχουν στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα (ΠΜΣ) «Επιστήμες της Αγωγής – δίγλωσσή ειδική αγωγή 2017-2018». Να σημειωθεί ότι στο εν λόγω μεταπτυχιακό πρόγραμμα οι 37 επιτυχόντες σύμφωνα με τον αξιολογικό πίνακα – εκτός από δύο που είναι τέκνα καθηγητών- θα καταβάλλουν 2.950 € ενώ υπάρχουν και 18 επιλαχόντες του προγράμματος.

Η απόφαση της Συγκλήτου πάρθηκε κατά πλειοψηφία  με 4 έναντι 2 ψήφων στις 26  Ιούλιου2017 και έγινε ευρύτερα γνωστή πριν από δύο ημέρες από την διακίνηση των εγγράφων στις γραμματείες των μεταπτυχιακών τμημάτων και τον ΕΛΚΕ. Την υπερψήφισαν ο πρύτανης Αντώνης Τουρλιδάκης, ο καθηγητής Γιώργος Μαρνέλος ως διορισμένος πρόεδρος του νεοσύστατου τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, η Βασιλική Παπαδοπούλου ως αναπληρώτρια του Χ. Λεμονίδη του τμήματος Δημοτικής εκπαίδευσης και ο Ιωάννης Ζιώγας ως πρόεδρος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών. Καταψήφισαν η πρόεδρος του τμήματος Νηπιαγωγών Ιφιγένεια Βαμβακιδου και ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής Θόδωρος Θεοδουλίδης.

Την εισήγηση  της σκανδαλώδους πρότασης να συμμετέχουν εκτός συναγωνισμού  και χωρίς χρηματική εισφορά τα τέκνα των καθηγητών του πανεπιστημίου έκανε μέσω τηλεδιάσκεψης η αντιπρύτανης  αρμόδια των φοιτητικών  θεμάτων, διευθύντρια του επίμαχου ΠΜΣ και καθηγήτρια του Παιδαγωγικού τμήματος Νηπιαγωγών (Π.Τ.Ν.) Αναστασία Αλευριάδου. Η πρόταση ετέθη προς συζήτηση από την συγκεκριμένη ακαδημαϊκό ως θέμα εκτός ημερησίας διατάξεως, γεγονός που προκάλεσε την οργή και την ισχυρή διαφωνία  ορισμένων μελών της οργάνου.

Η  Ιφιγένεια Βαμβακίδου μιλώντας στο vetonews τόνισε ότι υπήρξε ισχυρή διαμάχη και ολική διαφωνία στην συγκεκριμένη συνεδρίαση, συνέστησε να αναζητήσουμε τα πρακτικά της συνεδρίασης όπου «θα διαπιστώσετε ότι προσπαθήσαμε με όλες μας τις δυνάμεις να πούμε ότι μια τέτοια πρόταση θα πρέπει να απορριφθεί χωρίς συζήτηση και ότι  είναι σκανδαλωδώς απαράδεκτο να συζητείται στα ανώτατα όργανα του ιδρύματος κάτι τέτοιο, δυστυχώς δεν εισακούσθηκα, συνάντησα την απόλυτη άρνηση της πλειοψηφίας της Συγκλήτου».

Ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής καθηγητής Θεόδωρος Θεοδουλίδης που συμμετείχε και αυτός στην επίμαχη συνεδρίαση, δήλωσε ότι η ισχυρή διαφωνία του έχει καταγραφεί στα πρακτικά και ότι μια τέτοια απόφαση υπονομεύει το Ακαδημαϊκό περιβάλλον του πανεπιστημίου. Μάλιστα σε σημείωμα του προς τα μέλη ΔΕΠ σημειώνει χωρίς περιστροφές ότι, «Η απόφαση που πάρθηκε μετά από “καλοπροαίρετη πρόταση, άκρως συναδελφική” έχει έντονο συμβολισμό, οσμή ρουσφετιού και είναι απαράδεκτη».

Το γεγονός ξέφυγε από τις πόρτες της συγκλήτου μετά από την ηλεκτρονική επιστολή προς τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Προέδρου Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και μέλους της Συγκλήτου καθηγητή Χαράλαμπου Λεμονίδη που  απουσίαζε και αυτός από την συγκεκριμένη συνεδρίαση.  Στην επιστολή του σημειώνει «έκπληξη  για την απόφαση δωρεάν φοίτησης στα μεταπτυχιακά προγράμματα  των παιδιών των καθηγητών του Πανεπιστημίου» και αφού επισημαίνει ότι οι καθηγητές πανεπιστημίου δεν είναι από τις φτωχότερες κοινωνικές ομάδες για να ευνοούνται καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η απόφαση της συγκλήτου «δείχνει στο έπακρο τον ατομικισμό και την ιδιοτέλεια». Ο Χαράλαμπος Λεμονιδης  αποσαφηνίζει ότι «το πανεπιστήμιο δεν είναι ιδιοκτησία των καθηγητών του για να κάνουν ότι θέλουν» και επιτίθεται στον πρύτανη και την νέα  ηγεσία του ιδρύματος μιλώντας για «κατήφορο».

Η επιστολή Λεμονιδη πυροδότησε εντάσεις και ένα έντονο διάλογο αναμεσά στους καθηγητές του ιδρύματος όπου η καθηγήτρια Ιστορίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Σοφία Ηλιάδου-Τάχουπου φέρεται να ευνοείται ο γιος της από την απόφαση της Συγκλήτου υποστήριξε σε απαντητική επιστολή της ότι «έγινε  μια καλοπροαίρετη πρόταση, άκρως συναδελφική από την κυρία Αλευριάδου», ότι  «υπερψηφίστηκε νομιμότατα» αφού «η πλειοψηφία αποφάνθηκε  στη σύγκλητο» και ότι «οι δημοκρατίες σέβονται την αρχή της πλειοψηφίας» κατηγορώντας τον Λεμονίδη για έλλειμα σεβασμού της παραπάνω αρχής.

Την ίδια στιγμή η  πανεπιστημιακός Βασιλική Παπαδοπούλου που ως αναπληρωματικό μέλος υπερψήφισε στην Σύγκλητο την σκανδαλώδη πρόταση,  με νεότερη δήλωση της μιλά για «βιαστική επιλογή» και αναγνωρίζει μετά και την ανοικτή επιστολή Λεμονίδη ότι «η παραπάνω απόφαση για τα παιδιά των μελών ΔΕΠ, μας εκθέτει ως τριτοβάθμιο ίδρυμα στην κοινωνία, την οποία οφείλουμε να υπηρετούμε,  και στην οποία πρέπει επίσης να λογοδοτούμε για τις όποιες αποφάσεις μας»,  καταλήγοντας με το αφοπλιστικό «mea culpa».

Στις ίδιο μήκος κύματος και καθηγητής Ιωάννης Μπακούρος, πρόεδρος τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και μέλος της Συγκλήτου, που λόγω απουσίας του στο εξωτερικό δεν βρισκόταν στην συνεδρίαση. Δήλωσε στο vetonews ότι «είμαι κάθετα αντίθετος, θεωρώ απόλυτο λάθος την απόφαση της Συγκλήτου και θέλω να διαβεβαιώσω ότι δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμοστεί κάτι αντίστοιχο στα μεταπτυχιακά προγράμματα του Πολυτεχνικού τμήματος». Συνέστησε ψυχραιμία και  σημείωσε με νόημα ότι οι αποφάσεις μπορεί να επανεξεταστούν.

Η πρόεδρος του Συλλόγου των καθηγητών  ΕΣΔΕΠ Πόπη Παπαδοπούλου δήλωσε ότι το θέμα απασχολεί την ακαδημαϊκή κοινότητα και έχει συγκληθεί συνεδρίαση όπου θα υπάρξει αναλυτική συζήτηση. Εκφράζοντας την προσωπική της γνώμη ανέφερε ότι «πρέπει να υπάρξουν κίνητρα για επιμόρφωση και υποτροφίες του προσωπικού του πανεπιστημίου αλλά όχι αποφάσεις και κίνητρα κατά περίπτωση».

Η απόφαση σκάνδαλο της Συγκλήτου του πανεπιστημίου δυτικής Μακεδονίας  για φοίτηση χωρίς δίδακτρα και κατ’ εξαίρεση συμμετοχή στο συγκεκριμένο μεταπτυχιακό, φέρεται να συμπίπτει με την συμμετοχή  στο πρόγραμμα τέκνων δύο πρωτοβάθμιων καθηγητών του τμήματος δημοτικής εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής σχολής Φλώρινας. Ο ένας ήταν αντίπαλος του σημερινού πρύτανη Αντώνη Τουρλιδάκη στις εκλογές για την ανάδειξη πρυτανικών αρχών του πανεπιστημίου.

Με δημόσια δήλωσή στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας  η καθηγήτρια Σοφία Ηλιάδου-Τάχου εκφράζει την λύπη της για την εμπλοκή του ονόματός της στην υπόθεση  «λυπάμαι για την εμπλοκή του ονόματός μου και για τις φήμες περί ρουσφετιού» δηλώνει ότι «δεν θα αξιοποιήσω την δυνατότητα που μου δόθηκε από την Σύγκλητο» αρνείται ότι συμμετείχε στην συνδιαμόρφωση της εισήγησης της Αναστασίας Αλευριάδου  και καταλήγει  ότι από την πλευρά της οικογένειας της «η καταβολή των διδάκτρων  θα γίνει άμεσα και κανονικά»

Σημ: Εαν και τον αναζητήσαμε δεν κατέστη δυνατόν να συνομιλήσουμε με τον πρύτανη κ. Αντώνη Τουρλιδακη

ΤΕΛΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ-ΕΠΙΛΑΧΟΝΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2017-2018

Πηγή: https://www.vetonews.gr/editorial/item/47843-thyella-diamartyrion-apo-kathigites-tou-panepistimiou-dytikis-makedonias-apo-tin-apofasi-tis-sygklitou-gia-dorean-metaptyxiaka-teknon-kathigiton

Σχετικά άρθρα:

Μοιραστείτε το:


Επικοινωνία

Direct Line – 6942 53 53 16
Ρεπορτάζ – 6981 03 83 81
info@e-Grevena.com

Αρ.Μητρώου Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας: 13388

Καιρός
barbagiannis

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Διαμερισμα 120τμ με 3 κρεβατοκαμαρες με ντουλαπες, κουζινα, Σαλονι, Λουτρο, με αυτονομη θερμανση και τζακι… Σε αριστη κατασταση.. Πληροφοριες 6976752733

Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση στην οδό κ. Ταλιαδούρη 54 -Γρεβενά, τηλ 2462084776.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟYΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ASCHFFENBURG ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 0049015737468309

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 1ου ορόφου για επαγγελματική στέγη στην οδό 13ης Οκτωβρίου 16, γωνιακό, ανακαινισμένο, καθαρού εμβαδού 80 τ.μ. με 4 δωμάτια, χωλ, κουζίνα, WC, με ατομική θέρμανση (ατομικό λέβητα πετρελαίου) και τριφασικό ρεύμα. Πληροφορίες στο τηλ: 6973233246

Πωλείται οικόπεδο 4 στρ. στην Ξεχασμένη Βέροιας σε τιμή ευκαιρίας. 6938493525

Πωλείται διαμέρισμα 3άρι 96τμ στην Αριστείδου στα Γρεβενά. 6936815010

Πωλείται ή ενοικιάζεται γραφείο 70 τ.μ. πρώην ιατρείο Βασιλόπουλου στη Φαρδυκάμπου στα Γρεβενά. 6976889437

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για ενοικίαση, με 3 δωμάτια. 6942535316

Ζητείται μεγάλο διαμέρισμα στα Γρεβενά για αγορά, με 3 δωμάτια 100 με 120 τμ, κέντρο ή ανατολικά. 6946073653

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Διαμέρισμα 100 τ.μ., με 3 (τρία) ευρύχωρα δωμάτια (το ένα με εντοιχιζόμενη ντουλάπα), Σαλόνι, Κουζίνα, Μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση – δικό του λέβητα, στο δεύτερο όροφο οικοδομής κατασκευής του 1981, σχεδόν έναντι του Πνευματικού κέντρου με θέα στο δάσος Θεοδωρίδη. Διεύθυνση: 13ης Οκτωβρίου 52. Τιμή Ευκαιρίας. Μεσιτικό Γραφείο: Αργυρόπουλος Αντώνης, Τηλέφωνο: 6974 301201
ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρικό μαγαζί 165,00 τ.μ. με πατάρι 85,00 τ.μ. στα Γρεβενά. Πληροφορίες: 6979 716 184

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ή ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΛΠ φραγμένο οικόπεδο 430,00τ.μ. στο ψηλότερο σημείο στο Βαρόσι με θέα όλα τα Γρεβενά και τη Βασιλίτσα. Πληροφορίες: 6947 80 80 16

Τηλεφωνήτριες άνω των 25 ετών ζητούνται από εταιρεία καλλυντικών για κλείσιμο ραντεβού, για δωρεάν περιποίηση προσώπου σε κυρίες. Απαραίτητο σταθερό τηλέφωνο. Πολλά κέρδη. Ευέλικτο ωράριο. Συμφέρουσα συνεργασία. Προσφορά εργασίας προς όλη την Ελλάδα.
Τηλ: 6987056500/2314310500
email: lefleuraggelia01@gmail.com

Γυναίκα άνω των 35 ετών ζητείται από εταιρεία καλλυντικών για παρουσίαση καλλυντικών προϊόντων στην πόλη της και στα περίχωρα, με προκαθορισμένα ραντεβού, από την εταιρεία σε κύριες. Απαραίτητο αυτοκίνητο. Συμφέρουσα συνεργασία. Πολλά κέρδη. Προσφορά εργασίας προς όλη την Ελλάδα.
Τηλ: 6987056500/2314310500
email: lefleuraggelia03@gmail.com

Γραφείο γνωριμιών πανελλαδικής εμβέλειας με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και πλήρη εχεμύθεια, έχει τη δυνατότητα και βρίσκει το(η)ν σύντροφο της ζωής σας που υπάρχει και σας περιμένει οπουδήποτε στην Ελλάδα. Αν σας ενδιαφέρει δείτε μας στα www.skertso.gr www.φλερτ.gr και www.ρομαντζο.com και επικοινωνήστε μαζί μας στο email: gnorimia1@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6987056500