331 Views

Βιβλιοπαρουσίαση: «Φιδέλ, Ή μήπως δεν ήταν» του συμπατριώτη μας συγγραφέα Ζήση Κόκκινου.

Στην αίθουσα του αναγνωστηρίου της Βιβλιοθήκης, στις 20:00 το απόγευμα, την Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2018, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου, με τον τίτλο:  «Φιδέλ, Ή μήπως δεν ήταν», του συμπατριώτη μας συγγραφέα Ζήση Κόκκινου.

      Ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης, Σίμος Ζαγκανίκας, άνοιξε την αυλαία της παρουσίασης, τονίζοντας ότι: «Η Βιβλιοθήκη, με το βάρος της εντεταγμένης υποχρέωσης , από τη νομική της υπόσταση, δημιουργεί και στηρίζει όλες τις εκδηλώσεις που έχουν σχέση με την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας και θεωρεί ότι, μία από τις ουσιαστικές της υποχρεώσεις είναι η ενθάρρυνση και η παρότρυνση για την παραγωγή όλων των μορφών του γραπτού λόγου, από συνδημότες δημιουργούς και από μετανάστες, έλκοντες την καταγωγή τους από τον Τόπο μας.

        Έτσι συνέβαλε σημαντικά στο να κάνει γνωστούς, τους «ντόπιους δημιουργούς» του λόγου, στους φιλαναγνώστες της, μέσα από τις παρουσιάσεις των βιβλίων τους.

          Κι είναι αλήθεια πως έγιναν πάρα πολλές παρουσιάσεις τα τελευταία χρόνια.

         Τις ημέρες του «2ου Συνεδρίου των Απανταχού Γρεβενιωτών», 16-17-18-19 Σεπτεμβρίου, διοργάνωσε στην αίθουσα του Αναγνωστηρίου, την «Έκθεση βιβλίου Γρεβενιωτών Συγγραφέων», όπου ο μεγάλος αριθμός των βιβλίων, μας έδειξε ότι, ο Τόπος μας είναι εύφορος στην παραγωγή του γραπτού λόγου. Βιβλία: Ιστορικά, Λαογραφικά, μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, παιδικά, ποιητικές συλλογές ήταν εκτεθειμένα στις προθήκες της Έκθεσης που έφερναν στην «ούγια» τους, ως τόπο καταγωγής των δημιουργών, τα Γρεβενά.

        Μέσα σ’ αυτά, υπήρχαν σε παράλληλη διάταξη και τα 13 βιβλία του Ζήση Κόκκινου.

       Ο συμπατριώτης μας συγγραφέας γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μεγάλο Σειρήνι Γρεβενών και ζει, ως μετανάστης, στο Βέλγιο. Κάθε Καλοκαίρι, που κατεβαίνει από την Εσπερία, μας φέρνει και ένα καινούργιο βιβλίο. Δέκα χρόνια, δεκατρία βιβλία.

          Δεκατρία βιβλία, που, αν μη τι άλλο δείχνει, το μεγάλο του πάθος με τη συγγραφή. Και, ως εκ τούτου, θα προσθέταμε την εσωτερική ανάγκη έκφρασης και κατάθεσης όλων αυτών που αισθάνεται και βιώνει.

          Φέτος, λοιπόν, που είναι η δέκατη χρονιά, μας ήρθε με το δέκατο-τρίτο βιβλίο του. Το βιβλίο επιγράφεται «Φιδέλ, Ή μήπως δεν ήταν». Ο τίτλος του μας παραπέμπει σ’ ένα βιογραφικό βιβλίο, το οποίο αναφέρεται στην ζωή και τη δράση του Φιντέλ Κάστρο. Και με την συνοδευτική υποθετική του υπόμνηση, «Ή μήπως δεν ήταν» θέλει να υπομνήσει στους αμνήμονες την ύπαρξη του μεγάλου επαναστάτη. Στο οπισθόφυλλο, ο συγγραφέας, μας καταθέτει τον λόγο του εγχειρήματος να προσθέσει όχι ένα ακόμη βιογραφικό βιβλίο για τον Φιντέλ, στα χιλιάδες που έχουν δημοσιευθεί, αλλά να πλάσει μια βιογραφική μυθιστορία, πράγμα, που δεν το επιχείρησε κανείς μέχρι τώρα. Έτσι πήρε το ρίσκο. Και πείσμωσε και έβαλε τα δυνατά του, μας λέει στη δεύτερη παράγραφο. Στην τρίτη παράγραφο, που ακολουθεί παροτρύνει και προσκαλεί τους αναγνώστες, να αναγνώσουν το πόνημα του, «με το πρέπον ενδιαφέρον», «με καθαρή ματιά», «να τον κρίνουν αντικειμενικά», «να αποφανθούν απλά, συνειδητά, αμερόληπτα και με γενναιότητα» και αισθανόμενος ισχυρός στο ρινγκ των ιδεών, των φραστικών επιχειρημάτων και της συγγραφής προκαλεί να μη διστάσουμε να τον «στριμώξουμε»…

          Εμείς δεν θα πάρουμε θέση στο ρινγκ, αλλά απλά και καλοπροαίρετα θα προσπαθήσουμε να πούμε κάποια πράγματα για την μυθιστορηματική βιογραφία. Χωρίς να είμαστε ειδικοί. Με μόνο εφόδιο την εμπειρία, μέσα από τις αναγνώσεις μας…

Μια βιογραφία γίνεται πιο ζωντανή όταν με εμπεριστατωμένη έρευνα, βρίσκουμε στοιχεία για τον βιογραφούμενο, και χρησιμοποιούμε αυτούσια όσα ο ίδιος έχει πει και έχει γράψει…. Στην ανάπλαση, μιας μυθιστορηματικής βιογραφίας, προσπαθούμε να είναι όσο γίνεται πιο διακριτική η άποψη του συγγραφέα, για να πάρει την αναλογούσα υπόσταση ο βιογραφούμενος…

Η γλώσσα του βιβλίου είναι ιδιαίτερη και πληθωρική!..

Όλη η εξιστόρηση είναι φορτισμένη και συναισθηματική!…

Η ανάγνωση του θα μας μεταφέρει στα χρόνια της επανάστασης στη Κούβα.

Στο τέλος της παρουσίασης έγιναν τοποθετήσεις από τον διηγηματογράφο Γιώργο Σιώμο, τον Κώστα Καρυπίδη και τον Μπαλντούμη Αχιλλέα με ευμενή σχόλια για το βιβλίο.

Το ακροατήριο χειροκρότησε τον συγγραφέα και τις επεξηγήσεις του!…

Για την επιτυχία της εκδήλωσης εργάσθηκαν ο Χασπερίδης Σταύρος, η Θεολογία Ταρλατζή και η Κοπάνου Γεωργία.

                                                                       Ζαγκανίκας Σίμος

e-Grevena Portal